Pengeluaran KWSP 2.0 2023 Penting, Solusi Bantuan Jangka Pendek

Pengeluaran KWSP 2.0 masih lagi menjadi topik hangat yang diperjuangkan oleh pelbagai pihak. MalaysiaGazette menyiarkan pandangan dan tuntutan daripada Khairul Anuar Othman, Presiden Presiden Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia (PRORAKYAT).

Menurut beliau, tuntutan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 hingga RM30,000 sekali dianggap sebagai keperluan yang penting untuk membantu rakyat yang terkesan dengan krisis ekonomi yang sedang berlaku. Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia menganggap bahawa ini adalah solusi jangka pendek yang dapat membantu rakyat tidak terputus wang tunai dan juga solusi jangka panjang untuk memastikan rakyat dapat memulihkan ekonomi mereka.

Di kalangan pencarum KWSP, terdapat beberapa individu yang sedang menghadapi masalah kewangan. Terdapat juga yang mempunyai tunggakan pinjaman bank yang perlu diselesaikan segera. Selain itu, ada juga yang kehilangan pekerjaan semasa pelaksanaan perintah kawalan pergerakan dua tahun yang lalu dan yang baru sahaja memulakan pekerjaan serta memerlukan sumber kewangan untuk meneruskan hidup. Ada juga yang ingin memulakan peniagaan kecil-kecilan selepas kehilangan pekerjaan.

Pinjaman TEKUN dan pinjaman daripada bank tidak dianggap sebagai jalan yang terbaik pada masa ini kerana kadar faedah yang tinggi dan proses permohonan yang rumit. Oleh itu, pengeluaran KWSP dianggap sebagai pilihan yang lebih baik dan sesuai untuk membantu rakyat mengatasi masalah kewangan mereka.

Pengeluaran KWSP juga telah dibuktikan dapat menggalakkan proses pemulihan ekonomi. Ini kerana pemulihan aliran wang akan berlaku melalui pembelian barang keperluan, pembayaran hutang, pembayaran bil-bil tertunggak, perbelanjaan untuk anak-anak sekolah dan lain-lain. Dengan pengeluaran ini, rakyat akan dapat memulihkan ekonomi mereka dan meneruskan hidup dengan lebih stabil. Inilah empat perkara yang menjadi tuntutan daripada Presiden Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia. Mereka berharap agar tuntutan ini dapat diterima dan dilaksanakan oleh pihak yang berkenaan demi kebaikan rakyat.

Sumber: MalaysiaGazette

Leave a Comment