Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)


Apabila melibatkan pindahan wang, ada beberapa situasi yang cukup mendebarkan. Yang pertama, si penghantar duit akan tertanya-tanya, adakah duit sudah masuk ke dalam akaun penerima. Yang kedua, si penerima duit juga akan sibuk dan tak henti-henti bukan semakan, adakah duit sudah masuk dalam akaun? Izikan kami berkongsi berkenaan tempoh transfer duit berlainan bank supaya masing-masing tak perlu saling menuduh kenapa duit masih lagi belum ada dalam akaun.

Transfer duit

Pada zaman sekarang, anda boleh melakukan pindahan wang dari akaun bank anda ke akaun bank orang lain. Tambahan lagi, pelbagai cara pindahan wang boleh dilakukan.

Ini adalah samaada dari akaun sendiri ke akaun kedua juga milik sendiri, akaun sendiri ke akaun pihak ketiga yang sama bank, ataupun dari akaun sendiri ke akaun orang lain yang berlainan bank, secara Instant Transfer (pindahan segera), ataupun secara Interbank GIRO.

Contohnya, jika ada buat pinjaman wang dengan kawan, bayarlah segera. Tentu sekali orang yang meminjamkan duit itu tertunggu-tunggu bayaran semula.

Duit tak masuk, boleh bawa gaduh

Masalahnya, ada sesetengah individu yang tidak mengetahui tempoh pindahan wang ini dilakukan, mungkin ambil masa sekejap sahaja, mungkin mengambil masa yang lama, sehingga menyusahkan pihak penerima yang mungkin memerlukan wang yang diterima dengan kadar segera. Ada yang sampai membawa kepada situasi tuduh-menuduh.

Oleh itu, di bawah akan diterangkan tempoh pindahan wang untuk Instant Transfer dan juga Interbank GIRO.

Untuk keterangan lebih lanjut, boleh rujuk laman web rasmi Bank Negara. 

Maksud Interbank Giro Transfer

Interbank GIRO ialah sistem pembayaran pindahan wang/dana secara elektronik yang membenarkan pindahan wang antara dua institusi kewangan yang terdapat di Malaysia.

Pindahan IBG membenarkan pindahan wang sebegini sebagai pindahan wang yang biasa ataupun untuk sebarang pembayaran akaun pinjaman atau kad kredit.

Sedikit berbeza dengan Instant Transfer, pindahan secara Interbank GIRO ini akan mengambil masa, minimum selama beberapa jam dan mungkin lebih lama, bergantung dengan waktu dan hari anda melakukan pindahan wang anda.

Walau bagaimanapun, caj transaksi Interbank GIRO adalah lebih murah berbanding Instant Transfer. Transaksi ini boleh dilakukan di mesin ATM, di kaunter atau melalui online banking.

Klik pautan berikut untuk penerangan lebih lanjut dan maksud IBG Transfer.

 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna IBG Transfer

#1 Hari Bekerja (Isnin hingga Jumaat)

 

 

Waktu Transaksi
(IBG Transfer)

 

Wang Diterima

 

Bayaran Balik Untuk Transaksi Yang Tidak Berjaya

Masa Hari Masa Hari
Sebelum jam 5.00 pagi 11.00 pagi Hari yang sama 5.00 petang Hari yang sama
5.01 pagi – 8.00 pagi 2.00 petang Hari yang sama 8.20 malam Hari yang sama
8.01 pagi – 11.00 pagi 5.00 petang Hari yang sama 11.00 malam Hari yang sama
11.01 pagi – 2.00 petang 8.20 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
2.01 petang – 5.00 petang 11.00 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
Selepas 5.00 petang 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya 5.00 petang Hari bekerja seterusnya

#2 Hari Tidak Bekerja (Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

Pada hari tidak bekerja, iaitu Sabtu dan Ahad, sebarang transaksi IBG yang dilakukan pada BILA-BILA masa sahaja (tidak termasuk Instant Transfer), tempoh waktu duit akan diterima adalah seperti berikut:

  • Waktu wang diterima: Pada hari bekerja seterusnya, jam 11.00 pagi
  • Bayaran balik untuk transaksi yang tidak berjaya: Pada hari bekerja seterusnya, jam 5.00 petang

 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna Instant Transfer

Untuk semua bank, proses pindahan wang menggunakan Instant Transfer adalah dilakukan dengan SEGERA pada waktu anda menyelesaikan urusan transaksi anda.

Penerima wang akan menerima wang di dalam akaunnya terus pada masa itu. Tetapi, caj transaksi ini akan lebih mahal daripada transaksi secara Interbank GIRO, dan setiap bank mempunyai caj transaksi yang berbeza.

 

IBG Transfer berapa hari?

Kami harap, maklumat mengenai IBG Transfer berapa hari yang diterangkan di atas adalah jelas. Jika anda baca betul-betul, sebenarnya tidak sampai sehari pun tempoh masa pindahan.

Tempoh pindahan jadi lama apabila:

  • Anda transfer duit selepas 5.00 petang pada hari Isnin – Jumaat
  • Anda transfer duit pada hari Sabtu, Ahad atau Cuti Umum

Jadi, elakkan waktu yang dimaklumkan di atas.

 

Akhir kalam

Kesimpulannya, pindahan wang tidaklah semudah yang kita sangka, tetapi tidak sesusah mana.

Jika tidak menggunakan Instant Transfer, ada yang kerap kali mengadu, mereka melakukan pindahan wang secara Interbank GIRO, tetapi duit lambat masuk ke akaun penerima.

Walhal, mereka sendiri tidak mengetahui bahawa Interbank GIRO sememangnya transaksi yang memakan lebih masa.

Walau bagaimanapun, caj yang dikenakan jauh untuk IBG Transfer lebih murah berbanding Instant Transfer.

Oleh itu, sebelum melakukan sebarang transaksi, anda perlu kenal pasti dahulu bila wang yang ingin dipindahkan itu, perlu tiba di akaun penerima, kerana mungkin penerima perlu menggunakan wang tersebut dengan segera.

Dan jangan lupa, kenal pasti perbezaan antara Instant Transfer dan juga Interbank GIRO. Jemput juga baca cara Instant Transfer BSN.

Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

  • maksud ibg transfer

41 thoughts on “Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)”

    • Saya Transfer duit pada hari sabtu(BSN-RHB).Kemudian,saya terima pemberitahuan pada hari ini bahawa Transaksi IBG tidak berjaya dan wang dikreditkan semula ke akaun saya .Tetapi apabila saya check akaun saya wang belum masuk lagi.Berapa lama tempoh wang tersebut dikreditkan semula ke akaun saya?

      Reply
  1. Saya transfer pkul8 malam pada hari jumaat. Bank islam ke maybank. Tetapi sampai sekarang wang tersebut tidak masuk lagi.. Macam mana? Apa perlu saya buat?

    Reply
  2. Berapa lama transfer dari BSN ke Maybank? Sudah 24 jam xde duit masuk lagi. Patut la xramai orang guna sebab mmg lewat sungguh. Kalau anak hendak duit kat universiti mati kebuluran la jawabnya.

    Reply
  3. tak mcm sistem bank lain..aku pindah hari jumaat..dh lebih 24jam…tpi x masuk jgk…tolong la bsn buat mcm bank lain sistem tu..xkan nk tgggu seminggu..hmm
    perbaiki lgi.

    Reply
  4. IBG…saya buat transfer dari akaun alliance bank ke akaun cimb..sampai sekarang belum masuk..apa cerita? Berapa hari nak tunggu

    Reply
  5. Terima msj IBG telah dikreditkan ke akaun anda (Bank Rakyat) sila semak baki akaun anda.chek akaun yg tertera dlm paparan screen ..Baki pengeluaran/pindahan Rm$$$$dan Baki Akaun Rm$$$$.-Baki Akaun sy faham bleh keluar duit melalui atm tapi (Baki pengeluaran/pindahan) sy tak faham ..bleh tolong bagi penceraan.tq

    Reply
  6. Saya ingin tahu,jika maklumat dr pihak bank mengatakan ibg transfer dikreditkan dlm masa 24 jam..adakah iye memerlukan pengesahan hq sedangkan urusan dicawangan pada hari ahad dinegeri tersebut buka operasi perbankan nya…

    Reply
  7. Saya nak tanya kalau kite lupa letak binti/bin pada nama penerima,adakah duit akan masuk jugak dlam akaun dia atau duit tak masok sebab kite tak letak binti/bin mcm yg tertera pada nama penuh beliau dalam akaun bank.. no akaun betul dan nama betul cuma tak letak binti/bin..setakat ini sy dpt maklum balas transaksi diterima &berjaya daripada mybsn..cuma risau sikit bab tu..
    Cth nama penuh: Angelina binti Jolly
    Kite buat:Angelina Jolly😂(lupa boh binti)

    *ade sesapa prnah buat mcm tu tak so far cemana tu?duit sampai tak pada penerima?

    Reply
  8. Please la. Dri cimb ke maybank. Saya guna ibg. Tkkn lama sangat. Bukan senang nk cri duit. Jadi harap dpt pulangkan dengan segera. Jika tidak berjaya transfer

    Reply
  9. Saya transfer duit dari bank islam ke maybank menggunakan giro transfer pada hari sabtu pukul 10.35 pagi, jadi saya nak tanya adakah duit tersebut akan masuk ke dalam acc bank islam saya semula ataupun duit tersebut akan masuk ke dlm acc maybank yg saya nak transfer tu?? And bilakah waktu duit tersebut akan berjaya di bankin ke dalam mana-mana acc??

    Reply
  10. Saya nak tnya saya bankin menggunakan acc bank islam ke maybank menggunakn giro transfer jadi saya bankin pada hari Ahad jam 10.35 pagi jadi soalanya mcm mna saya nak tahu sama ada duit yang saya transfer menggunakn giro itu sudah dibankin ke dlm acc penerima?

    Reply
  11. Kwn transfer ibg khamis mlm jam 9 30/7/2020 Dr bank Islam me bank RAKYAT..brapa hari prose’s untuk dpt ambil duitnya

    Reply
  12. Saya ada buat instant transfer (Bank Islam – Maybank) pada 3/8, 11.46am tapi transaction status pending sedangkan duit dah pun ditolak dari akaun saya. Boleh saya tahu kenapa?

    Reply
  13. Trnsfer guna ibg di hari sabtu(week end) mmg tk dpt ye,kenapa bsn ni sgt sulit buat trnsaksi?ni menyusah kn rakyat,bukan senangkn rakyat.org nk guna duit cept kena dgn trnsaksi mcm ni pula,kalau kt tpt sy ni ade bnk lain mmg tk pakai transaksi bsn ni lembap…tolong la pihak bsn buat sesuatu,bank lain nk buat transaksi online ok je,tapi bsn ni tk sama pula…patutlah tk ramai orang nak guna sgt bsn ni..kata sefty pon tk juga,pening la

    Reply
  14. Nak tanya saya trnsfer wang melalui bank islam trnsfer dkt maybank, 31 agos saya trnsfer.
    Skrng sya check tak blh.
    Apa hal tuh ya?
    Boleh bagi tau kat saya?

    Reply
  15. Hi majikan saya transfer IBG dari Standard Chartered Singapore ke acct saya Maybank pada 08/09/2020 selepas pkl 5pm. Menurut website mmg transfer antarabangsa ambil masa 2 hingga 3 hari berkerja, duit belum masuk dan saya marah majikan kerana ingat mereka tipu. Majikan kata transaksi berjaya dan minta saya check dgn Maybank. Pengerusi Maybank cawagan KL cakap tiada sebarang transaksi. Sekarangan saya kebingungan. Boleh sesiapa bagitau berapa lama agaknya, atau apa saya perlu buat. Saya gaduh dgn majikan kata nak repot polis. 😓

    Reply
  16. 14 September 2020, Pak cik saya dia buat online transfer (AmBank ke Bank Islam) dalam jam 11:17 pagi. Berdasarkan jadual yang ditunjukkan, sebarang online transfer via IBG jam 11:00 pagi, duit akan masuk pada jam 8:20 malam. Hari ini, 16 September 2020, Malaysia Day, saya faham bank cuti sebab penat. Tapi kenapa saya masih belum menerima duit tersebut pada hari semalam iaitu, 15 September 2020 sedangkan selama ni IBG AmBank boleh buat cepat transactions tu. Saya contact AmBank via Email, satu response pun takda. Jadi, sekarang nak cakap saya kena tunggu lagi ke sampai bulan December 2020?. Atau nak tunggu Pandemic ni habis, baru nak proceed?. Sila jelaskan mengapa hal ini berlaku, ok?. Tq

    Reply
  17. aku kena nomboq 1.8j tadi.. gaduh nan toto psal pkai ibg agak2 brapa hri bru msuk duit tu yee… kamu smua ada mnis2 jngn risau jnji ada acc no….

    Reply
  18. 10hb tranfer giro to cimb skrng dah 15hb tk msuk2 lgi. duit dri giro tu memang daa kena potong ke tau tnggu msuk duit baru kena potong duit dri giro. mohon peceraan tq

    Reply

Leave a Comment