59 thoughts on “Semakan i-Lestari Online (Check ilestari.kwsp.gov.my)”

  1. Hello
    WUHAN Tragedy greeting to you & team. Trust you all are good and in the best of health.
    I want to withdraw some cash from my age 55 account. Is there any way i can register online and withdraw the cash.
    I know EPF is closed now and my prediction it will only open on 1 June 2020. (hopefully i am wrong).
    Kindly advise.

    Reply
  2. Salam…saya dah apply melalui ilestari online pada 14/4/2020.Tetapi sehingga kini,bila saya buat semakan permohonan saya masih lagi status permohonan telah diterima. Jadi,saya nak tahu berapa lama pihak epf nk luluskan permohonan saya?

    Reply
    • Waktu saya buat permohonan hari tu pada 2 April 2020. Lulus pada 15 April 2020. Memandangkan terlalu ramai yang mohon, memang akan mengambil masa untuk diproses.

      Reply
      • Permohonan i lestari saya sudah diluluskn dan tarikh utk pmbyaran sepatutnya 4/5/2020 tetapi semalam saya chek balik tba2 tarikh bertukar 18/5/2020..kenapa tiba-tiba jadi macam ni ye..

        Reply
          • Sama saya pun 19/5/2020 tapi check acc duit x masuk lagi…. Tuan punya dh masuk ke??

        • Iskandar. Kemungkinan kewangan kwsp tidak cukup sebab mereka banyak melabur demi mendapatkan faedah untuk dividen setiap tahun.

          Sebenarnya simpanan epf kita macam pelaburan juga. Harap kwsp akan percepatkan pembayaran I lestari.

          Kes aku sama. Lulus. Masa check 4th may sekarang 13th May.

          Reply
  3. Salam sya lydia binti yacob sya ingin bertanya kn tntg ilestari online sya sdh apply 14/04/20 permohonan d terima..tp smpai skrg tiada jawapan kelulusan..sbnrnya sya ada i akaun kwsp bila sya apply kat ctu dia mnta no.tac d sebab kn no.lama xaktif sdh jd susah nk buat kat iakaun..bap nak update no.baru sya xpandai..hinggakn sya apply ilestari dekat email pn sama xdpt mereka trima prmohonan sya bap document xlengkap..harap pihak kwsp dpt bntu sya cara yg trbaik buat pengeluaran ilestari ini..harap maklum dan trima ksi..

    Reply
    • ini bukan sekolah nak dibantu satu satu dari A sampai Z. kes kau ni kena datang pejabat kwsp terus tunggu sampai diumumkan pejabat kwsp buka sbb cara kau cakap macam tak reti nk buat kan. jap macam mana kau apply ilestari kalau no tac kau tak update? jadi kesimpulannnya kau tak apply pun lagi. jadi bawa bersabar dan solat doa bnyk2 . inshaAllah semua akan baik baik shj.

      Reply
    • Tekan lupa kata laluan.. masukkan no.ahli dan kad pengenalan nnti dia akan sms password sementara ke talian hanphone yg didaftarkan.. lps login nanti kena tukar la password tu

      Reply
    • Permohonan yg diterima akan dibayar secara recurring setiap bulan. So kalau salah tekan rm50, itulah yg akan dikreditkan. Pastikan jumlah permohonan adalah tepat sbb tiada option untuk ubah amaun

      Reply
  4. Salam.kenapa sy chek status permohonan ilestari keputusannya belom diterima/dikemaskini? Siapa yg tahu harap dpt membantu…

    Reply
    • Sya da mohon tp blum ada lg email atau sms masuk kt no hpn yg sya masuk dlm borang kwsp jd mcamana sya nak tau lulus ka atau tidak,,trima kasih

      Reply
  5. Salam..sy telah membuat permohonan i lestari pd 1.4.2020 jam 9.22 pm.ttpi status bla sy cek blm diterima/di kemas kini.knp ye?..mohon pencerahan.tq

    Reply
  6. Sy Nak Tanya.sy Sy cek permohonan di I akuan reject dan di link terkini kwsp di lukuskan.sy musykil.yg mne 1 btul

    Reply
    • Sama la sy pun macam tu,suami dah lulus..makna kalau bulan ni tak diterima tak dapat la duit tu tunggu sampai diterima dan lulus..😢 ikut bulan yang dibalas oleh pihak kwsp..

      Reply
    • Please jawab guys yang baca ni, sy dah apply pada 14/4/2020 Dan sekarang masih belum diluluskan, tetapi mak sy dah lulus. Umur 20 layak dapat ke guys ? Help me please

      Reply
    • Sy pun musykil jgk, sy punya i-akaun status approved, .. cek status di link, rekod permohonan belum dterima/dkemaskini 😅

      Reply
    • Maaf salah saya mohon pada 14hb April 2020 dan dua hari kemudian saya check status pada 18hb April 2020 sudah pun lulus

      Reply
    • Sy memohon 6hb april 2020,setelah membuat semakan akan telah lulus dan akan terus masuk ke acc bank 6hb mei ..tp sy tengok xmasuk lagi pun..pukul berapa kerajaan nak masuk kan. Dh la bantuan BPN dlm proses xabis. .nk tunggu berapa lama lagi..bantuan xdpt2,,duit kwsp pun xmasuk2 lgi..xpikir org nak pakai duit ke ap ke..

      Reply
  7. Dh buat tapi tulis belum diterima/dikemaskini and mcm mne nk update call center x jwp maybe tutup nk update on Tak blh

    Reply
  8. Knpa tu ye kalau kita sdh buat permohonan dri i akaun sya di lluskan tapi bila saya check melalui website permohonan belum d terimA/dikemaskini

    Reply
  9. Saya laila. Sy apply dalam i akaun. Sy buka inbox dilulus kn. Dlm status pun diluluskan. Kenapa ye sy cek dalam i lestari rekod pemohanan sy tidak diterima. Skrg sy punya akaun sy lulus atau tidak. Date pembayaran sy tk bole lihat.

    Reply
  10. Saya dah hampir 3 minggu daftar..tapi status masih dalam semakan.. kemaskini..
    Dah banyak kali chek.sama juga…dalam semakan

    Reply
  11. Assalamualaikum
    Maaf ya kenapa permohonan sy masih lg tulis REKOD PERMOHONAN BELUM DITERIMA/DIKEMASKINI
    sedangkan sy dh buat pada 20 april.sy harap permohona sy dpt sbb sebelum dlm aeminggu pkp
    Sy dh berhenti kerja smpi lah sekrang belum ada pendapatan sy perlu menyara 6 orng.sy harap sgt
    Supaya permohonan sy lulus.sy harap kerajaan membantu keluarga sy sy nk hak sy sjh.

    Reply
  12. Aku ni lain plak kes.permohonan laki aku lulus..mslahnya slh letak no.acc plak….tpksa laa btnya g kaunter kwsp

    Reply
    • saya pon sama..tersalah letak no akaun..tp bila cek duit dh tolak. diorang pon xde email atau sms bgtau. dh email buat aduan pon xde reply..nk kena g kaunter jugak ke macam ni.

      Reply
  13. kenapa dekat i-lestari tak boleh semak butiran yang kita dah isi dan hantar? macamana kalau nk semak balik ?

    Reply
  14. Permohonan kwsp saya untuk bulan 4 saya sudah terima pengeluaran wang.saya mesti buat permohonan lgi ke untuk bulan yang seterusnya setiap bulan atau mohon sekali saja untuk 1 tahun punya pengeluaran?

    Reply
  15. Permohonan saya dah lulus dan pindahan ke bank juga telah dimaklumkan..tapi masalahnya akaun bank yg saya beri buat permohonan tu dah tak aktif..tapi kwsp hantar mesej mengatakan bayaran telah dibuat ke bank..macam mana tu?pening dibuatnya…

    Reply
  16. KWSP
    Kerja Perlahan
    Duit Tak Masuk Lagi
    Tarikh Kredit Wang Dalam Akaun Pencarum Tu Buat Tepat Lah
    Dah Buang Masa Pemohon Beratur Satu Apa Pun Tak Ada

    Reply
  17. hi…..I KEY IN JOIN AKAUAN, STATUS LULUS TAPI BYARAN GAGAL SBB JOIN AKAUN, SO I DAH KEMASKINI AMBIL MASA BERAPA LAMA YE UNTUK DUIT MASUK DALAM AKAUN….

    Reply
  18. Saya pnya akaun dh lulus,tp klu blh sy tau.bkn ke amaun y akan sy dpt utk skl byrn sbnyk 500?bila cek,amaun y msk tu xsmpi 500 pun.mcmn ye?

    Reply
  19. I lestari saya dah diluluskan dan lebih dari 14 hari dari tarikh pemohonan tapi duit masih belum masuk akaun

    Reply
  20. Sy punya I lestari telah d luluskn pada 19mei HARI itu..akn tetapi sy puny no acc gagal d kreditkn..KRN sy m’gunakn acc bank ask sy..JD dlm msej YG sy DPT drp I lestari..p’mohonan sy akn d tkarkn dgn jurubank..APEW maksudny ye??adekah sy akn trma cek drp I lestari untk tebus duit I lestari sy d bank2 YG b’daftar..

    Reply
  21. Sy punya I lestari telah d luluskn pada 19mei HARI itu..akn tetapi sy puny no acc gagal d kreditkn..KRN sy m’gunakn acc bank adk sy..JD dlm msej YG sy DPT drp I lestari..p’mohonan sy akn d tkarkn dgn jurubank..APEW maksudny ye??adekah sy akn trma cek drp I lestari untk tebus duit I lestari sy d bank2 YG b’daftar..

    Reply
  22. Saya pun macam tu dah di luluskan. pada 20 Mei duit akan di masukkan ke dlm ACC . Tapi sampai sekarang 27 Mei masih tak dapat lagi duitnya .

    Reply
  23. 2 hari saya apply I lestari dah lulus mesej pon dah sampai tapi pembayaran tidak boleh dikreditkan Dalam akaun mak saya tapi dapat dalam bentuk cek tunai macam mana ye nak ambil cek tunai sama ada pergi terus ke kwsp? Bila agaknya duit tu Akan keluar??

    Reply
  24. Saya telah gunakan no acc anak sedara saya kerana saya tak ada acc bnk ats sbb bankrup..then saya tlah terima sms dri kwsp tuk mengemaskini blk dan ditukar arahan bayaran iaitu saya akn menerima cek melalui pos..kata ya dlm masa 14hari..skrg da msuk 3minggu sya xdpt ape2 pos cek lgi..bile tye staff kwsp dorang salahkn pihak pejabat pos sbb xsettlekn pos cek to…pjbat pos x cuti tau raya bekerja je…pihak kwsp sebenarye yg lewat settlekn duit kwsp ni..epf ni duit simpanan pekerja tau..bukan duit bantuan kerajaan..So tlg la buat buat kerja dgn penuh berdedikasi dan amanah..rakyat tgh susah dan sgt memerlukan sumber kewangan tuk survive..

    Reply

Leave a Comment