Bantuan Ahli Koperasi Mangsa Banjir Disediakan Sebanyak RM2 Juta

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi telah menyediakan dana sebanyak RM2 juta untuk membantu ahli koperasi di seluruh negara dalam usaha pemulihan perniagaan mereka yang telah terjejas akibat banjir pada akhir tahun lalu. Timbalan Menteri, K. Saraswathy menyatakan bahawa bancian yang terperinci sedang disiapkan sebelum agihan dana diberikan kepada pemilik premis koperasi yang mengalami kerugian dan menyebabkan proses perniagaan terhenti akibat banjir tersebut. Bancian ini akan dilakukan secara menyeluruh melibatkan 15,000 premis perniagaan koperasi dan 7 juta ahli yang berdaftar.

Ini merupakan langkah yang baik untuk memastikan bahawa bantuan yang diberikan sampai kepada pihak yang benar-benar berhak dan memerlukannya.

Menurut beliau, dana khas ini disediakan melalui Tabung Khas Bencana untuk membantu ahli koperasi dalam mengurangkan beban pemulihan perniagaan mereka. Selain itu, bantuan bakul makanan juga akan disalurkan kepada mereka yang terlibat. Bantuan ini tidak ditujukan sebagai pengganti kerugian yang sepenuhnya, tetapi sebagai sumbangan khusus yang dapat membantu usahawan ahli koperasi dalam usaha bangkit dan menjalankan perniagaan kembali.

Ini merupakan inisiatif yang sangat baik kerana dapat memberikan bantuan yang segera dan langsung kepada pihak yang memerlukannya. Secara tidak langsung, ini juga menunjukkan bahawa pihak kerajaan sangat prihatin dan memberi perhatian yang baik kepada masalah yang dihadapi oleh usahawan dan ahli koperasi.

Dalam perkembangan lain, Program Pemberian Bakul Makanan Kepada Mangsa Banjir dilaksanakan dengan peruntukan RM155,000 melalui jelajah ke rumah 600 mangsa banjir di Pasir Puteh dan Kuala Besut, Terengganu. Mangsa banjir Nor Aimah Awang, 63, menyatakan masih trauma dengan banjir yang dialaminya yang merupakan yang pertama sepanjang hidupnya kerana kawasan yang berhampiran dengan Pantai Semerak sebelum ini tidak pernah dilanda banjir.

Sumber: Berita Harian

Leave a Comment