Maksud IBG Transfer (Interbank Giro Antara Bank di Malaysia)


Pasti ada yang tertanya-tanya, apa maksud IBG Transfer? Bukan itu sahaja, pasti ada yang mahu tahu, IBG Transfer berapa hari? Adakah proses pindahan adalah bergantung kepada hari dan waktu transaksi dilakukan?. Jadi, jangan bimbang. Kami akan cuban menjawab persoalan Interbank Giro Transfer berapa lama ini.

Maksud IBG Transfer

Sebelum itu, mohon izin kami kongsikan apa itu IBG Transfer.

Maksud IBG Transfer dalam Bahasa Melayu secara literal adalah pindahan antara bank. Jadi, ini bermaksud duit boleh dipindahkan dari satu akaun bank ke akaun bank yang lain.

Ini termasuk:

  • Akaun peribadi (savings account)
  • Akaun semasa (current account)
  • Pinjaman/pembiayaan (loan/financing)
  • Kad kredit

Perkhidmatan IBG Transfer ini disediakan dan diurus oleh MyClear, iaitu salah satu anak syarikat Bank Negara Malaysia.

IBG Transfer berapa hari?

Kami harap, maksud IBG Transfer adalah jelas dan mudah difahami seperti di atas. Berikut pula adalah jadual Interbank Giro yang dirujuk dari Maybank.

1. Untuk transaksi pada hari bekerja iaitu (Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Jumaat)

  • Jika waktu transaksi adalah sebelum jam 5.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 11.00 pagi
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 5.01 pagi hingga 8.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 2.00 petang
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 8.01 pagi hingga 11.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 5.00 petang
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 11.01 pagi hingga 2.00 petang, duit akan terima oleh penerima pada jam 8.20 malam
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 2.01 petang hingga 5.00 petang, duit akan terima oleh penerima pada jam 11.00 malam
  • Jika waktu transaksi adalah selepas jam 5.00 petang, duit akan dimasukkan ke dalam akaun penerima pada hari bekerja yang berikutnya dalam jam 11.00 pagi
  • Contohnya, jika anda masukkan duit pada hari Khamis jam 6.00 petang, maka wang tersebut akan diterima pada hari Jumaat jam 11.00 pagi

2. Untuk transaksi pada hari tidak bekerja iaitu (Sabtu, Ahad dan Cuti Am)

  • Jika transaksi dilakukan bila-bila masa dalam hari Sabtu, Ahad dan Cuti Am, duit akan dimasukkan ke dalam akaun penerima pada hari bekerja yang berikutnya dalam jam 11.00 pagi
  • Contoh pertama, jika anda masukkan duit pada hari Sabtu, maka wang tersebut akan diterima pada hari Isnin jam 11.00 pagi.
  • Contonya kedua, jika hari Sabtu, Ahad dan Isnin adalah bersambung kerana cuti perayaan, maka wang tersebut akan diterima pada hari Selasa jam 11.00 pagi.

 

Akhir kalam

Pada pendapat kami, jika anda ingin gunakan IBG Transfer, anda akan terpaksa menunggu mengikut masa yang ditetapkan oleh pihak bank. Maka, jalan paling mudah ialah menggunakan Instant Transfer.

Dulu, Instant Transfer kena bayar. Jadi ramai yang gunakan IBG.

Sekarang Instant Transfer sudah percuma. Maka, lebih baik gunakannya kerana lebih cepat dari Instant Transfer.

Maksud IBG Transfer sudah dikongsikan. Jadual Interbank Giro Transfer juga sudah diberikan. Diharapkan, maklumat ini dapat membantu anda dalam urusan pemindahan wang kepada pihak ketiga.

Semoga bermanfaat.

22 thoughts on “Maksud IBG Transfer (Interbank Giro Antara Bank di Malaysia)”

  1. Saye tranfer dr maybank hari sabtu pukul 10 malam mengunakan interbank giro, kawan sy cek xde masuk lg duit itu sampai hari ini xde masuk

  2. Kalau transfer ibg ambank to bsn.. Transfer pkul 8mlm rabu..tapi xmsuk lg pkul 11pgi khamis..ambik masa brpe hari

  3. Tolong sesiap boleh bagi tahu tak berapa lama masa untuk duit tu masuk dari maybank je bsn risau jugak duit tak masuk lagi

  4. Kawan sy baru byr sy guna ibg.3 ari dh duit belum masuk2.dh lh sy kena bgi tokey duit tu..total dia bankin 2k lebih..sy dh xtw nk jawap apa.dgn tokey nnt..

  5. kawan trnspr duit dri hri sabtu,,ke akaun saya,, sampai
    skg dah selasa,,belum masuk2 juga..apa mslh smpi empt hari,,rm225 je bukan bnyk pun..

  6. -> INTERBANK TRANSFER..
    -> INSTANT TRANSFER…
    Jika ingin kan pengeluaran segera sebaik nya guna INSTANT TRANSFER..Tranfser kul 8pagi.,kul 8⁰⁵ minit dh bleh amek duit..
    Nk lg pantas bwk cask masuk kat CDM..Resit blom kuar penerima dh bleh kuar kan..,😚✌️✌️✌️

  7. Jika duit di melalui ibg ke account saya iaitu public bank pada sebelah ptng hari sabtu jam 5 atau 6 ptng.bila kah saya akan dapat duit tersebut.

  8. Saya ada buat pindaan duit RM690 dri akaun simpanan koperasi tentera pada 14 Jul 21 hari rabu jam 7 malam ke akaun simpanan bank rakyat pada 16 Jul 21 hari jumaat jam 1200 malam masih belum masuk di akaun simpanan bank rakyat..sedangkan duit RM690 dalam simpanan koperasi tentera sudah tiada…NAPA???

  9. Nak tnya Hari ni kejap tadi kawan saya ada transfer dari akaun die cimb ke akaun saya maybank time 8.12am ..pasal pe Tak masuk lagi duit tu

  10. maaf bertanya kalau bank islam transfer kepada public bank ambik masa brapa lama menggunakan ibg sbb saya dh transfer 3 hari lepas dan kawan saya belum dapat2

  11. Saya nak tanya kawan sudah transfer IBG ke akaun bank saya, sudah lebih pada 3 hari . Macam mana nak tahu duit itu masih dalam proses ke masuk betul ke ..atau duit itu return balik ka? Kalau tunjuk resit claim di bank terus ada nak boleh ya.

  12. lebih baik guna instant transfer, tak susah, cepat.

    Penat dan risau …org kata dah transfer tapi x dapat²

Leave a Comment