Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)

Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)

Sama seperti AffinSecure dari Affin Bank, Maybank juga mempunyai Secure2U yang memberikan keselamatan tambahan kepada pengguna Maybank2u. Jemput baca cara daftar Secure2U Maybank seperti di bawah ini.

Langkau artikel ini untuk baca cara daftar MAE Maybank dengan fungsi e-wallet yang terbaru.

Cara daftar Secure2U Maybank

 1. Secure2U hanya boleh didapati di aplikasi Maybank2U MY yang terdapat di telefon pintar. Pertama sekali, download dahulu aplikasi ini di Google Play Store untuk Android, manakala di App Store untuk iOS. Pastikan juga anda sudah buka akaun Maybank2u.
 2. Setelah download, buka aplikasi tersebut.
 3. Bagi anda yang belum mempunyai akaun Maybank2U, daftar dahulu akaun anda dengan mengikuti panduan yang terpapar di aplikasi tersebut, dan tekan REGISTER NOW untuk memulakan proses pendaftaran. Bagi anda yang telah mendaftar, ikuti langkah nombor 4.
 4. Bagi anda yang telah mempunyai akaun Maybank2U, setelah membuka aplikasi Maybank2U MY (M2U MY), tekan butang Login to my Maybank2U.
 5. Kemudian, pop-up box akan tertera. Tekan Maybank2U.
 6. Pada paparan seterusnya, masukkan username anda di ruangan Username.
 7. Tekan butang NEXT.
 8. Kemudian, sahkan Security Phrase yang tertera. Sekiranya ia milik akaun anda, tekan butang YES.
 9. Kemudian, masukkan password anda pada ruangan Enter password.
 10. Tekan butang LOGIN.
 11. Anda akan masuk ke akaun anda. Kemudian, tekan ikon di bahagian atas sebelah kiri skrin anda yang menyerupai tiga garisan melintang. Tekan untuk cara daftar Secure2U Maybank.
 12. Paparan menu akan tertera. Tekan SECURE2U.
 13. Setelah itu, beberapa panduan dan penerangan akan tertera. Tekan NEXT sehingga ke slide yang terakhir. Kemudian, tekan butang REGISTER.
 14. Kemudian, One Time Password atau OTP akan dihantar ke telefon anda secara SMS. Tekan dahulu butang CONFIRMuntuk mengesahkan nombor telefon yang tertera ialah nombor telefon anda.
 15. Paparan kekunci nombor akan tertera. Dan anda akan menerima SMS daripada Maybank. Masukkan kod OTP yang terdapat di SMS tersebut pada papan kekunci yang tertera.
 16. Kemudian, tekan butang OK.
 17. Seterusnya, masukkan nombor kad pengenalan anda pada ruangan Enter your ID Number.
 18. Kemudian, pada ruangan Device Name, masukkan nama yang anda ingin gunakan sebagai ID anda untuk Secure2U. Diingatkan bahawa Device Name anda mestilah alphanumeric, dengan gabungan huruf dan nombor sahaja. Jarak dan simbol tidak dibenarkan.
 19. Tekan butang SUBMIT.
 20. Pendaftaran anda untuk Secure2U berjaya. Tekan butang DONE. Anda juga akan menerima SMS daripada Maybank memaklumkan bahawa akaun Maybank2U anda telah berjaya didaftarkan dengan Secure2U.

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian cara daftar Secure2u Maybank ini dapat memudahkan lagi hidup anda. Perlu diingatkan bahawa pendaftaran ini bukannya untuk menyusahkan tetapi demi kebaikan pengguna semua.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)

1 thought on “Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)”

 1. I have to download the app maybank2u secure2u successfully, but when come register part, after I key the one time password, I have to enter the ID Number. I have enter the ID few times but unsuccessful to log in as message prompt out that, the ID is wrong

  Reply

Leave a Comment