Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

Adakah anda baru sahaja tukar nombor telefon atau nombor telefon lama anda tidak aktif lagi? Tapi anda ingin tahu panduannya bagi memudahkan transaksi online banking BSN anda? Jadi, izinkan kami kongsikan cara tukar nombor telefon BSN anda supaya senang difahami.

Persediaan

Pelanggan BSN tidak lagi dibenarkan untuk tukar nombor telefon di ATM.

Urusan pertukaran nombor telefon bagi kegunaan perbankan internet myBSN hanya boleh dilakukan melalui kaunter cawangan BSN yang berhampiran. Pendaftaran hanya boleh dilakukan melalui website myBSN dalam tempoh 24 jam selepas urusan kemaskini maklumat dilakukan melalui kaunter.

Maklumat ini telah diambil daripada Twitter rasmi BSN Malaysia.


Anda perlu tepati syarat-syarat berikut sebelum mengemas kini nombor telefon anda di cawangan BSN. Antaranya:

  • Nombor telefon baru anda.
  • Kad debit atau ATM
  • MyKad anda
  • Wang secukupnya

Jemput baca artikel tentang cara pindahan duit dari BSN ke Maybank secara online.

Cara tukar no telefon BSN

Berikut merupakan panduan tukar nombor telefon BSN secara ringkas.

Datang ke cawangan BSN yang berdekatan

  1. Anda hanya boleh tukar nombor telefon anda di cawangan BSN sahaja. Anda perlu hadir ke bank BSN.
  2. Kemudian, anda perlu berjumpa dengan pegawai Bank BSN dan menyatakan sebab kehadiran yang anda perlu tukar nombor telefon anda. Anda akan diberikan borang untuk mengemas kini nombor telefon anda. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat dan email juga, anda boleh lakukan sekaligus.
  3. Sekiranya anda telah mengemas kini nombor telefon anda tapi masih mengalami masalah, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN di 1300 88 1900.

 


Waktu operasi BSN

Waktu operasi cawangan BSN di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak ialah Isnin hingga Jumaat sahaja. Cawangan-cawangan BSN ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 4.45 petang.

Waktu rehat pula ialah dari 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang pada hari Jumaat sahaja. Pada hari biasa, waktu rehat hanya 1 petang hingga 2 petang.

Anda boleh rujuk waktu pengoperasian BSN melalui portal rasmi BSN.

 

Akhir kalam


Diharapkan agar perkongsian tentang cara tukar nombor telefon BSN telah memudahkan lagi urusan anda.

Semoga bermanfaat.


Artikel Berkaitan

Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)

47 thoughts on “Cara Tukar No Telefon BSN (Perlu ke Cawangan atau Buat Online?)”

  1. Salam,

    Encik/Puan,

    Disini saya ingin mengemaskini nombor telefon saya ke dalam sistem akaun BSN saya. Hal ini kerana saya ingin membuat Online Banking pada masa ini, namun begitu kita telah mengetahui bahawa sekarang mempunyai kesulitan untuk keluar rumah kerana PKPB sedan dijalankan dan cawangan Bank banyak tutup di tempat berdekatan dengan saya. Saya berharap Tuan/Puan dapat memberi kerjasama atas permintaan saya ini. TQ

    Reply
  2. salam,

    Encik,puan

    Disini saya ingin Mengemaskini nombor telefon saya..d sebabkan nombor yang lama sudah tidak aktif Lagi,dan memandangkan Kita masih di musim pkp Tak dapat keluar rumah.Dan sya Sngat memerlukan Online banking di saat ini.diharap permintaan saya ini d perhatikan dan di pertimbangkan..trimksih

    Reply
  3. Asalamualaikum
    Disini saya ingin Mengemaskini nombor telefon saya..di sebabkan nombor yang lama saya tidak ingat .Dan sya Sngat memerlukan Online banking di saat ini.diharap permintaan saya ini d perhatikan dan di pertimbangkan..trimksih

    Reply
  4. Saya ingin tahu bagaimanakah cara untuk melihat history tentang masuk keluarnya wang dari akaun saya…adakah ianya tiada history pd msa ini…

    Reply
  5. Sya ingin menukar nombor telefon. Acc bank bsn, kerana nombor yang lama sudah tak boleh guna… Dan sya sangat 2x memerlukan online banking di waktu pendemik nii…

    Reply
  6. Saya btul2 memrlukn bnkin online bole kh d buat melalui on line dgn pkp nk kuar prlu ada prmit n surat polis..hrp dapat d prtimbngkn utk org yg xda transport n kpg jauh Dari bandar

    Reply
  7. Saya nak tukar no telefon akaun BSN..
    No lama 0163621096
    No baru 0105125789
    Tak dpt keluar ke bank
    Lockdown 3.0

    Reply
  8. Saya nak tukar kan no telipon saya yang baru ke akaunbank saya bsn.yang lama sudah tidak aktif lagi.no telipon saya yang baru.01125063996

    Reply
  9. SAYA NAK TUKAR NOMBOR HANFON YANG BERDAFTAR DI BSN SEBAB NOMBOR LAMA TIDAK AKTIF
    NO LAMA/0168045874
    NO BARU/01114186077
    SAYA TIDAK DAPAT KELUAR RUMAH SEBAB PKPB

    SAYA HARAP SANGAT ADA CARA UNTUK MENUKAR NOMBOR TANPA PERGI KE BANK.

    Reply
  10. saya nak tukar nombor talipon yang berdaftar di bsn sebab no lama tidak aktif

    no lama/0195655030
    no baru/01137068213

    saya tidak dapat keluar rumah sebab pkp

    saya harap sangat ada cara untuk menukar nombor tanpa pergi bank

    harap maklum..

    Reply
  11. Saya nak daftar no.tel saya yg baru..no tel baru: 0133086062.
    Supaya saya boleh buat online transfer bsn.
    TQ.

    Reply
  12. Nombor telefon lama yang berdaftar dibsn tidak aktif sudah.
    Tidak bolehkah tukar secara online atau call saja.sekarang pkp lockdown.ibu mengandung lagi.
    Macam mana saya mau datang ke cawangan bsn.boleh tolongkah

    Reply
  13. Saya nak tukar no fon saya ke no fon yg baru sebab no fon lama dah x pakai mohon dipertimbangkan perlu sgt pakai bankin online buat masa ni 0109622541

    Reply
  14. saya nak tukar nombor talipon yang berdaftar di bsn sebab no lama tidak aktif

    no lama/0137850619
    no baru/01116510619

    saya tidak dapat keluar rumah sebab pkp

    saya harap sangat ada cara untuk menukar nombor tanpa pergi bank

    harap maklum

    Reply
  15. saya nak tukar nombor talipon yang berdaftar di bsn sebab no lama tidak aktif

    no lama/019-9642143
    no baru/019-6144130

    saya tidak dapat keluar rumah sebab pkp

    saya harap sangat ada cara untuk menukar nombor tanpa pergi bank

    harap maklum

    Reply
  16. Selamat pg tuan..
    Saya nak tukar no hp saya semasa dafdar mula mula dahulu..sebab saya dah lupa..saya sekarang menggunakan no br sekarang..no yang saya gunakan sekarang-01115866614

    Reply
  17. Saya nak tukar no lama ke no baru..saya amat memerlukan buat masa sekarang
    No lama 0128312018
    No baru 01115713258

    Reply
  18. Saya siti Zauyah binti md husain.Saya nak tukar no tel lama ke no tel baru…saya amat memerlukan sekarang
    No lama 0138602825
    No baru 01135142038

    Reply
  19. Selamat petang
    Saya tuan faizah bt tuan ahmad
    Saya nak tukar no tel lama kepada no tel baru.saya amat memerlukan Buat sekarang
    No lama-0109250469
    No baru-01135311293

    Reply
  20. Assalamualaikum sy ingin membuat on9 transfer tetapi nmbor telefon yg sy dftar dulu dorang isi tersalah satu nmbor.. So Sy ingin menukar nombor bsn sy skrg 0199448130… Ok terimakasih.. Harap dapat membantu sy di musim covid19 yg ramai terjejas skrg ini TQ

    Reply
  21. Assalam,no lama dh x boleh pakai no tac sampai no lama,sy sdh peegi bank tpi kat mesin atm x boleh,emegency
    No lama 0136929874
    No baru 019626949

    Reply
  22. salam..
    saya disini ingin memohon pertukaran no telefon yang berdaftar di bsn ingin menukar ke no telefon yg baru kerana no berdaftar di bsn sudah lama tidak aktif lagi.. harap pihak encik dapat membantu saya dengan kadar segera saya betul-betul perlu mengunakan online banking…

    no telefon dafatar : 0183939820
    no telefon baru : 0143544601

    Reply
  23. sy ingin mengemaskini nombor telefon

    No telefon lama : 0138076806
    No telefon baru : 0139643021

    Reply
  24. Asalamualaikum disini sya ingit daftar no telefon sya kerana sya nak nak buat online bankkinh

    Reply
  25. Saya nakk kemaskini balik no telefon yang di daftar baru2 nii sebab 1 nomor salah .. saya punya 0109371274 tetapi pkerja bsn tertaip 0102 sebenar nya 0109371274 ..sya harap pihak nii dpt proses mlaluii cnii ..sbab sya amat perlu utk berurusan mlalui on9

    Reply
  26. Sy nak tukar no bsn lama ke no baru sy nak buat bank transfer online 0197764871 no lama nak tukar no baru 0147173624

    Reply
  27. Minta kerjasama pihak bsn untuk menukar semua maklumat berkenaan dengan contact number yang telah didaftarkan pada 13 tahun yang lalu kepada contact number saya yang ada sekarang iaitu 013-8853114.. Banyak kali menghadapi masalah tac, boss code & otp dihantar ke nombor yang lama & banyak kali juga telah menghubungi customer care line service bsn untuk menukar contact number yang lama kepada yang baru tetapi tiada tindakan yang diambil.. Kalau disebabkan perlu sangat untuk ke counter bsn berjumpa dengan pegawai bsn hanya untuk tukar contact number, adalah alasan yang tidak masuk akal memandangkan situasi sekarang yang PKP & bsn yang berdekatan telah dikesan telah dilawati oleh penghidap positif covid.. Minta jasa baik pihak bsn mencari inisiatif untuk menyelesaikan masalah yang kecil ini.. Sekian, terima kasih..

    Reply
  28. Harap pihak BSN akan memudahkan segala urusan terhadap kami yang memerlukan untuk menukar Numbur Telfon lama kepada yang baru tanpa pergi ke kaunter BSN.supaya memudahkan kami untuk online transfer .

    Reply

Leave a Comment