Natural Language Processing (Apa Itu NLP, AI & Big Data?)

Pernah dengan tentang Natural Language Processing tak? Kalau tidak pernah, izinkan kami di The Rohani berkongsi serba-sedikit.

Natural Language Processing

Natural Language Processing (NLP) adalah bidang pintar buatan yang membolehkan komputer menganalisis dan memahami bahasa manusia.

Ia di formulakan untuk membina software yang menghasilkan dan memahami bahasa secara semulajadi supaya pengguna dapat melakukan perbualan secara semulajadi dengan komputer dan bukan melalui program bahasa atau bahasa artifact seperti Java atau C.

 

Penggunaan Artificial Intelligence (AI)

Natural Language Processing (NLP) merupakan salah satu langkah dalam misi yang lebih besar untuk sektor teknologi iaitu menggunakan artificial intelligence (AI) untuk memudahkan cara dunia berfungsi.

Dunia digital telah terbukti menukarkan banyak jenis syarikat kerana penduduk yang semakin mahir mencari cara baru untuk berinteraksi secara online antara satu sama lain dan juga syarikat.

Media sosial telah metakrifkan semula maksud masyarakat; manakala cryptocurrency telah mengubah norma pembayaran digital.

E-commerce pula telah mencipta makna baru dari kemudahan kata dan cloud storage telah memperkenalkan tahap penyimpanan data yang berbeza kepada massa.

Melalui AI, bidang seperti machine learning dan deep learning telah membuka mata dunia untuk segala kemungkinan yang ada.

Machine learning semakin banyak digunakan dalam menganalisis data untuk memahami big data.

Ia juga digunakan dalam program chatbots untuk mensimulasikan percakapan manusia dengan pelanggan.

Walaubagaimanapun, aplikasi ini tidak mungkin dapat dilaksanakan tanpa penambahbaikan Natural Language Processing (NLP).

 

Macam mana Natural Language Processing berfungsi?

Menurut Investopedia, NLP menggabungkan AI dengan linguistik komputer dan sains komputer untuk memproses bahasa dan pertuturan manusia secara semulajadi.

Prosesnya telah dipecahkan kepada tiga bahagian.

 

#1 Memahami natural language tersebut

Tugas pertama NLP adalah untuk memahami natural language yang diterima melalui komputer. Komputer menggunakan statistik model bawaan untuk melakukan pengecaman pertuturan yang mengubah bahasa semulajadi kepada program bahasa.

Ianya dilakukan dengan memecahkan ucapan baru yang didengarnya kepada unit kecil dan membandingkan unit in dengan unit sebelum dari ucapan sebelumnya.

Hasil secara statistik dalam format teks menentukan perkataan dan ayat yang berkemungkinan besar akan disebut.

Tugas pertama ini disebut sebagai proses speech-to-text.

 

#2 Kenalpasti perkataan dan ucapan

Tugas yang kedua disebut sebagai part-of-speech (POS) atau pelucutan kategori kata.

Proses ini secara asalnya mengenalpasti kata – kata dalam bentuk tatabahasa sebagai kata nama, kata kerja, kata sifat dan lain – lain menggunakan satu set peraturan lexicon yang dikodkan ke dalam komputer.

Selepas dua proses ini berlaku, komputer sekarang sedang memahami maksud ucapan yang sedang di buat.

 

#3 Penukaran kepada format teks

Tugas yang ketiga di dalam (NLP) ialah perbualan text-to-speech.

Pada peringkat ini, program bahasa komputer sedang ditukarkan kepada format teks atau audible untuk pengguna.

 

Contoh-contoh Natural Language Processing

Berikut adalah beberapa contoh NLP seperti yang dirujuk dari Upgrad.

#1 Analisis sentimen

Selalunya digunakan untuk mengawasi web & media sosial, Natural Language Processing adalah alat yang sangat bagus untuk menganalisis dan memahami tindak balas terhadap mesej perniagaan yang diterbitkan di setiap platform media sosial.

Ia juga membantu menganalisis keadaan emosi dan sikap  penulis (orang yang memberi komen). Aplikasi ini juga dikenali sebagai opinion mining.

Ia dilakukan dengan gabungan Natural Language Processing dan statistik dengan memberikan nilai pada teks (positif,negative atau neutral) dan juga berusaha untuk mengenalpasti suasana konteks (gembira, marah, sedih, kesal dan lain – lain.)

 

#2 Chatbot

Terdapat banyak perkara yang kami dengar mengenai chatbot.

Apa itu chatbot?

Chatbot adalah salah satu penyelesaian untuk pengguna yang kecewa mengenai customer care call assistance.

Mereka memberi bantuan secara maya untuk pelanggan yang mempunyai masalah kecil dengan keutamaan rendah dan tidak memerlukan kemahiran.

Chatbots akan menawarkan bantuan khusus kepada pelanggan dalam masa yang terdekat.

Kebanyakkan penganalisis industri meramalkan bahawa chatbots adalah trend baru yang akan menawarkan penyelesaian yang sebenar untuk masalah perkhidmatan pelanggan yang sederhana.

Chatbot sudah semestinya akan menjadi popular di kalangan pengguna dan jurutera. Chatbot juga berguna untuk menyediakan penyelesaian standard untuk masalah umum.

Chatbots juga membantu dalam menjimatkan masa dan terus memberikan penyelesaian yang bagus dari semasa ke semasa (sentiasa meningkat dari pembelajaran).

Trend ini dapat dilihat di laman web kerajaan dan GLC yang semakin banyak menggunakan chatbot.

Diharapkan pada masa akan datang, LHDN yang menyediakan platform bantuan kerajaan seperti BSH, BPN, BPN 2.0 dan BPR 2021 juga dapat adaptasi chatbot.

Bukan itu sahaja, diharapkan agar KWSP dengan iSinar KWSP, PERKESO dengan Program Subsidi Upah  dan lain-lain GLC dapat mengaplikasikan teknologi ini.

 

#3 Khidmat pelanggan

Menjanjikan kesetiaan pelanggan dengan memuaskan setiap kehendak mereka dan memastikan mereka berpuas hati dan gembira merupakan tanggungjawab dan cabaran yang sangat besar bagi setiap organisasi syarikat.

NLP telah membantu dalam pelbagai fungsi khidmat pelanggan dan alat yang berfungsi dengan sangat baik untuk mendapatkan pandangan mengenai cita rasa, pilihan dan  persepsi orang ramai.

Pemisahan ucapan ialah dimana AI mengenal pasti setiap suara kepada pembesar suara yang sesuai dan menjawab setiap panggilan secara berasingan.

Ia juga dapat membantu orang buta melalui sistem teks dan ucapan yang sangat baik.

Contohnya, rakaman panggilan pelanggan dapat membantu memberikan gambaran mengenai emosi pelanggan samada pelanggan sedang gembira atau sedih, keperluan mereka dan keperluan mereka untuk masa akan datang.

Cuba tengok pasaran tempatan. Adakah Mc Donalds, Grab Food, foodpanda, Lalamove dan lain-lain menggunakan NLP juga?

 

#4 Pengurusan Iklan

Apakah yang diperlukan oleh pengguna? Dimanakah pengguna dapat mencari keperluannya? Natural Language Processing adalah sumber yang bagus untuk penempatan iklan ditempat yang betul pada waktu yang tepat untuk penonton.

Menarik minat pelanggan yang betul untuk produk anda merupakan matlamat utama untuk apa sahaja perniagaan. NLP memadankan kata kunci yang betul dalam teks dan membantu mendapatkan pelangan yang betul.

Pemadanan kata kunci adalah tugas yang mudah untuk NLP tetapi sangat bermanfaat untuk perniagaan.

 

#5 Pasaran Bijak

Pasaran perniagaan biasanya di pengaruhi oleh pengetahuan pasaran dan pertukaran maklumat antara pelbagai organisasi, pihak berkepentingan dan pemerintah.

Mengikuti perubahan standard and perkembangan industry adalah sangat penting.

NLP merupakan teknologi yang sangat berguna untuk mengesan dan memantau laporan pasaran dan mengagihkan maklumat yang diperlukan untuk perniagaan membina strategi baru.

Ia juga digunakan secara meluas dalam pemasaran kewangan, memberikan pandangan mendalam mengenai perubahan pekerjaan dan status pasaran, kelewatan tender atau mengekstrak maklumat dari repositori besar.

 

Akhir kalam

Sepanjang dekad, industri teknologi maklumat telah menggali berbagai aspek NLP.

Organisasi perniagaan telah menemukan, menguji dan melaksanakan aplikasi  yang paling bagus untuk memajukan proses Business Intelligence

Namun begitu, untuk memahami, menganalisis dan bertindak balas terhadap keperluan minda manusia teknologi masih memerlukan banyak data dan proses.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment