Cara Daftar MyFutureJobs (Register Online di myfuturejobs.gov.my)


Adakah anda sedang mencari peluang pekerjaan tapi masih belum bernasib baik? Anda pasti pernah dengar tentang MyFutureJobs, bukan? Jadi, izinkan kami kongsikan cara daftar MyFutureJobs secara mudah supaya anda senang memahami panduannya.

Persediaan

Platform MyFutureJobs merupakan inisiatif kerajaan untuk membantu golongan yang masih sedang mencari kerja. Antara golongan yang boleh mohon melalui MyFutureJobs ialah para graduan, golongan pekerja yang hilang kerja akibat Covid, penganggur, pesara dan pelajar lepasan sekolah.

Cara Daftar MyFutureJobs

Berikut merupakan panduan daftar, login dan cara guna MyFutureJobs melalui portal rasmi MyFutureJobs.

#1 Cara daftar melalui portal MyFutureJobs

Anda perlu register terlebih dahulu sebelum menggunakan perkhidmatan MyFutureJobs. Berikut merupakan cara daftar MyFutureJobs seperti di bawah.

  1. Layari laman web https://www.myfuturejobs.gov.my/
  2. Klik JOBSEEKER SIGN IN yang diletakkan di bawah Let your career journey begin here bagi memulakan proses daftar MyFutureJobs.
  3. Terdapat satu menu kecil pada sebelah kiri skrin anda.
  4. Pada bahagian Please sign in, klik Register.
  5. Masukkan e-mel anda pada ruangan Email.
  6. Pada bahagian Please register yang sama, masukkan MyKad pada ruangan IC Number.
  7. Masukkan kata laluan pada ruangan Password.
  8. Klik Register bagi lancarkan cara daftar MyFutureJobs anda.
  9. Kemudian, terima terms & conditions bagi melengkapkan pendaftaran anda.
  10. Anda akan dibawa secara automatik ke laman Profile anda.
  11. Selesai.

#2 Login portal MyFutureJobs

Setelah selesai dengan pendaftaran, anda perlu login semula untuk melengkapkan profil anda. Berikut merupakan cara login portal MyFutureJobs.

  1. Layari laman web https://www.myfuturejobs.gov.my/
  2. Klik JOBSEEKER SIGN IN yang diletakkan di bawah Let your career journey begin here.
  3. Terdapat satu menu kecil pada sebelah kiri skrin anda.
  4. Pada bahagian Please sign in, masukkan MyKad pada ruangan IC Number (tanpa -).
  5. Kemudian, masukkan kata laluan pada ruangan Password.
  6. Klik Sign in bagi lancarkan cara daftar dan login MyFutureJobs.
  7. Anda akan secara automatik dibawa ke laman Search Jobs.
  8. Pada bahagian Create Profile, anda perlu isikan maklumat-maklumat berikut seperti bagi memastikan cara daftar dan login MyFutureJobs berjalan dengan lancar.
    • Personal Information (maklumat peribadi)
    • Desired Job (pekerjaan yang diingini)
    • Experience (pengalaman)
    • Education (pendidikan)
    • Skills (kemahiran)
  9. Pada bahagian Personal Information, anda perlu isikan maklumat berikut:
    • Nama
    • Negeri
    • Alamat
    • Tarikh lahir
    • Bangsa (pilihan)
    • MyKad
    • Bandar
    • Poskod
    • Jantina
    • Nombor telefon
  10. Kemudian, muat naik CV dalam PDF/Word pada bahagian Personal Information bagi lancarkan cara daftar dan login MyFutureJobs.
  11. Anda juga boleh muat naik gambar anda dalam JPEG/PNG dengan pada ikon gambar.
  12. Pada bahagian Desired Jobs, senaraikan pekerjaan yang anda inginkan supaya proses cara carian kerja dalam MyFutureJobs berjalan dengan lancar.
  13. Lakukan carian menggunakan keyword. Senarai carian akan terpapar.
  14. Pilih pekerjaan daripada senarai carian yang terpapar tersebut.
  15. Pilih position level dan skills.
  16. Kemudian, klik Save.
  17. Pada ruangan Contract Type, tentukan masa pekerjaan dan kontrak pekerjaan anda.
  18. Tentukan gaji yang diingini pada ruangan Salary.
  19. Pada ruangan sektor, anda boleh pilih satu atau lebih daripada sektor pekerjaan yang diingini.
  20. Masukkan keyword pada bahagian bidang sektor Search.
  21. Masukkan pengalaman lama, baru atau terkini anda pada ruangan Experience supaya cara daftar dan login MyFutureJobs berjalan dengan lancar.
  22. Sekiranya ada pengalaman, klik Yes. Klik Add another experience untuk masukkan maklumat pengalaman anda.
  23. Sekiranya tiada pengalaman, klik No.
  24. Pada bahagian Education, terdapat tiga sections iaitu education, language dan driving licence.
  25. Isikan semua maklumat yang dikehendaki.
  26. Kemudian, beralih ke bahagian Training.
  27. Sekiranya ada pengalaman training, klik Add another training.
  28. Sekiranya tiada pengalaman, klik Continue to Skills.
  29. Pada bahagian Certificate and Supporting Document, muat naik semua sijil dan dokumen sokongan yang berkaitan.
  30. Kemudian, lengkapkan profil anda.
  31. Pastikan semua sections bertanda hijau.

#3 Cara guna portal MyFutureJobs

Setelah selesai dengan langkah-langkah seperti di atas, anda pasti hendak nak tahu cara guna portal MyFutureJobs bagi mula lakukan carian pekerjaan anda. Berikut merupakan cara guna portal MyFutureJobs.

  1. Layari laman web https://www.myfuturejobs.gov.my/
  2. Klik JOBSEEKER SIGN IN yang diletakkan di bawah Let your career journey begin here.
  3. Terdapat satu menu kecil pada sebelah kiri skrin anda.
  4. Pada bahagian Please sign in, masukkan MyKad pada ruangan IC Number (tanpa -).
  5. Kemudian, masukkan kata laluan pada ruangan Password.
  6. Klik Sign in bagi memulakan cara login dan guna MyFutureJobs.
  7. Anda akan secara automatik dibawa ke laman Search Jobs.
  8. Klik pada Match Jobs.
  9. Setiap descripsi pekerjaan merangkumi:
    • Title
    • Company name
    • Location
    • Contract Type
    • Useful Additional Information
  10. Anda juga boleh menggunakan pilihan Filter Jobs untuk menunjukkan kerja kosong yang memenuhi kriteria anda.
  11. Pada bahagian Manage Match Results, klik Save pada kerja kosong yang diingini.
  12. Kemudian, klik Apply untuk melancarkan proses cara guna MyFutureJobs.
  13. Pada ruangan Search For Jobs, masukkan keyword pekerjaan dan lakukan carian.
  14. Anda juga diberi pilihan untuk memilih lokasi pekerjaan tersebut.
  15. Pada bahagian Filter Results, masukkan filters yang ada untuk meningkatkan peluang carian pekerjaan yang memenuhi kriteria anda.
  16. Klik More untuk dapatkan filters tambahan supaya cara guna MyFutureJobs menjadi lebih efektif.
  17. Pada bahagian Apply For Jobs, klik Apply untuk pekerjaan yang diingini agar cara guna MyFutureJobs tidak mengalami sebarang masalah.
  18. Anda akan terima pengesahan bagi permohonan anda.
  19. Kerja yang dimohon boleh anda akses di My application.
  20. Pada bahagian Manage Applications, klik pada My applications untuk semak permohonan anda.
  21. Anda akan terima notifikasi sekiranya mendapat jemputan ke temu duga.
  22. Bagi menerima jemputan temu duga, klik Accept.
  23. Sekiranya ingin tolak jemputan temu duga tersebut, klik Reject.
  24. Bagi yang ingin menjadualkan semula interview tersebut, klik Reschedule.
  25. Pada bahagian Portal Notification, klik pada ikon loceng sekiranya ingin mendapatkan sebarang update baru.
  26. Anda juga boleh mengambil Vocational Interest Assessment dengan klik pada profile ikon, select assessment dan klik start and answer all the question.
  27. Anda boleh rujuk user manual guide ini dalam pdf tentang cara daftar dan guna MyFutureJobs secara online.  
  28. Selesai.

Akhir kalam

Diharapkan agar cara daftar MyFutureJobs telah memudahkan lagi urusan anda.

Jika sudah bekerja nanti dan perlukan kad kredit, jemput baca cara apply kad kredit secara online.

Semoga bermanfaat.

17 thoughts on “Cara Daftar MyFutureJobs (Register Online di myfuturejobs.gov.my)”

  1. saya nak buat pertanyaan.. saya cuba nak daftar baru tapi bila saya letak no ic saya ternyata dah ada org daftarkan.. tapi saya tak sure siapa dan dia mengunakan email dia sendiri.. mcm mana saya nak reset semula supaya saya boleh memohon daftar yang baru atau maklumat di dalam sistem tersebut

  2. Salam Pn/Tuan, kebelakangan saya tak dapat langsung login myfuture. Mohon tolong saya atasi masalah ini secepatnya. Ribuan terima kasih, jasa budi tuan/pn diabadikan.

  3. Tak boleh login.Bila tekan forgot password.pastu dia kata akan keluar ikut email untuk tukar password.Tapi takde satu pun email yang datang.Banyak kali buat sama je.Bila masa tahu aku tukar password.Masalah betul

  4. Hi,may some one teacher me how to register to my futurejobs because I try so many times also can not register thank you.

  5. Saya tak ingat password gmail.., hari tu saya daftar atas email ni.. tpi dah tak ingat.. boleh settle masalah sy

  6. Saya tidak pernah mendaftar di My Future Jobs, tetapi apabila saya nak daftar, no ic saya telah digunakan. Apabila nak reset semula dan ia mengatakan telah dihantar ke alamat emel saya. Saya periksa emel saya tidak terdapat cara untuk membuat kata laluan semula. Harap dapat membantu saya. Terima kasih.

  7. Saya lansung x boleh login masuk apply job..tiap kali apply mesti error..mohon tolong saya selesaikan mslh ini..trma ksih.

  8. Hi,
    Saya nak reset password
    Bagaimanapun tidak boleh berbuat demikian.
    Tolong bantu

  9. Saya dah pun mula bekerja. Baru 2 minggu. Sekarang majikan minta saya apply jawatan kerja yg saya dapat sekarang ni melalui myfuture.com ni. Bila sy nak sign in, atau register new, sy masukkan email, dan no IC. dan password. Then dia bgtau no IC saya ni dah diregister. Kemudian dia minta sy masukkan password. Tapi dia kata password tu salah. Dia minta saya reset password.
    Ok. Dia suh sy masukkan no IC lagi. Pastu dia cakap, dia dah send kat email. Masalahnya saya tak dpt pun email tu. Dan tak pasti email mana yg dia hantar tu. Dah banyak kali, banyak hari cuba, asyik ulang2 benda yg sama. Apa masalahnya ni? Apa lagi yg sy kena buat?

  10. Saya tidak pernah mendaftar di My Future Jobs, tetapi apabila saya nak daftar, no ic saya telah digunakan. Apabila nak reset semula dan ia mengatakan telah dihantar ke alamat emel saya. Saya periksa emel saya tidak terdapat cara untuk membuat kata laluan semula. Harap dapat membantu saya. Terima kasih.

Leave a Comment