Bayaran Khas Perayaan Untuk Pekerja Perlu Diperkenal

Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM) mencadangkan kepada kerajaan untuk memperkenalkan bayaran khas sambutan perayaan sebulan gaji kepada setiap pekerja semasa perayaan besar yang disambut di negara ini. Presiden SPCAAM, J. Solomon menyatakan bahawa sudah tiba masanya untuk majikan mempertimbangkan keperluan yang boleh diagihkan kepada setiap pekerja semasa perayaan besar.

SPCAAM mencadangkan imbuhan ini dibayar semasa Tahun Baharu Cina, Aidilfitri, Deepavali dan Krismas setiap tahun. Menurut beliau, sejak kebelakangan ini kerajaan dengan pelbagai pihak telah membincangkan kesan kenaikan kos sara hidup dan ketidakselarasan gaji pekerja di Malaysia. Malah, dengan wabak Covid-19 yang melanda Malaysia dan seluruh dunia tiga tahun lalu, situasi ini menjadi semakin buruk kerana ia juga telah menjejaskan pendapatan bersih yang dibawa pulang oleh pekerja.

Walaupun begitu, usaha untuk meminimumkan beban kewangan pekerja terutamanya bagi mereka dari B40 dan M40 masih belum dapat diselesaikan sehingga kini. Oleh itu, Solomon yang juga Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) berharap agar satu usaha holistik diambil oleh Kabinet di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

SPCAAM berpendapat bahawa beberapa pendekatan perlu diambil oleh kerajaan dan majikan untuk membantu para pekerja diberikan elaun kos sara hidup yang munasabah bagi menangani kenaikan kos secara drastik. Salah satu cara yang dimaksudkan adalah dengan mengagihkan bayaran khas sambutan perayaan sebulan gaji kepada setiap pekerja semasa perayaan besar yang disambut di Malaysia. SPCAAM yakin bahawa langkah ini akan membantu mengurangkan kesan kewangan yang terpaksa dihadapi oleh pekerja setiap kali perayaan.

Solomon juga menambah bahawa walaupun terdapat beberapa majikan dan juga kerajaan yang membuat bayaran peruntukan khas sekali setahun, sesetengah majikan lain memperuntukkan pinjaman atau pendahuluan yang perlu dibayar secara ansuran namun ia tidak menyelesaikan masalah. Oleh itu, SPCAAM menyeru kerajaan untuk melaksanakannya dengan memperkenalkan undang-undang khusus berkaitan pembayaran khas perayaan kepada pekerja dan perlu dipatuhi oleh majikan. Dengan segera, kerajaan boleh menguatkuasakan perkara ini di semua GOC dan GLC mereka. SPCAAM yakin bahawa pelaksanaan kemudahan ini tidak akan menjejaskan kos operasi majikan, sebaliknya dapat meningkatkan produktiviti pekerja dan syarikat.

Secara keseluruhannya, SPCAAM berpendapat bahawa bayaran khas sambutan perayaan ini merupakan satu langkah penting untuk membantu mengurangkan beban kewangan yang dihadapi oleh pekerja semasa perayaan besar dan memastikan bahawa mereka dapat meraikan dengan tenang tanpa perlu bimbang tentang masalah kewangan. Kerajaan dan majikan diharap dapat mempertimbangkan cadangan ini dengan serius dan mengambil tindakan yang diperlukan untuk mewujudkannya.

Sumber: Malaysia Gazette

Leave a Comment