Senarai Telco di Malaysia 2023

Kebanyakan syarikat telco di Malaysia tidak memberikan panduan atau tutorial yang lengkap dalam menggunakan perkhidmatan selular mereka. Andai ada sekalipun, selalunya tidak lengkap. Dan kebiasaanya panduan tersebut ditulis dalam Bahasa Inggeris. Tak banyak yang ada dalam Bahasa Melayu.

Jadi, hadirnya kami di sini adalah untuk berkongsi cara topup, beli pelan data Internet, berkongsi kredit dan macam-macam lagi dalam bahasa yang mudah difahami.

Tutorial mengenai cara penggunaan telco ini untuk siapa?

Niat kami adalah untuk membantu warga Malaysia yang tidak mahir berbahasa Inggeris. Diharapkan panduan dan langkah-langkah ringkas yang kami sediakan dalam Bahasa Melayu ini dapat memudahkan urusan anda.

Untuk makluman semua, syarikat telco di Malaysia terbahagi kepada beberapa kategori iaitu:

  • Mobile Cellular + Broadband
  • Fixed Broadband
  • TV

Kami senaraikan semuanya sekali dalam satu halaman.

Celcom

Celcom ialah syarikat telekomunikasi mudah alih yang terawal di Malaysia. Dikatakan bahawa Celcom mempunyai liputan terluas di seluruh negara, berbanding perkhidmatan mudah alih telekomunikasi yang lain.

 

Digi

 

Maxis

 

U Mobile

 

Yes

 

Tune Talk

 

RedONE

 

Unifi

 

Time Broadband

 

 

Astro

 

NJOI

 

MYTV

 

Syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia

Penggabungan operasi telekomunikasi antara syarikat Axiata Group Bhd (yang membawa jenama Celcom) dan Telenor ASA (yang membaca jenama Digi) pada April 2021, bakal menjadi penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang terbesar Malaysia. Ini bermakna, ada wujud satu entiti baru yang dinamakan Celcom Digi Bhd (Celcom Digi).

Gabungan dua syarikat telekomunikasi besar Celcom-Digi ini akan mempunyai 19.1 juta pelanggan di seluruh negara. Ini sekali gus menjadikan Celcom Digi sebagai peneraju pasaran.

 

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian senarai syarikat telco di Malaysia dan juga cara penggunaannya dapat memudahkan lagi urusan anda. Walaupun Internet dan data semakin murah, kami nasihatkan agar anda tidak menggunakannya untuk perkara yang bukan-bukan. Carilah ilmu dan belajarlah sesuatu.

Semoga bermanfaat.