Bantuan Pesara Tentera Mangsa Banjir 2023

Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memperuntukkan bantuan bencana alam untuk pesara tentera yang menjadi mangsa banjir baru-baru ini. Skim bantuan ini ditujukan untuk membantu golongan veteran yang mengalami kerosakan rumah akibat musibah banjir.

Ketua Pengarah JHEV ATM, Mejar Jeneral Zambery Jefry Darus menyatakan bahawa skim bantuan ini tidak hanya ditujukan untuk banjir sahaja, tetapi juga untuk bencana alam lain seperti ribut, tanah runtuh dan kebakaran. Beliau juga menyatakan bahawa pesara yang terjejas boleh membuat permohonan dan JHEV ATM akan menjalankan siasatan untuk mengenalpasti jumlah bantuan yang layak diterima berdasarkan kemusnahan struktur rumah yang dialami.

Menurut Mejar Jeneral Zambery Jefry Darus, jumlah maksimum bantuan yang ditawarkan adalah sebanyak RM10,000. Beliau juga menyatakan bahawa 2,500 veteran ATM yang terjejas banjir seluruh negara telah dikenal pasti dan dari jumlah tersebut, dijangka ada struktur kediaman veteran ATM yang rosak dan mereka boleh memohon skim bantuan yang ditawarkan.

Selain itu, Mejar Jeneral Zambery Jefry Darus juga menyatakan bahawa sebanyak RM457,134 telah digunakan untuk membantu veteran atau orang tanggungan yang mengalami kerosakan struktur rumah akibat bencana alam pada tahun 2021. JHEV ATM juga masih lagi dalam proses mengumpul maklumat dan mengenal pasti veteran yang terlibat dengan musibah berkenaan pada tahun lalu.

Mejar Jeneral Zambery Jefry Darus juga menegaskan bahawa JHEV ATM sentiasa komited dalam menjaga kebajikan veteran. Sebagai contoh, JHEV ATM telah memperuntukkan sebanyak RM500,000 untuk kit bantuan banjir kepada 2,500 veteran yang terkesan banjir seluruh negara. Bantuan kit banjir ini mengandungi pelbagai bantuan seperti bantuan penjagaan diri, bantuan makanan dan sumbangan daripada Humanitarian Care Malaysia Berhad.

Sumber: Kosmo

Leave a Comment