Wang Bantuan Awal Persekolahan RM150 Sepatutnya Terus Masuk Akaun Murid

Bekas Menteri Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin telah mencadangkan supaya Bantuan Awal Persekolahan (BAP) dikreditkan terus ke dalam akaun bank murid. Beliau berpendapat bahawa ini akan lebih selamat dan menjimatkan masa daripada membuat pembayaran secara tunai.

Menurut beliau, dengan cara ini, ibu bapa tidak perlu beratur di sekolah untuk menerima bantuan dan guru juga tidak perlu menguruskan pemberian bantuan di sekolah. Selain itu, pembayaran ke dalam akaun murid juga akan memastikan tatacara pengurusan kewangan yang teratur dan selamat.

Beliau juga menyatakan bahawa langkah ini akan dapat mengelakkan kejadian kehilangan wang tunai yang kerap berlaku. Walau bagaimanapun, beliau juga menegaskan bahawa jika pembayaran tunai masih diperlukan, prosedur operasi standard yang ketat mestilah dipatuhi oleh Ketua Jabatan mengikut Arahan Perbendaharaan (AP) 137 – Tanggungjawab Bagi Wang Tunai Dalam Perjalanan.

Secara keseluruhannya, cadangan beliau ini diharap dapat meningkatkan keselamatan dan produktiviti dalam pemberian Bantuan Awal Persekolahan kepada murid-murid.

Sumber: Kosmo

Leave a Comment