Cara Kemaskini No Telefon KWSP (Update / Tukar Nombor Baru)

Cara Kemaskini No Telefon KWSP (Update / Tukar Nombor Baru)

Ramai yang terlepas pandang perkara ini. Untuk makluman, anda perlu kemaskini no telefon KWSP sekiranya anda menggunakan nombor telefon baru.

Jadi, jika anda gagal terima OTP / TAC semasa mohon i-Citra (mahupun i-Sinar, i-Lestari atau apa-apa transaksi secara online sebelum ini), besar kemungkinan ia ada kaitan dengan nombor telefon yang digunakan sekarang.

Antara kemungkinan tersebut ialah:

  • Nombor telefon berdaftar di i-Akaun KWSP anda adalah nombor lama
  • Nombor  prepaid tersebut telah tamat tempoh kerana tidak topup
  • Nombor postpaid tersebut telah ditamatkan perkhidmatan keran tidak bayar bil
  • No baru anda masih lagi belum berdaftar dalam sistem KWSP

Izinkan kami berkongsi langkah-langkah mudah untuk update phone number KWSP seperti di bawah ini.

1. Cara kemaskini no telefon KWSP (melalui kiosk)

NOTA:

  • Sila semak lokasi kiosk KWSP yang berdekatan dengan anda
  • Pastikan lokasi kiosk KWSP tersebut dibuka
  • Ini kerana dalam tempoh PKP, ada lokasi yang tidak dibuka
  • Untuk mengelakkan kekecewaan, sila buat semakan terlebih dahulu samada anda boleh hadir ke mana-mana premis yang mempunyai kiosk KWSP
  1. Sila datang ke mana-mana premis yang mempunyai kiosk KWSP
  2. Antara premis tersebut ialah:
  3. Sentuh skrin dan buat pilihan bahasa samada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris
  4. Masukkan Kad Pengenalan di tempat yang disediakan iaitu di bahagian sebelah kiri kiosk
  5. Letakkan ibu jari kanan pada ruangan yang disediakan untuk mengesahkan identiti anda
  6. Selanjuntya, sila ikuti arahan seperti yang terpapar di skrin untuk kemaskini no telefon KWSP
  7. Bagi yang tidak pernah dan tidak tahu guna, sila baca cara menggunakan kiosk KWSP
  8. Jika anda masih lagi mengalami masalah untuk kemaskini, minta bantuan kepada mana-mana pekerja yang memakai uniform KWSP di premis tersebut

 

2. Boleh tukar no telefon KWSP secara online?

Berdasarkan carian dan penelitian kami di laman web rasmi KWSP, tidak ada cara untuk tukar nombor telefon KWSP secara online.

Akan datang, sekiranya ada, kami akan kemaskini artikel ini.

 


3. Ada masalah untuk update phone number KWSP?

Jika anda masih lagi tidak menerima OTP / TAC dan tidak berjaya mengemaskini nombor telefon, ada beberapa cara untuk hubungi pihak KWSP:

Hubungi KWSP secara online

  1. Layari https://www.kwsp.gov.my/ms/reach-us/connect-with-us
  2. Di bahagian Apa yang anda mahu lakukan?, pilih salah satu seperti di bawah:
    1. Pertanyaan
    2. Cadangan
    3. Pujian
    4. Aduan
    5. Semak Status Pertanyaan
  3. Ikuti arahan seperti yang terpapar di skrin sehingga selesai

 

Hubungi KWSP melalui nombor telefon

  1. Boleh gunakan talian 03-8922 6000
  2. Masa operasi ialah pada hari Isnin – Jumaat
  3. Waktu operasi ialah dari jam 8.00 pagi – 5.00 petang

 

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian berkenaa cara kemaskini no telefon KWSP ini akan memudahkan lagi urusan anda.


Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Cara Kemaskini No Telefon KWSP (Update / Tukar Nombor Baru)

286 thoughts on “Cara Kemaskini No Telefon KWSP (Update / Tukar Nombor Baru)”

  1. Mohon keluaran akaun 1KWSP isinar rm10k.seperti i listari sekarang telah saya terima masuk ke dalam akaun bank saya.terima kasih atas segala kerja sama kwsp.

    Reply
  2. Nak tukar nombor lama ke nombor baru bolh.. dan minta jadua pegeluaran i,sinar…??
    Atau hubungi sya 0107627550
    Sebab baru senang kita nak berurusa … Terima kash nk tunggu t
    Hri lama lagi…

    Reply
  3. Nak tuka no tpn lama k no baru nie bab no lama sim kad sudah rosak 0109493391 tukar k nombor baru ni 0109245363 nak mohon i sinar

    Reply
  4. Nk tukar no lma ke no bru mcm mna ya
    No fon baru 01128388785 sbb sya punya pasword i akaun dh blok lupa paswod jdi nk buat paswod bru x leh sbb gna no bru

    Reply
  5. Saya razali bin mohd said nak update no lama ke no baru 016 7309140…sebab no lama tidak guna lagi.. terima kaish

    Reply
  6. Nak tukar amaun i sinar…bagaimana ya..saya tak tahu MCM nk tukar… permohonan saya di luluskan.. tetapi saya nk tukar amaun bayaran

    Reply
  7. Saya mau tukar nombor lama saya guna nombor baru saya nombor baru saya 0134134640 Atau hubungi saya di nombor 0134134640

    Reply
  8. Saya nak tukar no baru saya….ini no baru saya 0178394951 sebab no lama sya fon saya di curi saya mohon mahu daftar i sinar tolong2 dulu orang kampung ne

    Reply
  9. Saya nak tukar no fon lama ke baru
    Ini nombe fon saya baru 0178394951
    Saya mohon i sinar bole bantu tukar no saya tuu no lama saya fon saya di curi saya minta sekali lagi bantu saya

    Reply
  10. Assalamualaikum saya hendak menukar no phone lama ke ni phone baru untuk apply i sinar no baru saya 01153554944

    Reply
  11. saya nak tukar nombor baru saya nk daftar i sinar tak bole dia kata identiti anda tidak sah ni nombor baru saya 01123502703

    Reply
  12. Saya nk tukar no baru untuk i akaun..i akaun tak avtive lgi sbb terlupa kata laluan dn id .no 0126094636 sebelum ni dh tak aktive jadi tak boleh terima no tac.jadi saya nk tukar ke no baru 0164621667 untuk i akaun dan i sinar..

    Reply
  13. Assalamualaikum. Ada x yang bole tolong cane nak tukar no i akuan kwsp??? Sebab saya baru petama kali buat.belum buka id lagi.time nak buka i akuan tu terbagi no yang tak guna lak.so ada yang bole bantu x?

    Reply
  14. saya nk tukar no fon lama ke no baru ?macam mna ? Tac x boleh hntar sbb no fon lma dah terminate.

    No fon baru 0182046713

    Reply
  15. Saya nk kemaskini maklumat KWSP.saya dah gi buat dekat kios KWSP tapi kios tu tak boleh nak proses maklumat saya

    Reply
  16. assalammualaikum saya nak tukar number saya , number lama berdaftar kwsp 0174276010, nak tukar kepada number baru saya 0198579490,

    Reply
  17. Assalamualaikum sy nak tukar nombor telefon Lame ke no telefon baru.. sebab nombor lame Kene block..ni no lame (01123733206)
    Ni no baru(0195057714)

    Reply
  18. Assalamualaikum sy nak tukar nombor fon sy nombor lama SDH block ni nombor lama aku
    ( 0109575310)ni nombor baru (0108205415)

    Reply
  19. Mohon akaun saya buat masa kini disekat.. Kerana maklumat peribadi saya di godam.. Pengeluaran jenis harus disekat sehingga pengkemaskinian data baru saya selesai.. Sekian terima kasih..

    Reply
  20. saya nk tukar nmbor fon kwsp saya kepada nmbor 0195611085 ini nmbor baru sbp nmbor lama saya fon hilang

    Reply
  21. TLONG AKTIF KAN BALIK I AKAUN KWSP SAYA SEBAB SEKARANG SYA NAK MOHON I SINAR TIDAK BOLEY KERANA SYA PAKAI NO LAMA YG DH TIDAK AKTIF
    TLONG KEMASKINI NO BARU SAYA

    01169950747

    Reply
  22. Nama saya sudesh kumar.
    IC 950206086321
    Tel 01111842321
    Saya tidal tahu Lulu’s atau tidak. Bila saya semak tak dapat tahu. Sebab account bpn password day lupa dengan nombor handphone dah tukar sebab kehilangan handphone. Tolong boleh semak Dan beritahu?

    Reply
  23. Serius lah korg minta tukar kat sini ? Haihh wlaupun admin btul ,yg xbtul msuk baca jgk . Kang xpsal2 .

    Nak tukar fon jgk . HeheDh buat pnt2 hntar file gambar bagai haritu last2 dia reject.

    Reply
  24. nak tukar nombor hp lama ke nombor hp baru.. untuk kegunaan tac isinar… nombor hp lama 01112024936 tukar pergi no hp baru 0135817784

    Reply
  25. Saya nak isinar tapi tidak dapat,sebab no telefon tidak dipakai lagi..saya ingin update no baru .ini no baru saya 0196464251

    Reply
  26. Saya nak tukar no telfon baru,,yg lama tidak aktif lagi,,sya nak isinar,ini no baru saya 0196464251

    Reply
  27. Salam. Bak minta tolong tukar nombor telefon. Sekarang x dapat log in i-akaun sebab nombor yang lama tu dah tamat tempoh tak pakai dah. 012 8161176, yang ni saya pakai sekarang. Tolong ye. Terima kasih.

    Reply
  28. !! UPDATE ACCOUNT !!

    No Baru : +60 11 1230 1460
    Acc No Baru : 1010941100028941
    Name Bank : BANK SIMPANAN NASIONAL

    Reply
  29. Saya nak tukar No fon 01131325414 ke No fon yg baru..0102405893…sbb yg lama. No tu sudah kena blok tak pakai…

    Reply
  30. Saya nak tukar no HP lama saya
    Tolong tukar kan 0172328824 ini yang baru….

    Yang lama 0173667094…
    Tolong pun.. dan tuan …

    Reply
  31. 01114004529 nombor hp lama..boleh tolong tukarkan ke nombor 0193722917 untuk aktifkan i akuan..Harap tuan dapat tolong.

    Reply
  32. Nurul shafina binti Azman
    Tukar ke nombor baru
    0104257294 nombor baru
    0136013921 nombor tidak digunakan lagi

    Reply
  33. nak tukar no hp lama 0177117994 kepada no hp baru 0166625638 untuk dapat ln no tac..nak apply i citra..hrap bolh bantu rakyat..tq

    Reply
  34. salam ..saya nak tukar no baru kerana no tac masok no lama yang dah tak active..no baru saya ialah 019-3764783.tq

    Reply
  35. saya ingin nak tukar nombor baru 01121229622 nama saya mas azuan bin md sabri… i citra nombor tac

    Reply
  36. saya igin tukar kepada no 0178771989 mohd faizan bin abu hasan.harap dapat menbantu.terima kasih

    Reply
  37. Saya nak kemaskini nombor telefon
    Untuk permohonan i-citra.nombor yang telah di daftarkan dengan KWSP tidak lagi digunakan . tolong bantu saya… No telefon saya yang baru (016-9811210)

    Reply
  38. Saya mohon kemaskini no telefon ….
    No telefon baru ialah : 017 374 47 48
    Saya mohon maklumbalas dengan kadar segera …. Terima kasih KWSP

    Reply
  39. Pertukaran no telefon 014-2579566 dan mengemaskini akaun saya..mohd asril bin ahmad(891213025255)

    Reply

Leave a Comment