Cara Kemaskini No Telefon KWSP Online (Tukar Nombor / Update)


Kepada pengguna KWSP yang masih belum mempunyai akaun online, kami ada sediakan artikel tentang panduan untuk daftar dan cara buka akaun KWSP. Jadi pada hari ini kami akan berkongsi dengan anda cara kemaskini no telefon KWSP online anda dengan senang dan mudah.

Langkau artikel ini

Cara kemaskini no telefon KWSP online

Terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan sebelum mengemaskini no telefon KWSP anda.

Seperti yang anda tahu kaedah mengemaskini no telefon KWSP anda pada hari ini adalah secara online, oleh itu anda perlu install beberapa aplikasi secara online terlebih dahulu sebelum kita ke cara kemaskini.

Aplikasi yang diperlukan

  1. Adobe Acrobat

Adobe Acrobat bertujuan untuk memdudahkan urusan anda untuk mengisi borang permohonan anda secara online menggunakan telefon anda ataupun komputer riba anda.

  1. Google Drive

Untuk save kesemua dokumen anda yang diperlukan untuk kemaskini no telefon anda.

  1. Gmail

Gmail akan digunakan untuk menghantar borang permohonan anda beserta segala dokumen yang diminta dan diperlukan oleh KWSP.

 

Cara kemaskini nombor telefon KWSP secara online

  1. Cara kemaskini yang pertama adalah anda perlu muat turun borang  i-Akaun KWSP. Untuk kemudahan anda, anda hanya perlu klik pautan ini untuk ke laman web dan terus muat turun borang i-Akaun KWSP tersebut.
  2. Pastikan anda isi maklumat dengan lengkap dan betul pada borang yang disediakan.
  3. Selepas anda selesai mengisi borang tersebut, save dokumen tersebut dengan format berikut :

iakaundaftar_Borang_<NAMA ANDA>

  1. Kemudian anda perlu sediakan Salinan MyKad (depan dan belakang diperlukan) anda.
  2. Save dokumen tersebut dengan format berikut :

iakaundaftar_MyKad_<NAMA ANDA>

  1. Langkah seterusnya, anda perlu menangkap swafoto anda memegang MyKad anda untuk tujuan pengesahan oleh pihak KWSP.
  2. Selepas selesai menangkap swafoto anda memegang MyKad anda, pastikan gambar anda adalah jelas dan anda perlu save dengan format berikut :

iakaundaftar_Swafoto_<NAMA ANDA>

  1. Seterusnya, anda perlu menyediakan juga dokumen akaun penyata bank simpanan (bank statement) anda.
  2. Save dengan format berikut :

iakaundaftar_Bank_<NAMA ANDA>

  1. Kemudian anda perlu memuat naik kesemua dokumen anda ke aplikasi Google Drive anda agar dokumen anda selamat dan tidak hilang.
  2. Selepas itu, emelkan kesemua dokumen anda yang telah anda muat naik ke Google Drive tadi kepada e-mel rasmi KWSP iaitu, [email protected].
  3. Selesai sudah cara kemaskini no telefon KWSP anda secara online.

 

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian hari ini dapat memudahkan urusan anda untuk mengemaskini no telefon KWSP anda.

Jika layak, anda boleh baca cara mohon i-Sinar untuk keluarkan duit KWSP dari Akaun 1. Sila login i-Sinar untuk maklumat lanjut.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Cara Kemaskini No Telefon KWSP Online (Tukar Nombor / Update)

189 thoughts on “Cara Kemaskini No Telefon KWSP Online (Tukar Nombor / Update)”

  1. Mohon keluaran akaun 1KWSP isinar rm10k.seperti i listari sekarang telah saya terima masuk ke dalam akaun bank saya.terima kasih atas segala kerja sama kwsp.

    Reply
  2. Nak tukar nombor lama ke nombor baru bolh.. dan minta jadua pegeluaran i,sinar…??
    Atau hubungi sya 0107627550
    Sebab baru senang kita nak berurusa … Terima kash nk tunggu t
    Hri lama lagi…

    Reply
  3. Nak tuka no tpn lama k no baru nie bab no lama sim kad sudah rosak 0109493391 tukar k nombor baru ni 0109245363 nak mohon i sinar

    Reply
  4. Nk tukar no lma ke no bru mcm mna ya
    No fon baru 01128388785 sbb sya punya pasword i akaun dh blok lupa paswod jdi nk buat paswod bru x leh sbb gna no bru

    Reply
  5. Saya razali bin mohd said nak update no lama ke no baru 016 7309140…sebab no lama tidak guna lagi.. terima kaish

    Reply
  6. Nak tukar amaun i sinar…bagaimana ya..saya tak tahu MCM nk tukar… permohonan saya di luluskan.. tetapi saya nk tukar amaun bayaran

    Reply
  7. Saya mau tukar nombor lama saya guna nombor baru saya nombor baru saya 0134134640 Atau hubungi saya di nombor 0134134640

    Reply
  8. Saya nak tukar no baru saya….ini no baru saya 0178394951 sebab no lama sya fon saya di curi saya mohon mahu daftar i sinar tolong2 dulu orang kampung ne

    Reply
  9. Saya nak tukar no fon lama ke baru
    Ini nombe fon saya baru 0178394951
    Saya mohon i sinar bole bantu tukar no saya tuu no lama saya fon saya di curi saya minta sekali lagi bantu saya

    Reply
  10. Assalamualaikum saya hendak menukar no phone lama ke ni phone baru untuk apply i sinar no baru saya 01153554944

    Reply
  11. saya nak tukar nombor baru saya nk daftar i sinar tak bole dia kata identiti anda tidak sah ni nombor baru saya 01123502703

    Reply
  12. Saya nk tukar no baru untuk i akaun..i akaun tak avtive lgi sbb terlupa kata laluan dn id .no 0126094636 sebelum ni dh tak aktive jadi tak boleh terima no tac.jadi saya nk tukar ke no baru 0164621667 untuk i akaun dan i sinar..

    Reply
  13. Assalamualaikum. Ada x yang bole tolong cane nak tukar no i akuan kwsp??? Sebab saya baru petama kali buat.belum buka id lagi.time nak buka i akuan tu terbagi no yang tak guna lak.so ada yang bole bantu x?

    Reply
  14. saya nk tukar no fon lama ke no baru ?macam mna ? Tac x boleh hntar sbb no fon lma dah terminate.

    No fon baru 0182046713

    Reply
  15. Saya nk kemaskini maklumat KWSP.saya dah gi buat dekat kios KWSP tapi kios tu tak boleh nak proses maklumat saya

    Reply
  16. assalammualaikum saya nak tukar number saya , number lama berdaftar kwsp 0174276010, nak tukar kepada number baru saya 0198579490,

    Reply
  17. Assalamualaikum sy nak tukar nombor telefon Lame ke no telefon baru.. sebab nombor lame Kene block..ni no lame (01123733206)
    Ni no baru(0195057714)

    Reply
  18. Assalamualaikum sy nak tukar nombor fon sy nombor lama SDH block ni nombor lama aku
    ( 0109575310)ni nombor baru (0108205415)

    Reply
  19. Mohon akaun saya buat masa kini disekat.. Kerana maklumat peribadi saya di godam.. Pengeluaran jenis harus disekat sehingga pengkemaskinian data baru saya selesai.. Sekian terima kasih..

    Reply
  20. saya nk tukar nmbor fon kwsp saya kepada nmbor 0195611085 ini nmbor baru sbp nmbor lama saya fon hilang

    Reply
  21. TLONG AKTIF KAN BALIK I AKAUN KWSP SAYA SEBAB SEKARANG SYA NAK MOHON I SINAR TIDAK BOLEY KERANA SYA PAKAI NO LAMA YG DH TIDAK AKTIF
    TLONG KEMASKINI NO BARU SAYA

    01169950747

    Reply
  22. Nama saya sudesh kumar.
    IC 950206086321
    Tel 01111842321
    Saya tidal tahu Lulu’s atau tidak. Bila saya semak tak dapat tahu. Sebab account bpn password day lupa dengan nombor handphone dah tukar sebab kehilangan handphone. Tolong boleh semak Dan beritahu?

    Reply
  23. Serius lah korg minta tukar kat sini ? Haihh wlaupun admin btul ,yg xbtul msuk baca jgk . Kang xpsal2 .

    Nak tukar fon jgk . HeheDh buat pnt2 hntar file gambar bagai haritu last2 dia reject.

    Reply
  24. nak tukar nombor hp lama ke nombor hp baru.. untuk kegunaan tac isinar… nombor hp lama 01112024936 tukar pergi no hp baru 0135817784

    Reply

Leave a Comment