Permohonan Geran Anugerah Merdeka 2023 Kini Dibuka

Geran Anugerah Merdeka untuk Penempatan Antarabangsa Edisi ke-9, yang ditawarkan setiap dua tahun sekali, kini dibuka untuk permohonan sehingga 1 Mei 2023. Melalui geran ini, rakyat Malaysia di bawah umur 35 tahun yang cemerlang serta berbakat dijemput untuk memohon penempatan jangka pendek di mana-mana universiti, institusi dan organisasi terkemuka di peringkat global.

Setiausaha Lembaga Pemegang Amanah Merdeka Award Trust, Kerina Fauzi menyatakan, penerima geran ini turut berpeluang untuk menjalin dan memupuk rangkaian professional yang kukuh dengan pakar global di bawah institusi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Apabila mereka pulang ke tanah air, adalah diharapkan agar mereka dapat berkongsi penemuan dan pengalaman masing-masing demi impak yang lebih besar, ke arah masa depan yang lebih baik.

Selama beberapa tahun ini, Lembaga Pemegang Amanah Merdeka Award Trust telah melihat peningkatan jumlah pemohon dengan kualiti permohonan yang baik. Calon yang terpilih sebelum ini telah diterima masuk ke institusi terbaik dunia. Ini sekali gus menunjukkan bahawa bakat Malaysia terus berada di tahap yang membanggakan.

Melalui geran ini, Lembaga Pemegang Amanah Merdeka Award Trust berhasrat untuk dapat terus mewujudkan generasi rakyat Malaysia yang serius dan benar-benar ingin mengecap kecemerlangan peringkat dunia.

Penerima yang layak akan dipilih melalui penilaian teliti oleh Sekretariat Anugerah Merdeka dan Jawatankuasa Pengasas daripada PETRONAS dan Shell, diikuti oleh Jawatankuasa Pemilihan, diikuti keputusan muktamad oleh Lembaga Pemegang Amanah Anugerah Merdeka.

Penerima geran yang bertuah ini juga akan diberikan bantuan dengan bayaran yuran pengajian penuh. Ini termasuk penginapan dan perjalanan yang ditanggung sepenuhnya sepanjang tempoh penempatan jangka pendek.

Merdeka Award Trust telah ditubuhkan oleh PETRONAS dan Shell pada 27 Ogos 2007, untuk mengiktiraf dan memberi penghormatan kepada individu dan organisasi yang cemerlang.

Warga negara Malaysia yang beraspirasi digalakkan untuk memohon sekarang di laman The Merdeka Award – Grant Application, berserta dokumen dan butiran sokongan sebelum tarikh tutup permohonan.

Sekiranya anda adalah seorang rakyat Malaysia di bawah umur 35 tahun yang cemerlang dan berbakat, inilah peluang anda untuk membuktikan kehebatan diri sendiri dan mengecap kecemerlangan di peringkat antarabangsa.

Geran Anugerah Merdeka untuk Penempatan Antarabangsa Edisi ke-9 ini akan memberikan peluang kepada anda untuk belajar dan terus mengembangkan bakat di institusi terkemuka di dunia, serta menjalin dan memupuk rangkaian professional yang kukuh dengan pakar-pakar di seluruh dunia.

Jangan lepaskan peluang ini dan mohon sekarang di laman The Merdeka Award – Grant Application.

Dengan geran ini, anda akan dapat mengejar impian anda dan memperoleh pengalaman yang tidak ternilai harganya, serta dapat berkongsi penemuan dan pengalaman anda dengan rakyat Malaysia apabila anda kembali ke tanah air nanti.

Sumber: Kosmo

Leave a Comment