Cara Daftar RHB Online Banking (Register di logon.rhb.com.my)


Bagaimana cara daftar RHB online untuk memudahkan urusan perbankan Internet atas talian? Usah bimbang, kami akan kongsikan panduan online banking ini seperti di bawah.

Langkau artikel ini untuk baca cara daftar MyBSN, i-MuamalatAffinOnline, Bank IslamHong Leong ConnectCIMB Clicks dan juga Maybank2u.

Sedikit mengenai RHB Bank

RHB Bank Berhad merupakan sebuah bank perkhidmatan kewangan dan pelaburan Malaysia yang terletak di Kuala Lumpur. Ia mengkhusus di dalam perbankan perdagangan, korporat, perbankan pelaburan dan perkhidmatan perbankan antarabangsa. RHB Bank merupakan bank ketiga terbesar di Malaysia, dengan 200 pejabat di Malaysia dan seluruh wilayah itu (sehingga 2002). RHB ditubuhkan pada 1997, berikutan penggabungan DCB Bank dan Kwong Yik Bank.

Merupakan salah satu bank komersial yang terbesar di Malaysia, RHB Bank sentiasa berkembang dan berevolusi dalam memberikan perkhidmatan terkini demi menyelesaikan masalah pelanggan dalam urusan transaksi wang. Kini, RHB juga berusaha untuk memudahkan urusan harian pelanggannya melibatkan transaksi wang dengan memperkenalkan platform untuk transaksi atas atalian. Ya, RHB Bank memperkenalkan plaform perbankan atas taliannya iaitu RHB Now.

Sedikit mengenai RHB Now

RHB Now merupakan sebuah platform perkkhidmatan perbankan atas talian/perbankan online (online banking) yang dibangunkan oleh RHB Bank demi memudahkan pelanggan RHB Group melakukan pelbagai urusan mereka tanpa perlu pergi ke cawangan atau mesin ATM yang terdekat.

Sebaliknya, hanya berbekalkan telefon pintar ataupun laptop/desktop yang dilengkapi dengan sambungan Internet yang kukuh, pelanggan RHB mampu menyelesaikan urusan mereka di hujung jari sahaja. Anda sebagai pelanggan juga boleh melakukannya.

Untuk melakukan sebarang transaksi online, anda perlulah mendaftar akaun RHB Now anda dahulu. Caranya mudah sahaja.

Jika anda ada RM200,000; itu lebih baik. Boleh terus masuk RHB Premier Banking.

 

Cara daftar RHB Now online

Untuk mendaftar menggunakan mesin ATM:

Pastikan anda :

 1. Mempunyai status sebagai pelanggan bank RHB.
 2. Mempunyai alamat emel.
 3. Mempunyai nombor telefon bimbit/pintar yang aktif.
 4. Pergi ke mana-mana mesin ATM RHB Bank berhampiran dengan anda.
 5. Masukkan kad pada mesin ATM dan masukkan nombor PIN anda.
 6. Pilih menu Internet Banking. Anda akan mendapat PIN pendaftaran RHB Internet Banking yang digunakan untuk pendaftaran dan pengaktifan di laman web.
 7. Masukkan PIN RHB Internet Banking sebagai proses pengesahan. Minta bantuan untuk mendaftar nombor telefon ke mesin ATM daripada pegawai yang bertugas sekiranya anda menghadapi kesukaran melakukannya sendiri.
 8. Apabila proses pendaftaran di mesin ATM selesai, anda akan menerima resit yang mengandungi enam hingga lapan aksara kod permohonan RHB Internet Banking yang digunakan untuk pengaktifan.

 

Untuk mendaftar secara online:

Cara daftar RHB Now

 1. Pergi ke laman web rasmi https://logon.rhb.com.my
 2. Anda akan dibawa ke laman utama RHB Now.
 3. Pada bahagian kanan laman, di bawah I am a first-time user, klik I want to Register.
 4. Kemudian pada laman seterusnya, anda dibawa ke bahagian First Time User Registration. Pada bahagian Select your card type, pilih ATM/Debit Card.
 5. Abaikan pada satu lagi ruangan di bawah kerana ia hanya untuk staff RHB Bank sahaja.
 6. Tekan butang Next.
 7. Pada laman seterusnya, pada ruangan ATM/Debit Card No., masukkan nombor kad 16 digit yang berada pada kad ATM/Debit anda.
 8. Kemudian, pada ruangan ATM/Debit Card PIN, masukkan nombor pin akaun bank anda.
 9. Tekan butang Next.
 10. Kemudian, pada laman seterusnya, pada ruangan Username, cipta username yang anda ingin gunakan untuk akaun anda.
 11. Pada ruangan Password, masukkan password yang anda ingin gunakan.
 12. Pada ruangan Confirm Password, masukkan semula kata laluan yang anda ingin gunakan.
 13. Untuk Secret Word, cipta satu perkataan sebagai langkah keselamatan untuk akaun anda.
 14. Kemudian, baca terma dan syarat yang telah tersedia di bawah sebelum mendaftar. Selesai baca, tick pada kotak tersebut.
 15. Pada ruangan Newsletter/Promotion Alerts, tick sama ada anda mahu ataupun tidak sebarang promotion alert daripada pihak RHB kepada anda.
 16. Kemudian, tekan butang Next.
 17. Pendaftaran anda berjaya.
 18. Untuk mendaftar menggunakan kad kredit, anda hanya perlu pilih kad kredit pada ruangan Select your card type.
 19. Kemudian, teruskan langkah-langkah yang seterusnya, seperti memasukkan nombor kad kredit anda, CVV, tarikh luput kad kredit anda serta nombor kad pengenalan.
 20. Kemudian, ikuti langkah-langkah yang seterusnya.

 

Akhir kalam

Cara buat RHB Bank online

Dengan mengikuti cara daftar RHB online seperti yang dikongsikan di atas, mudah sahaja langkahnya untuk buka akaun bukan?

Semoga urusan perbankan harian anda dengan RHB Now dipermudahkan.

Daftarlah RHB Now sekarang!

Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

 • Cara register online bankin RHB Bank

6 thoughts on “Cara Daftar RHB Online Banking (Register di logon.rhb.com.my)”

 1. Saya minta bantuan..saya td ada isi minyak kereta dekat petronas..saya byr pkai kad debit saya..x kluar resit..then,sya check baki dia tinggal rm500..be 4 bukan tu baki dia..mcm mana?mesin tu pndai mkn duit ke??

  Reply

Leave a Comment