Cadangan Keluarkan Duit KWSP, Selain Pengeluaran Terus

Pakar ekonomi telah mencadangkan tiga alternatif untuk mengatasi masalah kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat. Ini adalah salah satu cara yang lain untuk mengeluarkan duit Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), selain daripada membenarkan pengeluaran terus daripada KWSP.

Menurut Profesor Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid dari UniKL Business School, walaupun pengeluaran KWSP bertujuan untuk membantu rakyat yang terkesan, ia tetap berisiko kerana ia boleh menjejaskan masa depan bakal pesara yang mempunyai baki simpanan yang sedikit.

Salah satu cadangan yang boleh diambil ialah dengan mengkreditkan wang simpanan KWSP pencarum secara langsung kepada bank untuk membayar hutang tertunggak. Ini boleh membantu pencarum untuk menyelaraskan kembali pembayaran atau memulihkan status muflis mereka. Selain itu, Profesor Madya Dr Aimi Zulhazmi juga mencadangkan agar diwujudkan syarikat berkaitan kerajaan atau diamanahkan kepada agensi kerajaan seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk memastikan pencarum yang mempunyai hutang bank untuk penstrukturan semula hutang.

Cadangan kedua pula adalah untuk mereka yang tiada masalah hutang tetapi mengalami pengurangan pendapatan disebabkan perniagaan merosot, dipotong gaji atau kehilangan tempat bergantung akibat kematian disebabkan Covid-19 atau penyakit berkaitan dengannya. Profesor Madya Dr Aimi Zulhazmi mencadangkan agar kerajaan menubuhkan jabatan khas di bawah agensi sedia ada untuk memperbaiki taraf kehidupan. Jabatan tersebut boleh membantu dengan bantuan tunai bulanan serta membantu secara langsung dari aspek perniagaan atau pekerjaan yang sesuai.

Cadangan ketiga pula adalah dengan menubuhkan satu tabungan khas melalui dana diterima daripada derma dan wakaf yang dikecualikan cukai daripada individu mahupun korporat. Tabungan khas ini boleh digunakan untuk membantu perbelanjaan pemulihan seperti yang telah disebutkan di atas.

Terakhir, usaha untuk mengatasi masalah kos sara hidup ini perlu dilakukan dengan cara yang berkesan dan berintegriti. Kerajaan, agensi kerajaan dan rakyat perlu bekerjasama untuk mencapai matlamat yang sama iaitu membantu rakyat yang terkesan dengan kos sara hidup tanpa menjejaskan masa depan mereka.

Sumber: Sinar Harian

Leave a Comment