Bila GKP 2.0 Akan Dibayar? (Ini Tarikh Pembayaran Duit Masuk)

Adakah anda antara orang yang tak sabar-sabar dan selalu ingin tahu GKP 2.0 bila masuk? Asyik bertanya bila GKP 2.0 akan dibayar? Jangan bimbang, duit tetap masuk. Cuma perlu semakan GKP 2.0 samada lulus atau tidak terlebih dahulu.

Izinkan kami berkongsi maklumat seperti di bawah.

Bila GKP 2.0 akan dibayar?

Maklumat ini adalah berdasarkan Soalan Lazim mengenai Geran Khas Prihatin 2.0 yang dikeluarkan oleh pihak LHDN pada 23 September 2020 dalam Kerangka Inisiatif Tambahan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (KitaPrihatin).

Pembayaran duit bantuan bagi GKP 2.0 ini hanya sekali sahaja iaitu dijangka pada tarikh berikut:

Rabu, 25 November 2020

Cara pembayaran GKP 2.0

Sama seperti kaedah bayaran BPN 2.0, pembayaran GKP 2.0 akan dikreditkan ke dalam akaun bank persendirian pemohon yang didaftarkan semasa permohonan GKP 2.0.

Perlu diingat, seperti yang dinyatakan dalam Soalan Lazim atau FAQ LHDN, akaun bank yang dinyatakan tadi adalah akaun bank persendirian, bukan akaun syarikat.

Antara syarat lain, akaun anda mestilah masih lagi aktif. Sila buat semakan status GKP 2.0 samada anda mendapat status Berjaya Kredit atau Gagal Kredit. Jangan sembang tentang bila GKP 2.0 akan dibayar kalau dapat Gagal Kredit. Lebih panjang prosesnya.

Jika Berjaya Kredit, ini bermakna duit bantuan Geran Khas Prihatin sudah berjaya dimasukkan ke dalam akaun bank anda.

 

Berapa jumlah duit GKP 2.0 yang bakal dapat?

Seperti sedia maklum, GKP 2.0 ini adalah bantuan yang akan dterima sekali sahaja. Dalam bahasa lain, ini adalah bantuan one-off dari kerajaan kepada Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro yang layak.

Jumlah bantuan ini adalah RM3,000 sahaja.

 

Akhir kalam

Keputusan status permohonan GKP 2.0, iaitu samada lulus atau tidak hanya akan diketahui pada 15 November 2020.

Pembayaran pula dijangkan bermula pada 25 November 2020.

Ini bermakna, hanya ada lebih kurang 10 hari sahaja sela masa dari keputusan Geran Khas Prihatin 2.0 diumumkan nanti.

Bersabarlah. Semoga masa cepat berlalu dan wang yang dihajati segera masuk ke dalam akaun bank. Yang penting, jika anda sudah daftar GKP 2.0 sebelum ini, pastikan anda login GKP 2.0 dan check dahulu status sebelum pergi ke ATM. Bimbang kecewa nanti jika tidak ada duit dalam akaun bank.

Apa-apa pun, diharapkan agar perkongsian bila GKP 2.0 akan dibayar ini dapat melegakan hati anda.

Bagi tahun 2021 pula, bagi yang tidak pernah buat permohonan, jemput baca cara mohon GKP 3.0 dan pastikan layari GKP 3.0 login di laman rasmi kerajaan.

Semoga bermanfaat.

11 thoughts on “Bila GKP 2.0 Akan Dibayar? (Ini Tarikh Pembayaran Duit Masuk)”

  1. katakan 15th Nov dapat tau status , tapi hari ni dah 18th Nov masih Permohonan Diterima , dan tarikh bayaran adalah 25th Nov , tinggal tak sampai seminggu sahaja

    Reply
  2. saya pernah kena mcm ni..LHDN akan hantar email suh kite tukar balik dalam borang tu dari akaun syarikat ke akaun persendirian..

    Reply

Leave a Comment