SKSSR Kini Ada 140,000 Pencarum Suri Rumah Berdaftar

Pada hari ini, Menteri Sumber Manusia, V. Sivakumar, telah membuat pengumuman bahawa lebih 140,000 suri rumah telah berdaftar sebagai Pencarum Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR). Beliau menyatakan bahawa jumlah ini termasuk pencarum yang didaftarkan melalui e-Kasih dan 6,000 permohonan sukarela.

Sivakumar juga menyatakan bahawa dianggarkan tiga juta suri rumah berusia sehingga 55 tahun di negara ini layak untuk mencarum dalam skim ini. Beliau menekankan bahawa ia merupakan tanggungjawab semua pihak untuk mempromosikan skim ini supaya lebih ramai suri rumah akan mendapat manfaat.

Beliau juga menyatakan bahawa waris kepada Suri Rumah Berinsurans (SRB) yang meninggal dunia sebelum usia 55 tahun layak menerima Faedah Pengurusan Mayat (FPM) sebanyak RM2,000, sementara bayaran berkala Pencen Penakat maksimum RM300 sebulan disediakan mengikut kelayakan syer tanggungan.

Skim ini mengiktiraf peranan suri rumah dalam melaksanakan kerja pengurusan rumah tangga yang selama ini mungkin tidak dilihat sebagai satu sumbangan kepada pembangunan institusi keluarga dan negara.

Sivakumar juga menggalakkan para suami untuk mencarum bagi pihak isteri masing-masing demi menghargai jasa dan pengorbanan mereka.

SKSSR dilaksanakan di bawah Akta Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 (Akta 838) bertujuan memberi perlindungan keselamatan sosial kepada golongan suri rumah terhadap bencana domestik, keilatan ataupun kematian sewaktu menguruskan rumah tangga.

Kerajaan juga telah memperuntukkan RM20 juta untuk menaja caruman SKSSR kepada 150,000 suri rumah yang berdaftar dengan e-Kasih, melalui i-Suri Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Walau bagaimanapun, media sebelum ini melaporkan KSM menyasarkan 500,000 suri rumah berdaftar sebagai pencarum di bawah SKSSR tahun ini.

Sumber: The Malaysian Insight

Leave a Comment