Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)


Ada beberapa situasi. Yang pertama ialah anda transfer duit kepada seseorang. Dan yang kedua, anda menunggu duit dari seseorang, tapi duit masih belum masuk lagi. Persoalannya di sini, berapakah tempoh transfer duit berlainan bank?

Langkau artikel ini untuk baca cara transfer duit ke ASB.

Sedikit berkenaan transfer duit

Pada zaman sekarang, anda boleh melakukan pindahan wang dari akaun bank anda ke akaun bank orang lain. Tambahan pula, pelbagai cara pindahan wang boleh dilakukan, sama ada dari akaun sendiri ke akaun kedua juga milik sendiri, akaun sendiri ke akaun pihak ketiga yang sama bank, ataupun dari akaun sendiri ke akaun orang lain yang berlainan bank, secara Instant Transfer (pindahan segera), ataupun secara Interbank GIRO.

Masalahnya, ada sesetengah individu yang tidak mengetahui tempoh pindahan wang ini dilakukan, mungkin ambil masa sekejap sahaja, mungkin mengambil masa yang lama, sehingga menyusahkan pihak penerima yang mungkin memerlukan wang yang diterima dengan kadar segera. Oleh itu, di bawah akan diterangkan tempoh pindahan wang untuk Instant Transfer dan juga Interbank GIRO.

Untuk keterangan lebih lanjut, boleh rujuk laman web rasmi Bank Negara. 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna Instant Transfer

Untuk semua bank, proses pindahan wang menggunakan Instant Transfer adalah dilakukan dengan SEGERA pada waktu anda menyelesaikan urusan transaksi anda.

Penerima wang akan menerima wang di dalam akaunnya terus pada masa itu. Tetapi, caj transaksi ini akan lebih mahal daripada transaksi secara Interbank GIRO, dan setiap bank mempunyai caj transaksi yang berbeza.

IBG Transfer berapa hari?

Sebelum kami berkongsi dengan lebih lanjut mengenai tempoh transfer duit berlainan bank, izinkan kami berkongsi terlebih dahulu serba-sedikit mengenai IBG.

Apa itu IBG Transfer?

Interbank GIRO ialah sistem pembayaran pindahan wang/dana secara elektronik yang membenarkan pindahan wang antara dua institusi kewangan yang terdapat di Malaysia.

Pindahan IBG membenarkan pindahan wang sebegini sebagai pindahan wang yang biasa ataupun untuk sebarang pembayaran akaun pinjaman atau kad kredit. Bezanya dengan Instant Transfer adalah pindahan secara Interbank GIRO ini akan mengambil masa, minimum selama beberapa jam, dan mampu untuk lebih lama, bergantung dengan waktu dan hari anda melakukan pindahan wang anda.

Walau bagaimanapun, caj transaksi Interbank GIRO adalah lebih murah berbanding Instant Transfer. Transaksi ini boleh dilakukan di mesin ATM, di kaunter atau melalui online banking.

Berikut adalah tempoh pindahan wang untuk Interbank GIRO.

 

Hari Bekerja (Isnin hingga Jumaat)

 

 

Waktu Transaksi
(IBG Transfer)

 

Wang Diterima

 

Bayaran Balik Untuk Transaksi Yang Tidak Berjaya

Masa Hari Masa Hari
Sebelum jam 5.00 pagi 11.00 pagi Hari yang sama 5.00 petang Hari yang sama
5.01 pagi – 8.00 pagi 2.00 petang Hari yang sama 8.20 malam Hari yang sama
8.01 pagi – 11.00 pagi 5.00 petang Hari yang sama 11.00 malam Hari yang sama
11.01 pagi – 2.00 petang 8.20 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
2.01 petang – 5.00 petang 11.00 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
Selepas 5.00 petang 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya 5.00 petang Hari bekerja seterusnya

Pada hari tidak bekerja, iaitu Sabtu dan Ahad, sebarang transaksi IBG yang dilakukan pada BILA-BILA masa sahaja (tidak termasuk Instant Transfer), tempoh waktu duit akan diterima adalah seperti berikut:

 • Waktu wang diterima: Pada hari bekerja seterusnya, jam 11.00 pagi
 • Bayaran balik untuk transaksi yang tidak berjaya :Pada hari bekerja seterusnya, jam 5.00 petang

 

Akhir kalam

IBG Transfer berapa hari?

Kesimpulannya, pindahan wang tidaklah semudah yang kita sangka, tetapi tidak sukar.

Jika tidak menggunakan Instant Transfer, ada yang kerap kali mengadu, mereka melakukan pindahan wang secara Interbank GIRO, tetapi duit lambat masuk ke akaun penerima.

Walhal, mereka sendiri tidak mengetahui bahawa Interbank GIRO sememangnya transaksi yang memakan lebih masa.

Walau bagaimanapun, caj yang dikenakan jauh untuk IBG Transfer lebih murah berbanding Instant Transfer.

Oleh itu, sebelum melakukan sebarang transaksi, anda perlu kenal pasti dahulu bila wang yang ingin dipindahkan itu, perlu tiba di akaun penerima, kerana mungkin penerima perlu menggunakan wang tersebut dengan segera.

Dan jangan lupa, kenal pasti perbezaan antara Instant Transfer dan juga Interbank GIRO. Jemput juga baca cara Instant Transfer BSN.

Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

 • ibg trnsfer bila sampai
 • berapa lama masa diambil untuk menerima duit instant transfer
 • transfer pakai ibg masuk akaun tetap ke semasa
 • instant IBG transfer berapa hari
 • IBG transfer berapa hari
 • berapa lama transfer ibg
 • berapa lama transfer duit ke bank lain
 • berapa lama duit masuk guna ibg transfer
 • bankin dari akaun bank yang berbeza berapa lama
 • bagaimana pkai igb maybank ke bank lain

3 thoughts on “Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)”

  • Saya Transfer duit pada hari sabtu(BSN-RHB).Kemudian,saya terima pemberitahuan pada hari ini bahawa Transaksi IBG tidak berjaya dan wang dikreditkan semula ke akaun saya .Tetapi apabila saya check akaun saya wang belum masuk lagi.Berapa lama tempoh wang tersebut dikreditkan semula ke akaun saya?

   Reply
 1. Saya transfer pkul8 malam pada hari jumaat. Bank islam ke maybank. Tetapi sampai sekarang wang tersebut tidak masuk lagi.. Macam mana? Apa perlu saya buat?

  Reply

Leave a Comment