Bantuan Banjir Kelantan Untuk 2023 Ditambah RM1 Juta

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan telah menerima peruntukan tambahan sebanyak RM1 juta untuk persiapan menghadapi gelombang banjir yang akan datang di negeri tersebut. Ini merupakan satu langkah yang penting yang diambil oleh pihak JKM Kelantan untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan penduduk di negeri Kelantan.

Menurut Kosmo, peruntukan ini akan digunakan oleh JKM Kelantan untuk membeli barangan keperluan asas untuk 158 pangkalan hadapan. 

Pangkalan hadapan mungkin satu terma yang tidak semua orang faham. Bagi yang tidak tahu, pangkalan hadapan ialah tempat atau lokasi untuk menyimpan bekalan makanan yang strategik. Lokasi yang baik membolehkan bekalan makanan dihantar kepada mangsa dengan segera

Ini akan memastikan bahawa pangkalan hadapan tersebut mempunyai barangan yang diperlukan untuk menangani situasi banjir yang mungkin berlaku. Dijangka bahawa musim Monson Timur Laut akan berakhir pada bulan Mac, selepas itu JKM Kelantan akan terus mengisi bekalan barangan keperluan asas di pangkalan hadapan mereka.

Selain itu, JKM Kelantan juga akan membeli peralatan asas yang sudah habis dan berkurang kerana telah diagihkan sebelum ini seperti toto, sardin dan makanan keperluan lain. Ini akan memastikan bahawa pihak JKM Kelantan dapat menangani situasi banjir dengan baik dan membantu penduduk yang terjejas.

Pada majlis penyerahan bantuan pascabanjir yang diadakan di Sekolah Menengah Ugama (SMU) Arab (A) Nurul Huda, Kajang Sebidang, 463 pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Bendang Pak Yong, SMU (A) Nurul Huda Kajang Sebidang (323) dan SK Telok Jering (368) menerima bantuan hasil sumbangan daripada Yayasan Sime Darby. Ini merupakan satu langkah yang baik daripada Yayasan Sime Darby untuk membantu golongan yang terjejas oleh banjir.

Pihak JKM Kelantan berharap bahawa dengan peruntukan tambahan ini, mereka dapat memastikan keselamatan dan kesejahteraan penduduk di negeri Kelantan dan menangani situasi banjir dengan baik apabila berlaku. JKM Kelantan juga berharap agar pihak lain juga dapat bersikap proaktif dalam memberikan bantuan kepada golongan yang terjejas oleh banjir.

Leave a Comment