Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)


Ada beberapa situasi. Yang pertama ialah anda transfer duit kepada seseorang. Dan yang kedua, anda menunggu duit dari seseorang, tapi duit masih belum masuk lagi. Persoalannya di sini, berapakah tempoh transfer duit berlainan bank?

Langkau artikel ini untuk baca cara transfer duit ke ASB.

Sedikit berkenaan transfer duit

Pada zaman sekarang, anda boleh melakukan pindahan wang dari akaun bank anda ke akaun bank orang lain. Tambahan pula, pelbagai cara pindahan wang boleh dilakukan, sama ada dari akaun sendiri ke akaun kedua juga milik sendiri, akaun sendiri ke akaun pihak ketiga yang sama bank, ataupun dari akaun sendiri ke akaun orang lain yang berlainan bank, secara Instant Transfer (pindahan segera), ataupun secara Interbank GIRO.

Masalahnya, ada sesetengah individu yang tidak mengetahui tempoh pindahan wang ini dilakukan, mungkin ambil masa sekejap sahaja, mungkin mengambil masa yang lama, sehingga menyusahkan pihak penerima yang mungkin memerlukan wang yang diterima dengan kadar segera. Oleh itu, di bawah akan diterangkan tempoh pindahan wang untuk Instant Transfer dan juga Interbank GIRO.

Untuk keterangan lebih lanjut, boleh rujuk laman web rasmi Bank Negara. 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna Instant Transfer

Untuk semua bank, proses pindahan wang menggunakan Instant Transfer adalah dilakukan dengan SEGERA pada waktu anda menyelesaikan urusan transaksi anda.

Penerima wang akan menerima wang di dalam akaunnya terus pada masa itu. Tetapi, caj transaksi ini akan lebih mahal daripada transaksi secara Interbank GIRO, dan setiap bank mempunyai caj transaksi yang berbeza.

IBG Transfer berapa hari?

Sebelum kami berkongsi dengan lebih lanjut mengenai tempoh transfer duit berlainan bank, izinkan kami berkongsi terlebih dahulu serba-sedikit mengenai IBG.

Apa itu IBG Transfer?

Interbank GIRO ialah sistem pembayaran pindahan wang/dana secara elektronik yang membenarkan pindahan wang antara dua institusi kewangan yang terdapat di Malaysia.

Pindahan IBG membenarkan pindahan wang sebegini sebagai pindahan wang yang biasa ataupun untuk sebarang pembayaran akaun pinjaman atau kad kredit. Bezanya dengan Instant Transfer adalah pindahan secara Interbank GIRO ini akan mengambil masa, minimum selama beberapa jam, dan mampu untuk lebih lama, bergantung dengan waktu dan hari anda melakukan pindahan wang anda.

Walau bagaimanapun, caj transaksi Interbank GIRO adalah lebih murah berbanding Instant Transfer. Transaksi ini boleh dilakukan di mesin ATM, di kaunter atau melalui online banking.

Berikut adalah tempoh pindahan wang untuk Interbank GIRO.

 

Hari Bekerja (Isnin hingga Jumaat)

 

 

Waktu Transaksi
(IBG Transfer)

 

Wang Diterima

 

Bayaran Balik Untuk Transaksi Yang Tidak Berjaya

Masa Hari Masa Hari
Sebelum jam 5.00 pagi 11.00 pagi Hari yang sama 5.00 petang Hari yang sama
5.01 pagi – 8.00 pagi 2.00 petang Hari yang sama 8.20 malam Hari yang sama
8.01 pagi – 11.00 pagi 5.00 petang Hari yang sama 11.00 malam Hari yang sama
11.01 pagi – 2.00 petang 8.20 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
2.01 petang – 5.00 petang 11.00 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
Selepas 5.00 petang 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya 5.00 petang Hari bekerja seterusnya

Pada hari tidak bekerja, iaitu Sabtu dan Ahad, sebarang transaksi IBG yang dilakukan pada BILA-BILA masa sahaja (tidak termasuk Instant Transfer), tempoh waktu duit akan diterima adalah seperti berikut:

  • Waktu wang diterima: Pada hari bekerja seterusnya, jam 11.00 pagi
  • Bayaran balik untuk transaksi yang tidak berjaya :Pada hari bekerja seterusnya, jam 5.00 petang

 

Akhir kalam

IBG Transfer berapa hari?

Kesimpulannya, pindahan wang tidaklah semudah yang kita sangka, tetapi tidak sukar.

Jika tidak menggunakan Instant Transfer, ada yang kerap kali mengadu, mereka melakukan pindahan wang secara Interbank GIRO, tetapi duit lambat masuk ke akaun penerima.

Walhal, mereka sendiri tidak mengetahui bahawa Interbank GIRO sememangnya transaksi yang memakan lebih masa.

Walau bagaimanapun, caj yang dikenakan jauh untuk IBG Transfer lebih murah berbanding Instant Transfer.

Oleh itu, sebelum melakukan sebarang transaksi, anda perlu kenal pasti dahulu bila wang yang ingin dipindahkan itu, perlu tiba di akaun penerima, kerana mungkin penerima perlu menggunakan wang tersebut dengan segera.

Dan jangan lupa, kenal pasti perbezaan antara Instant Transfer dan juga Interbank GIRO. Jemput juga baca cara Instant Transfer BSN.

Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

  • transfer pakai ibg masuk akaun tetap ke semasa
  • pindahan ibg
  • masa yang di bio untuk duit smpai ke cimb bank
  • maksud ibg transfer
  • maksud bayaran ibg bank rakyat
  • Jadual pindahan wang bank agro
  • Instant transfer boleh masuk duit dalam berapa hari
  • ibg bank rakyat berapa hari
  • berapa lama transfer ibg
  • berapa lama duit now akan masuk

27 thoughts on “Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank (IBG Transfer Berapa Lama?)”

    • Saya Transfer duit pada hari sabtu(BSN-RHB).Kemudian,saya terima pemberitahuan pada hari ini bahawa Transaksi IBG tidak berjaya dan wang dikreditkan semula ke akaun saya .Tetapi apabila saya check akaun saya wang belum masuk lagi.Berapa lama tempoh wang tersebut dikreditkan semula ke akaun saya?

      Reply
  1. Saya transfer pkul8 malam pada hari jumaat. Bank islam ke maybank. Tetapi sampai sekarang wang tersebut tidak masuk lagi.. Macam mana? Apa perlu saya buat?

    Reply
  2. Berapa lama transfer dari BSN ke Maybank? Sudah 24 jam xde duit masuk lagi. Patut la xramai orang guna sebab mmg lewat sungguh. Kalau anak hendak duit kat universiti mati kebuluran la jawabnya.

    Reply
  3. tak mcm sistem bank lain..aku pindah hari jumaat..dh lebih 24jam…tpi x masuk jgk…tolong la bsn buat mcm bank lain sistem tu..xkan nk tgggu seminggu..hmm
    perbaiki lgi.

    Reply
  4. IBG…saya buat transfer dari akaun alliance bank ke akaun cimb..sampai sekarang belum masuk..apa cerita? Berapa hari nak tunggu

    Reply
  5. Terima msj IBG telah dikreditkan ke akaun anda (Bank Rakyat) sila semak baki akaun anda.chek akaun yg tertera dlm paparan screen ..Baki pengeluaran/pindahan Rm$$$$dan Baki Akaun Rm$$$$.-Baki Akaun sy faham bleh keluar duit melalui atm tapi (Baki pengeluaran/pindahan) sy tak faham ..bleh tolong bagi penceraan.tq

    Reply
  6. Saya ingin tahu,jika maklumat dr pihak bank mengatakan ibg transfer dikreditkan dlm masa 24 jam..adakah iye memerlukan pengesahan hq sedangkan urusan dicawangan pada hari ahad dinegeri tersebut buka operasi perbankan nya…

    Reply
  7. Saya nak tanya kalau kite lupa letak binti/bin pada nama penerima,adakah duit akan masuk jugak dlam akaun dia atau duit tak masok sebab kite tak letak binti/bin mcm yg tertera pada nama penuh beliau dalam akaun bank.. no akaun betul dan nama betul cuma tak letak binti/bin..setakat ini sy dpt maklum balas transaksi diterima &berjaya daripada mybsn..cuma risau sikit bab tu..
    Cth nama penuh: Angelina binti Jolly
    Kite buat:Angelina Jolly😂(lupa boh binti)

    *ade sesapa prnah buat mcm tu tak so far cemana tu?duit sampai tak pada penerima?

    Reply
  8. Please la. Dri cimb ke maybank. Saya guna ibg. Tkkn lama sangat. Bukan senang nk cri duit. Jadi harap dpt pulangkan dengan segera. Jika tidak berjaya transfer

    Reply
  9. Saya transfer duit dari bank islam ke maybank menggunakan giro transfer pada hari sabtu pukul 10.35 pagi, jadi saya nak tanya adakah duit tersebut akan masuk ke dalam acc bank islam saya semula ataupun duit tersebut akan masuk ke dlm acc maybank yg saya nak transfer tu?? And bilakah waktu duit tersebut akan berjaya di bankin ke dalam mana-mana acc??

    Reply
  10. Saya nak tnya saya bankin menggunakan acc bank islam ke maybank menggunakn giro transfer jadi saya bankin pada hari Ahad jam 10.35 pagi jadi soalanya mcm mna saya nak tahu sama ada duit yang saya transfer menggunakn giro itu sudah dibankin ke dlm acc penerima?

    Reply
  11. Kwn transfer ibg khamis mlm jam 9 30/7/2020 Dr bank Islam me bank RAKYAT..brapa hari prose’s untuk dpt ambil duitnya

    Reply
  12. Saya ada buat instant transfer (Bank Islam – Maybank) pada 3/8, 11.46am tapi transaction status pending sedangkan duit dah pun ditolak dari akaun saya. Boleh saya tahu kenapa?

    Reply

Leave a Comment