Bantuan Yayasan Wilayah Persekutuan Untuk B40

Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) telah berjaya membantu sebanyak 400,000 pelajar daripada golongan B40 melalui pelbagai skim bantuan yang disediakan. Skim-skim tersebut termasuk skim bantuan pemakanan sekolah menengah, skim bantuan khas persekolahan dan skim bantuan awal ke institut pengajian tinggi (IPT).

Ketua Pegawai Eksekutif YWP, Datuk Zaizalnizam Zainun menyatakan bahawa YWP memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan taraf hidup warga Wilayah Persekutuan yang berpendapatan rendah dan memerlukan.

Untuk makluman, YWP ditubuhkan 37 tahun yang lalu dan ia meliputi kluster pendidikan, ekonomi, sosial, agama dan teknologi.

Menurutnya, sepanjang tahun 2022, YWP telah meluluskan permohonan bantuan kepada 450 pelajar di seluruh Wilayah Persekutuan dan seramai 76 pelajar adalah dari kawasan Parlimen Bandar Tun Razak.

Majlis penyerahan cek skim bantuan awal ke IPT, surat tawaran Skim Mikro Kredit dan bantuan khas disampaikan oleh isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Seramai tujuh pelajar diploma menerima cek skim bantuan awal ke IPT masing-masing berjumlah RM500 manakala 20 pelajar Ijazah Sarjana Muda masing-masing menerima RM1,000 secara sekali bayar.

Selain itu, sembilan peniaga dan penjaja berlesen juga menerima surat tawaran Skim Mikro Kredit YWP yang menawarkan pinjaman modal perniagaan maksimum RM5,000.

Dr Wan Azizah yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak turut menyampaikan bantuan khas YWP berupa wang tunai RM500 kepada seorang penerima, Mariah Shaari yang menanggung seorang anak saudaranya yang merupakan Orang Kurang Upaya pembelajaran.

Terakhir, YWP berusaha untuk menyediakan pelbagai skim bantuan yang berkesan untuk membantu golongan B40 dalam meningkatkan taraf hidup mereka dan mengejar cita-cita pendidikan.

Kami berharap dengan bantuan yang diterima dari YWP, pelajar-pelajar tersebut dapat mencapai impian mereka dan menjadi individu yang berjaya dalam masyarakat.

Sumber: The Sun Daily

Leave a Comment