Boleh Main Mercun Pop Pop & Happy Boom Sahaja Sempena Tahun Baru Cina 2023

Dalam kemeriahan menyambut Tahun Baru Cina 2023, polis membenarkan orang ramai untuk bermain mercun jenis Pop-Pop dan Happy Boom sahaja yang dianggap tidak membahayakan keselamatan.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Wan Azlan Wan Mamat, juga memberi nasihat kepada orang ramai supaya mematuhi peraturan tersebut dan tidak bermain mercun yang mengandungi bahan bakar yang berbahaya.

Beliau menegaskan bahawa peringatan tersebut dikeluarkan bagi menegaskan larangan bermain, menjual dan membeli mercun yang dibenarkan pada semua sambutan perayaan.

Walaupun hanya Pop-Pop dan Happy Boom yang dibenarkan, beliau juga mengingatkan bahawa penjualan kedua-dua jenis mercun ini masih perlu mendapatkan permit dari Ibu Pejabat Polis Daerah dan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Sesiapa yang menjual mercun tanpa permit akan dikenakan tindakan mengikut Seksyen 7 dan 8 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 (Akta 207) yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda sebanyak RM10,000.

Sesiapa yang bermain atau membakar mercun yang terlarang boleh dihukum penjara tidak lebih dari sebulan atau denda sehingga RM100 atau kedua-dua sekali.

Oleh itu, orang ramai dinasihatkan supaya mematuhi undang-undang dan tidak bermain mercun untuk mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Ini adalah untuk memastikan keselamatan semua pihak dan menjamin keamanan sambutan Tahun Baru Cina yang meriah dan selamat.

Sumber: Harian Metro

Leave a Comment