Syarikat Terbaik Untuk ‘Fresh Graduate’ 2023

Baru-baru ini, Talentbank telah mengadakan senarai Top 25 2023 Graduates’ Choice of Employers yang menampilkan beberapa jenama terkenal seperti Maybank, Petronas, Shopee, Google dan Microsoft. Selain itu, jenama lain yang juga terdapat dalam senarai ini adalah Maxis, Shell, EY, CIMB dan Intel.

Boleh rujuk senarai penuh di sini.

Jenama yang telah masuk dalam senarai ini selama lima tahun berturut-turut adalah AIA Bhd dalam kategori insurans, Maybank dalam kategori perbankan, Nestlé dalam kategori barangan runcit bergerak cepat (FMCG) dan Petronas dalam kategori kejuruteraan.

Talentbank juga mengumumkan bahawa Sunway Group telah meraih lima tempat kemuncak dalam sembilan kategori industri manakala Maybank telah meraih tiga tempat kemuncak dan juga meraih tempat kemuncak keseluruhan di seluruh kategori. Petronas pula telah meraih tiga tempat kemuncak dalam empat kategori yang dicatatkan, sementara EY meraih dua anugerah kemuncak dalam bidang perakaunan dan konsultansi.

Pengerusi Eksekutif Talentbank, Ben Ho, berkata bahawa sejak penubuhannya pada 2018, Graduates’ Choice Award (GCA) telah menerima lebih daripada 200,000 undi bersama daripada graduan universiti, memberikan makna kepada anugerah ini dari sudut apa yang graduan mahukan daripada majikan.

Beliau juga menambah bahawa dengan peningkatan jumlah undi setiap tahun, graduan menunjukkan kepada industri pentingnya jenama majikan.

GCA 2023 memperhalusi keinginan dan keperluan lebih daripada 23,000 pelajar pendidikan awam dan swasta dari pelbagai aspek, termasuk majikan yang paling disukai. Satu kumpulan ahli audit memeriksa keputusan untuk memastikan bahawa temuan itu adalah bebas dan sah.

GCA adalah sebahagian besar usaha untuk meningkatkan landskap kemampuan pekerjaan Malaysia. Ia bertujuan untuk memudahkan graduan untuk mencari kerjaya yang diinginkan.

Survey GCA 2023 juga menyimpulkan bahawa peluang pekerjaan yang fleksibel adalah sangat didambakan dan popular dalam alam pekerjaan. Bukan itu sahaja, nilai keseimbangan kerja-hidup atau work-life balance juga menjadi pilihan pekerja.

Gaji dan bonus, pembangunan kerjaya dan budaya syarikat, tetap menjadi tiga sifat penting dan terdapat peningkatan yang ketara dalam graduan yang mengharapkan gaji antara RM3,000 dan RM3,500.

Apa yang dapat kami simpulkan, senarai ini menunjukkan bahawa syarikat-syarikat tempatan yang besar sangat popular oleh graduan dan dianggap sebagai pilihan utama untuk pekerjaan.

Keberkesanan syarikat dalam bidang pembangunan kerjaya, budaya syarikat yang positif, dan peluang kerja yang fleksibel adalah faktor-faktor penting yang menarik minat graduan.

Ini juga menunjukkan bahawa syarikat-syarikat tempatan juga tidak kurang hebatnya kerana telah berjaya menandingi syarikat-syarikat antarabangsa dalam hal pematuhan kepada keinginan dan keperluan graduan.

Sumber: NST

Leave a Comment