Bantuan Bakul Prihatin B40 2021 (Permohonan Online)

Bantuan Bakul Prihatin B40 2021 (Permohonan Online)

Buat sementara waktu, tolak tepi soal politik. Siapa yang beri bantuan, kita ambil. Tak perlu tengok siapa yang bagi. Jadi, izinkan kami kongsi Program Bakul Prihatin 2021, iaitu inisiatif dari Wanita Perikatan Nasional.

Sila ambil maklum. Program ini tidak sama dengan Bakul Makanan JKM.

Untuk bantuan bakul terbaru bagi bulan Julai 2021, sila baca cara mohon Bakul Prihatin Negara.

Bakul Prihatin Wanita Perikatan Nasional

1. Macam mana cara mohon Bakul Prihatin B40 ini?

Tidak seperti bantuan bakul makanan JKM yang mempunyai sistem, program Bakul Prihatin Wanita Perikatan Nasional hanya menggunakan Google Form sahaja.

Tidak dinyatakan apa kelayakan atau kriteria yang melayakkan seseorang itu memohon. Pendapat kami, mohon sahaja dulu. Dapat atau tidak, itu perkara kedua.

Berikut ialah langkah-langkah untuk buat permohonan bantuan Bakul Prihatin ini:

  1. Klik pautan Google Form ini: http://forms.gle/s3dd2KSZqzQAZPEL7
  2. Masukkan maklumat seperti dipinta:
    • Nama penuh
    • Nombor Kad Pengenalan
    • Umur
    • Alamat tempat tinggal
    • Negeri (pilih satu sahaja)
      • Perlis
      • Kedah
      • Pulau Pinang
      • Perak
      • Selangor
      • Pahang
      • Terengganu
      • Kelantan
      • Negeri Sembilan
      • Melaka
      • Johor
      • Sabah
      • Sarawak
      • Wilayah Persekutuan Labuan
      • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
      • Wilayah Persekutuan Putrajaya
    • Nombor Telefon
    • Pekerjaan
    • Status (pilih satu sahaja)
      • Bujang
      • Ibu Tunggal
      • Duda
      • Berkahwin
    • Pendapatan (pilih satu sahaja)
      • RM0 – RM1000
      • RM1001 – RM3000
      • RM3001 – RM5000
      • RM5000 ke atas
    • Jumlah Tanggungan (Contoh: Jika ada 1 isteri dan 4 anak, jumlah tangungan ialah 5 orang)
  3. Tekang butang Next
  4. Masukkan Maklumat Pasangan (Hanya isi jika sudah berkahwin. Jika belum berkahwin, abaikan bahagian ini)
    • Nama Pasangan
    • Nombor Kad Pengenalan Pasangan
    • Nombor Telefon Pasangan
    • Pekerjaan Pasangan
  5. Tekan butang Submit

 

2. Untuk permohonan Bakul Prihatin B40, kalau suami sudah isi borang, isteri perlu isi tak?

Tidak perlu.


Hanya salah seorang sahaja yang perlu isi borang permohonan Bakul Prihatin.

 

3. Betul ke ada bantuan? Entah-entah bantuan Bakul Prihatin ini scam?

Kalau tidak percaya, sila rujuk posting Wanita Perikatan Nasional di Facebook.

BAKUL PRIHATIN WANITA PERIKATAN NASIONAL

Mengambil kira keadaan semasa yang kian mencabar, Wanita Perikatan Nasional mengambil inisiatif menggerakkan Program Bakul Prihatin yang akan memberi manfaat kepada 10,000 keluarga B40 .


Pemohonan boleh dikemukakan dengan menghubungi ditalian 013 8919 112

Semoga sumbangan ini dapat meringankan sedikit bebanan yang ditanggung.

4. Kalau ada masalah semasa memohon, nak rujuk siapa?

Untuk apa-apa pertanyaan, sila hubungi nombor telefon berikut:

  • 013-8919112

 

Akhir kalam

Kami ucapkan terima kasih kepada Wanita Perikatan Nasional yang sudi membantu rakyat di kala kesusahan. Semoga dengan sedikit bantuan ini dapat mengurangkan beban tatkala pandemik Covid-19 dan tempoh PKP 3.0 Total Lockdown ini.

Diharapkan agar perkongsian mengenai program ini akan memudahkan lagi urusan anda.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Bantuan Bakul Prihatin B40 2021 (Permohonan Online)

20 thoughts on “Bantuan Bakul Prihatin B40 2021 (Permohonan Online)”

  1. Kad bank rosak
    Boleh kau lulus saya pergi bank BSH pakai bocor macam mana nak tahu ambil di bank

    Reply
  2. Baru nk mohon..dh dowload form..untuk mohon..dh tutup borang dah..ape blh buat bukan rezeki..tq Assalamualaikum

    Reply
  3. Sy wargaemas sebatangkara pergerakan terbatas sebab sakit mohon kalau dtg bantu sekarang sy tiada sumber pendapatan tiada apa nak makan

    Reply
  4. Saya betul- betul susah padah masa ini saya tadek Kerja say duduk rumah sajah pasal say sudak xsiden tangan kiri saya patah

    Reply
  5. Saya memang harap sangat bantuan bakul makanan,dalam negara menimpa covid 19,susah syarikat menerima orang kurang upaya.cacat fizikal pehe kaki kiri kanan, di tempat saya,taman kuala permai,kuala sungai baru.sudah mula buat suap test covid..bermula 12.7. Hingga 14.7…korentin 1 minggu ke 2 minggu.duduk rumah je.tunggu keputusan sama ada + tau – dari jabatan kesihatan…

    Reply
  6. Nk mohon tpi dh tutup..sy ibu tunggal ad ank dgn tkda kja lgi plase lh spa tau nk mohon..nk isi online SDH tk bole..

    Reply
  7. i have sent WhatsApp for a week already, no response. Phone you also no one pick up phone. How to apply for Bakul Prihatin Negara ?????

    Reply

Leave a Comment