Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

Adakah anda baru sahaja tukar nombor telefon atau nombor telefon lama anda tidak aktif lagi? Tapi anda ingin tahu panduannya bagi memudahkan transaksi online banking BSN anda? Jadi, izinkan kami kongsikan cara tukar nombor telefon BSN anda supaya senang difahami.

Persediaan

Pelanggan BSN tidak lagi dibenarkan untuk tukar nombor telefon di ATM.

Urusan pertukaran nombor telefon bagi kegunaan perbankan internet myBSN hanya boleh dilakukan melalui kaunter cawangan BSN yang berhampiran. Pendaftaran hanya boleh dilakukan melalui website myBSN dalam tempoh 24 jam selepas urusan kemaskini maklumat dilakukan melalui kaunter.

Maklumat ini telah diambil daripada Twitter rasmi BSN Malaysia.


Anda perlu tepati syarat-syarat berikut sebelum mengemas kini nombor telefon anda di cawangan BSN. Antaranya:

  • Nombor telefon baru anda.
  • Kad debit atau ATM
  • MyKad anda
  • Wang secukupnya

Jemput baca artikel tentang cara pindahan duit dari BSN ke Maybank secara online.

Cara tukar no telefon BSN

Berikut merupakan panduan tukar nombor telefon BSN secara ringkas.

Datang ke cawangan BSN yang berdekatan

  1. Anda hanya boleh tukar nombor telefon anda di cawangan BSN sahaja. Anda perlu hadir ke bank BSN.
  2. Kemudian, anda perlu berjumpa dengan pegawai Bank BSN dan menyatakan sebab kehadiran yang anda perlu tukar nombor telefon anda. Anda akan diberikan borang untuk mengemas kini nombor telefon anda. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat dan email juga, anda boleh lakukan sekaligus.
  3. Sekiranya anda telah mengemas kini nombor telefon anda tapi masih mengalami masalah, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN di 1300 88 1900.

 


Waktu operasi BSN

Waktu operasi cawangan BSN di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak ialah Isnin hingga Jumaat sahaja. Cawangan-cawangan BSN ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 4.45 petang.

Waktu rehat pula ialah dari 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang pada hari Jumaat sahaja. Pada hari biasa, waktu rehat hanya 1 petang hingga 2 petang.

Anda boleh rujuk waktu pengoperasian BSN melalui portal rasmi BSN.

 

Akhir kalam


Diharapkan agar perkongsian tentang cara tukar nombor telefon BSN telah memudahkan lagi urusan anda.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

26 thoughts on “Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)”

  1. Salam,

    Encik/Puan,

    Disini saya ingin mengemaskini nombor telefon saya ke dalam sistem akaun BSN saya. Hal ini kerana saya ingin membuat Online Banking pada masa ini, namun begitu kita telah mengetahui bahawa sekarang mempunyai kesulitan untuk keluar rumah kerana PKPB sedan dijalankan dan cawangan Bank banyak tutup di tempat berdekatan dengan saya. Saya berharap Tuan/Puan dapat memberi kerjasama atas permintaan saya ini. TQ

    Reply
  2. salam,

    Encik,puan

    Disini saya ingin Mengemaskini nombor telefon saya..d sebabkan nombor yang lama sudah tidak aktif Lagi,dan memandangkan Kita masih di musim pkp Tak dapat keluar rumah.Dan sya Sngat memerlukan Online banking di saat ini.diharap permintaan saya ini d perhatikan dan di pertimbangkan..trimksih

    Reply
  3. Asalamualaikum
    Disini saya ingin Mengemaskini nombor telefon saya..di sebabkan nombor yang lama saya tidak ingat .Dan sya Sngat memerlukan Online banking di saat ini.diharap permintaan saya ini d perhatikan dan di pertimbangkan..trimksih

    Reply
  4. Saya ingin tahu bagaimanakah cara untuk melihat history tentang masuk keluarnya wang dari akaun saya…adakah ianya tiada history pd msa ini…

    Reply
  5. Sya ingin menukar nombor telefon. Acc bank bsn, kerana nombor yang lama sudah tak boleh guna… Dan sya sangat 2x memerlukan online banking di waktu pendemik nii…

    Reply
  6. Saya btul2 memrlukn bnkin online bole kh d buat melalui on line dgn pkp nk kuar prlu ada prmit n surat polis..hrp dapat d prtimbngkn utk org yg xda transport n kpg jauh Dari bandar

    Reply
  7. Saya nak tukar no telefon akaun BSN..
    No lama 0163621096
    No baru 0105125789
    Tak dpt keluar ke bank
    Lockdown 3.0

    Reply
  8. Saya nak tukar kan no telipon saya yang baru ke akaunbank saya bsn.yang lama sudah tidak aktif lagi.no telipon saya yang baru.01125063996

    Reply
  9. SAYA NAK TUKAR NOMBOR HANFON YANG BERDAFTAR DI BSN SEBAB NOMBOR LAMA TIDAK AKTIF
    NO LAMA/0168045874
    NO BARU/01114186077
    SAYA TIDAK DAPAT KELUAR RUMAH SEBAB PKPB

    SAYA HARAP SANGAT ADA CARA UNTUK MENUKAR NOMBOR TANPA PERGI KE BANK.

    Reply
  10. saya nak tukar nombor talipon yang berdaftar di bsn sebab no lama tidak aktif

    no lama/0195655030
    no baru/01137068213

    saya tidak dapat keluar rumah sebab pkp

    saya harap sangat ada cara untuk menukar nombor tanpa pergi bank

    harap maklum..

    Reply
  11. Saya nak daftar no.tel saya yg baru..no tel baru: 0133086062.
    Supaya saya boleh buat online transfer bsn.
    TQ.

    Reply
  12. Nombor telefon lama yang berdaftar dibsn tidak aktif sudah.
    Tidak bolehkah tukar secara online atau call saja.sekarang pkp lockdown.ibu mengandung lagi.
    Macam mana saya mau datang ke cawangan bsn.boleh tolongkah

    Reply
  13. Saya nak tukar no fon saya ke no fon yg baru sebab no fon lama dah x pakai mohon dipertimbangkan perlu sgt pakai bankin online buat masa ni 0109622541

    Reply

Leave a Comment