Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)

Sama seperti AffinSecure dari Affin Bank, Maybank juga mempunyai Secure2U yang memberikan keselamatan tambahan kepada pengguna Maybank2u. Jemput baca cara daftar Secure2U Maybank seperti di bawah ini.

Langkau artikel ini untuk baca cara daftar MAE Maybank dengan fungsi e-wallet yang terbaru.

Cara daftar Secure2U Maybank

 1. Secure2U hanya boleh didapati di aplikasi Maybank2U MY yang terdapat di telefon pintar. Pertama sekali, download dahulu aplikasi ini di Google Play Store untuk Android, manakala di App Store untuk iOS. Pastikan juga anda sudah buka akaun Maybank2u.
 2. Setelah download, buka aplikasi tersebut.
 3. Bagi anda yang belum mempunyai akaun Maybank2U, daftar dahulu akaun anda dengan mengikuti panduan yang terpapar di aplikasi tersebut, dan tekan REGISTER NOW untuk memulakan proses pendaftaran. Bagi anda yang telah mendaftar, ikuti langkah nombor 4.
 4. Bagi anda yang telah mempunyai akaun Maybank2U, setelah membuka aplikasi Maybank2U MY (M2U MY), tekan butang Login to my Maybank2U.
 5. Kemudian, pop-up box akan tertera. Tekan Maybank2U.
 6. Pada paparan seterusnya, masukkan username anda di ruangan Username.
 7. Tekan butang NEXT.
 8. Kemudian, sahkan Security Phrase yang tertera. Sekiranya ia milik akaun anda, tekan butang YES.
 9. Kemudian, masukkan password anda pada ruangan Enter password.
 10. Tekan butang LOGIN.
 11. Anda akan masuk ke akaun anda. Kemudian, tekan ikon di bahagian atas sebelah kiri skrin anda yang menyerupai tiga garisan melintang. Tekan untuk cara daftar Secure2U Maybank.
 12. Paparan menu akan tertera. Tekan SECURE2U.
 13. Setelah itu, beberapa panduan dan penerangan akan tertera. Tekan NEXT sehingga ke slide yang terakhir. Kemudian, tekan butang REGISTER.
 14. Kemudian, One Time Password atau OTP akan dihantar ke telefon anda secara SMS. Tekan dahulu butang CONFIRMuntuk mengesahkan nombor telefon yang tertera ialah nombor telefon anda.
 15. Paparan kekunci nombor akan tertera. Dan anda akan menerima SMS daripada Maybank. Masukkan kod OTP yang terdapat di SMS tersebut pada papan kekunci yang tertera.
 16. Kemudian, tekan butang OK.
 17. Seterusnya, masukkan nombor kad pengenalan anda pada ruangan Enter your ID Number.
 18. Kemudian, pada ruangan Device Name, masukkan nama yang anda ingin gunakan sebagai ID anda untuk Secure2U. Diingatkan bahawa Device Name anda mestilah alphanumeric, dengan gabungan huruf dan nombor sahaja. Jarak dan simbol tidak dibenarkan.
 19. Tekan butang SUBMIT.
 20. Pendaftaran anda untuk Secure2U berjaya. Tekan butang DONE. Anda juga akan menerima SMS daripada Maybank memaklumkan bahawa akaun Maybank2U anda telah berjaya didaftarkan dengan Secure2U.

Akhir kalam

Diharapkan agar perkongsian cara daftar Secure2u Maybank ini dapat memudahkan lagi hidup anda. Perlu diingatkan bahawa pendaftaran ini bukannya untuk menyusahkan tetapi demi kebaikan pengguna semua.

Semoga bermanfaat.

20 thoughts on “Cara Daftar Secure2u Maybank (Register di maybank2u.com.my)”

 1. I have to download the app maybank2u secure2u successfully, but when come register part, after I key the one time password, I have to enter the ID Number. I have enter the ID few times but unsuccessful to log in as message prompt out that, the ID is wrong

  Reply
 2. Akhir kalam
  Diharapkan agar perkongsian cara daftar Secure2u Maybank ini dapat memudahkan lagi hidup anda. Perlu diingatkan bahawa pendaftaran ini bukannya untuk menyusahkan tetapi demi kebaikan pengguna semua.

  bullshitz!!!!

  selama ni guna maybank2u dari laptop pc ok je takde masalah pun ,
  transaksi terima TAC dlm phone cap ayam..
  sekarang paksa semua pengguna maybank2u install app dalam phone .
  ini kerja bodo, tengok la nanti maybank akan hilang banyak business

  Reply
   • sistem baru sangat menyusahkan aku la..penggunaan TAC sangat membantu..sekarang guna secure2u sangat la anjing..bodh siapa yg buat sistem ni..aku rahap dan doakan yg buat sisitem ni mati dalam keadaan susah sebab menyusahkan orang

    Reply
 3. Saya dh biasa guna classic maybank2u kerana saya guna lap top tiada masalah.
  Kini guna lap top app baru ni nak transfer lebih 1k dh tak boleh menyusahkan….kena down app memori penuh bagaimana? Bukan semua org guna hp yg baik. Warga emas tak akan nak beli hp yg mahal.

  Reply
 4. Maybank sekarang makin menyusahkan pengguna….not friendly user, mengapa perlu mengunakan app on phone utk SECURE2U sedangkan lebih selamat guna PC kat rumah…. sudahlah nk transfer 2K payah, minta secure taq konon…. menyusahkan lebih baik keluarkan semua cash masuk bank lain saja kalo menyusahkan pengguna….

  Reply
 5. Setuju sangat. Maybank semakin menyusahkan pelanggan. Bukan nak menyenangka. Dah register secure2U, tapi duit masih tidak boleh nak transfer. Bila nak daftar sebagai favourite pun secure2U jugak. Menyusahkan betul…

  Reply
 6. memang betul menyusahkan orang moga Allah tu balas balik menyusahkan pihak maybank semula….doa dibulan puasa ni mudah makbul ye

  Reply
 7. Very very very leceh.. Dah la banyak case sekarang.. Sekarang tak boleh buat di pc kena phone.. Very leceh very susah. Macam paksa customer mesti guna e wallet.. Tak perlu service semua ini pun..

  Reply
 8. Dah masuk no kad pengenalan xboleh biat jugak..adoi hari2 kalau nk transfer dekat org kena pergi bank sendiri dah .susahnye la maybank sekarang

  Reply

Leave a Comment