Semakan Permohonan BPR 2021 (Check Status Lulus / Tidak Lulus)

Semakan Permohonan BPR 2021 (Check Lulus / Tidak Lulus)

Sekiranya ada di antara anda yang sudah buat permohonan BPR sebelum ini, kini adalah masanya untuk buat semakan permohonan BPR samada Lulus atau Tidak Lulus.

Sebelum itu, untuk lebih mudah faham, izinkan kami berkongsi gambarajah dan langkah-langkah yang ringkas seperti di bawah.

Semakan Permohonan BPR 2021

1. Semakan permohonan BPR diterima

Berdasarkan gambarajah di atas, sebelum anda membuat semakan kelulusan BPR, anda perlu memastikan bahawa permohonan anda telah diterima.


Macam mana mahu check status Lulus atau Tidak Lulus jika sebenarnya permohonan anda tidak diterima. Jadi, ini bermakna anda perlu buat semakan penerimaan permohonan BPR melalui portal Bantuan Prihatin Rakyat terlebih dahulu.

Ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Login BPR di sini: https://bpr.hasil.gov.my/Account/Login
  2. Masukkan nombor MyKad
  3. Klik SEMAK
  4. Jika tiada apa-apa masalah, anda akan masuk ke dalam sistem
  5. Klik PETI MEL > SURAT > PERMOHONAN BPR 2021
  6. Pastikan anda melihat paparan yang menunjukkan permohonan berjaya dihantar dan diterima.

2. Semakan permohonan BPR Lulus atau Tidak Lulus

Setelah membuat semakan status permohonan diterima, ucapkan syukur Alhamdulillah dahulu. Seterusnya, barulah anda boleh check keputusan permohonan samada Lulus atau Tidak Lulus.

  1. Macam biasa, sila login bpr.hasil.gov.my terlebih dahulu
  2. Tekan butang Semakan Status
  3. Kalau anda mendapat status Lulus, anda akan dapat lihat paparan lain bahagian pertama iaitu:
    • BPR
      • Ada butang Maklumat BPR. Boleh muat turun maklumat tersebut.
    • Amaun Keseluruhan BPR Diterima
      • Contohnya RM800.00
  4. Kalau anda mendapat status Lulus, anda akan dapat lihat paparan lain bahagian kedua iaitu:
    • Jadual Bayaran
      • Ada butang Maklumat Bayaran BPR. Boleh muat turun maklumat tersebut.
    • Paparan jika anda tidak download adalah seperti berikut:
      • Tarikh Kredit
      • No. Pengenalan Akaun Dikredit
      • Fasa
      • Jumlah Dikredit
      • Status Kredit
      • Nama Bank
      • No Akaun
      • Kod Tidak Berjaya
      • Nombor Siri
      • Tarikh Tunai
  5. Jika anda mendapat status Tidak Lulus, anda akan melihat paparan kod tidak lulus / gagal
  6. Untuk mengetahui samada duit BPR sudah masuk atau belum, pastikan Status Kredit dalam Jadual Bayaran adalah Berjaya Kredit
  7. Jika Status Kredit dalam Jadual Bayaran adalah Gagal Kredit, sila baca cara dapatkan No Baucar BPR untuk tebus di BSN.
  8. Tekan butang Kembali untuk kembali ke paparan sebelum ini
  9. Tekan butang Papar Borang untuk memaparkan keseluruhan Semakan Status ini

Untuk memastikan duit bantuan betul-betul dapat dan masuk ke dalam akaun, sila buat semakan pembayaran BPR.

 


3. Bila boleh buat semakan BPR?

Tarikh untuk buat semakan pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat sudah diumumkan. Boleh rujuk tarikh pembayaran BPR Fasa 2 2021 untuk meklumat lebih lanjut.

Sekadar mengingatkan, bagi yang belum mohon BPR, sila berbuat demikian sebelum tamat tempoh.

 

4. Permohonan BPR berstatus Tidak Lulus?

Bagi yang mendapat status Tidak Lulus, anda boleh kemukakan rayuan BPR. Apa-apa pun, ada baiknya anda hubungi pihak BPR untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Talian hotline BPR LHDN:


  • 1-800-88-2747

Talian hotline BPR MoF:

  • 03-8882 4565
  • 03-8882 4566

 

5. Maksud status BPR

Ada terlalu banyak status Bantuan Prihatin Rakyat yang kadang-kadang buat pemohon keliru. Di sini, kami senaraikan maksud-maksudnya, berdasarkan maklumat BPN 2.0 sebelum ini.

 

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian berkenaan semakan permohonan BPR ini dapat melegakan hati anda. Sama-sama kita berdoa agar urusan kita semudah dipermudahkan.

Jika duit BPR masuk nanti, jangan berbelanja yang bukan-bukan. Lebih baik gunakan untuk perkara yang asas sahaja.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Semakan Permohonan BPR 2021 (Check Lulus / Tidak Lulus)

30 thoughts on “Semakan Permohonan BPR 2021 (Check Lulus / Tidak Lulus)”

  1. Nama saya ialah PALANIAMMAL A/P CHINAPPAN
    IC NO :690121025724

    Saya telah check di online BPR saya tidak di lulus dan saya terima massage dari BPR .Saya seorang ibu tunggal sudah lama pisah dari suami tahun 2006 dan saya ada seorang anak sekarang COVID 19 tak kerja pendapatan saya 1 bulan rm 600.00 sahaja.I duduk rumah sewa.Tolong luluskan bpr saya sebab saya memang orang susah dan B40.

    Reply
  2. Nama saya : Khamis Bin Hassan
    IC NO : 600322-04-5383
    No Tel : 016 – 736 0442

    Saya telah check di online BPR saya tidak di luluskan dan saya juga terima massage dari BPR .Saya tidak bekerja dan mengidap penyakit Hepatitis C dan isteri saya bekerja dan mendapat gaji bulanan RM 1350.00 sebulan. Saya menyewa rumah bulanan RM 450.00.
    Soalan saya kenapa yang FASA 1 saya lulus?

    Sekian Terima Kasih.

    Reply
  3. Nak tanya Ank sulong umor 23thn Baru mbuat pmohonan bpr bujang smlm..Tgk status lulus fasa 2 rm350..tp ms dia mohon xltk no acc bank dn nma bank no Tel smua xda mcm mn nk buat tntutan pmbyrn bpr rm350 tu..

    Reply
  4. mengapa sampai sekarang belum dapat bpr 2021 even thoughtn no tel: 03-8882 4566/4565dan 1800 88 2747 langsung tak dapat dihubungi. email for appoinment date pun totally full. BETUL TAK BETUUL?????

    Reply
  5. Dear Sirs,

    I am a devoiced 70 years old man currently still looking after my 92 years old mother. Due to circumstances, I have been forced to engage a house maid to help out all those works at home.

    Since 2020, my personal income has depleted tremendously. My daughter is out of SME due to MCO SOP. My son in law has been jobless since 3 years ago due to economical downturn for O&G industries.

    I received an SMS stating that payment of BPR for me is TIDAK LULUS.

    I trust the government will reconsider my case for the BPR.

    Thanking you in anticipation.

    Reply
  6. Kenapa saya tidak lulus.. sebelum ni bantuan brim1 semua lulus hingga tahun 2018.sebab tak kemas kini ke? Setahu saya yang mana dapat brim takyah kemaskini

    Reply
  7. Kenapa saya tidak lulus..sebelum ini bantuan BPN dapat dan lulus. Kenapa sekarang tidak lulus pulak.. Suami saya tidak bekerja.

    Reply
  8. Hi encik
    Tahun lepas BPR dapat manakala tahun ini kami tidak dapat sebarang pertolongan dari pihak kerajaan dimana umum B40 M40 akan dapat bantuan. Tetapi kenapa sampai sekaran BPR tidak dapat. Kami suami isteri pasangan dalam bidang business …dimana tidak mempunyai rezeki selama 2 bulan bersama dengan 3 orang anak dan ibu sekali. Macam mana nak hidup ya. Harap dapat balasan dari pihak tertentu….016-2041370 / 0162154505
    Parameswary Sanmugam 741004145900
    Sugumaran Muniandy 711005-10-5217

    Reply

Leave a Comment