Punca Aircond Kereta Tak Sejuk (Kenapa dan Apa Masalah?)

Punca Aircond Kereta Tak Sejuk (Kenapa dan Apa Masalah?)

Bila panas sangat dalam kereta, pasti akan rasa marah. Pasti juga akan tertanya-tanya apa punca aircond kereta tak sejuk?

Pentingnya kereta

Pada zaman sekarang, kereta menjadi salah satu kenderaan signifikan buat manusia. Kereta memainkan peranan amat penting untuk memudahkan urusan manusia bergerak ke mana-mana sahaja, sama ada untuk bekerja, membeli barang, pergi ke bank untuk menyelesaikan transaksi berkaitan wang, meluangkan masa bersama keluarga dan sebagainya. Tetapi, kita juga perlu sedar, kereta juga umpama manusia.

Manusia mampu untuk bekerja pada tempoh yang lama, dan ada masa, memerlukan rehat. Sama juga seperti kereta, kereta mempu untuk bergerak ke mana-mana sahaja, tetapi tanpa penyelenggaraan yang rapi dan juga rehat, kereta juga mampu untuk mengalami kerosakan.

Sedikit mengenai aircond kereta

Salah satu masalah lazim yang mungkin dihadapi oleh anda yang mempunyai kereta adalah tentang aircond. Ya, aircond dalam kereta anda juga mampu bermasalah apabla aircond tersebut tiba-tiba tidak sejuk seperti biasa.

Memandangkan cuaca di Malaysia sering panas terik dan kadangkala hujan, masalah berkaitan aircond ini boleh dikatakan agak menyusahkan, lebih-lebih lagi bagi anda yang berulang-alik dari rumah ke tempat kerja pada jarak yang agak jauh, serta bagi anda yang terpaksa menghadap kesesakan setiap pagi.


Tidak sama dengan rumah, di mana, apabila anda guna aircond dalam tempoh masa yang lama, bil elektrik akan jadi tinggi. Aircond kereta tidak sebegitu.

Walau bagaimanapun, eloklah anda luangkan masa dan cuba mengenal pasti masalah ini. Tetapi, apa sebenarnya yang menyebabkan aircond menjadi tidak sejuk?

Punca aircond kereta tak sejuk

Aircond kereta tak sejuk

Aircond tak sejuk sebab compressor tidak berfungsi

Compressor adalah komponen yang sangat penting dalam sistem aircond kereta. Kegagalannya untuk berfungsi dengan baik akan menyebabkan aircond kereta kurang sejuk ataupun tidak sejuk secara keseluruhan.


Kosnya agak tinggi jika anda terpaksa menukar compressor yang baru dan original.

 

Aircond tak sejuk sebab condenser fan rosak

Condenser fan berfungsi membantu menurunkan suhu dan tekanan sistem aircond, supaya gas dapat bertukar menjadi cecair pada condenser.

Salah satu simptom yang anda mungkin alami sekiranya condenser fan rosak; apabila kereta berjalan aircond menjadi sejuk, apabila kereta berhenti aircond menjadi panas.

Anda boleh lakukan visual checking dahulu. Buka bonet hadapan dan perhatikan condenser fan berpusing atau tidak.


Sekiranya tidak, besar kemungkinan fius telah putus, atau relay telah rosak atau motor fan telah rosak.

 

Punca aircond tak sejuk, Filter Dryer kotor & tersumbat

Tekanan sistem aircond boleh menjadi sangat tinggi sekiranya masalah filter dryer tersumbat.

Disebabkan anda tidak membuat servis menukar filter dryer baru secara berkala, maka sistem aircond kereta anda sangat berisiko untuk tersumbat.

Apabila tekanan terlalu tinggi melebihi spesifikasi, aircond kereta secara tidak langsung, tidak akan sejuk.

 

Expansion Valve rosak

Masalah yang kerap terjadi pada valve adalah stuck open ataupun stuck closed.

Masalah ini boleh berlaku apabila terdapat bendasing atau kotoran yang telah masuk ke dalam valve dan menyebabkan ia rosak.

Aircond tidak akan menjadi sejuk dan masalah yang lebih besar, akan memberi kerosakan teruk kepada seluruh sistem aircond kereta anda.

 

Cooling Coil terlalu kotor

Sekiranya masalah ini terjadi, anda mungkin akan perasan habawa aircond anda berbunyi sangat kuat, tetapi kuantiti aircond yang keluar amat sedikit, ataupun dalam bahasa mudah, aircond slow.

Anda mampu mengurangkan masalah ini jika anda servis cabin filter dan servis blower fan yang berada pada belakang glove box di sebelah tempat duduk penumpang hadapan.

Pastikan cabin filter dan blower fan itu sentiasa bersih.

 

Gas aircond bocor

Kebiasaannya masalah aircond tidak sejuk secara tiba-tiba juga melibatkan gas aircond itu sendiri. Sekiranya gas dalam sistem aircond kurang atau langsung tiada, maka compressor tidak akan berfungsi.

Anda hanya perlu sediakan kunci dan sehelai kain atau tisu. Gunakan kunci untuk cucuk valve nipple yang boleh ditemui pada paip aircond. Gunakan kain atau tisu itu untuk menutup sedikit kunci dan bahagian tangan anda semasa ingin memeriksa gas aircond ini.

Anda akan dapat merasa gas aircond keluar dengan kuat sekiranya gas aircond masih ada. Sekiranya tiada gas yang keluar, maka ada masalah kebocoran gas dalam sistem aircond kereta anda. Anda boleh gunakan UV Gas Leak Detector untuk membantu mengesan kebocoran tersebut.

 

Cara penjagaan aircond kereta

Selain berkongsi punca aircond kereta tak sejuk, izinkan juga kami berkongsi cara penjagaan sistem aircond kereta. Panduan di bawah juga adalah langkah untuk mengelakkan terjadinya masalah aircond tak sejuk.

Tahukah anda, anda juga boleh memeriksa sendiri compressor anda sebelum menukar yang baru?. Kalau berani, boleh buat sendiri.

Kos untuk menukar compressor sememangnya tinggi. Kalau rajin, boleh baca di WikiHow dalam Bahasa Inggeris..

Kalau tidak, baca sahaja dalam Bahasa Melayu dengan melakukan perkara-perkara ini dahulu sebelum anda pasti bahawa compressor anda perlu ditukar atau tidak:

 

Periksa Clutch Magnet Compressor

Sekiranya bahagian getah pada clutch magnet ini telah cair teruk, maka perlu ditukar kepada set clutch magnet yang baru.

Faktornya termasuklah menghadapi tekanan kepanasan yang melampau, serta servis flushing menukar minyak compressor langsung tidak dilakukan.

Ketika anda ingin periksa clutch magnet ini, periksa juga belt compressor. Sekiranya ada rekahan terutamanya pada bahagian dalam, maka aircond tidak akan sejuk.

 

Periksa Fuse Compressor

Fuse compressor kebiasaannya diberi nama A/C COMP oleh manufacturer.

Periksa fius ini sama ada putus atau tidak. Sekiranya putus, gantikan dengan yang baru.

Sekiranya yang baru juga putus tidak sampai 5 minit, maka itu adalah masalah litar pintas magnet compressor.

 

Periksa Relay Compressor

Periksa pada kotak fius, terdapat compressor relay.

Kebiasaannya, namanya ialah A/C COMP RELAY. Sebelum ini, anda telah periksa fuse. Sekiranya fuse putus, anda boleh cuba untuk tukar relay compressor ini dengan relay untuk hon atau mana-mana relay yang sama yang ada dalam kotak fius itu.

Sekiranya compressor itu hidup selepas penukaran, maka relay compressor tersebut mengalami masalah. Tukarkan dengan relay yang baru. Sekiranya compressor masih gagal, maka ikuti langkah seterusnya.

 

Periksa ada gas atau tidak

Kebiasaannya masalah aircond tidak sejuk secara tiba-tiba juga melibatkan gas aircond itu sendiri. Sekiranya gas dalam sistem aircond kurang atau langsung tiada, maka compressor tidak akan berfungsi. Anda hanya perlu sediakan kunci dan sehelai kain atau tisu.

Gunakan kunci untuk cucuk valve nipple yang boleh ditemui pada paip aircond. Gunakan kain atau tisu itu untuk menutup sedikit kunci dan bahagian tangan anda semasa ingin memeriksa gas aircond ini.

Anda akan dapat merasa gas aircond keluar dengan kuat sekiranya gas aircond masih ada. Sekiranya tiada gas yang keluar, maka ada masalah kebocoran gas dalam sistem aircond kereta anda.

Anda boleh gunakan UV Gas Leak Detector untuk membantu mengesan kebocoran tersebut.

 

Periksa Pressure Switch

Sekiranya bahagian di atas semuanya tiada masalah, maka anda boleh teruskan untuk bypass pressure switch. Di mana terletaknya pressure switch?

Kebiasaannya pressure switch berada berhampiran dengan bahagian liquid pipe. Liquid pipe menghubungkan condenser dengan expansion valve dan cooling coil. Sekiranya pressure switch ini rosak, compressor tidak akan hidup.

Sediakan wayar yang pendek. Kemudian, cabut soket pressure switch ini. Anda boleh cuba untuk bypass switch ini.

Sekiranya compressor hidup selepas anda bypass switch itu, maka terbukti pressure switch telah rosak. Gantikan dengan yang baru untuk menyelesaikan masalah anda.

 

Periksa Current Supply

Sekiranya bahagian-bahagian di atas telah diperiksa dan anda masih tidak menjumpai puncanya, anda boleh periksa current supply di soket wayar ke compressor aircond.

Sekiranya current supply berfungsi, maka terbukti clutchmagnet compressor telah rosak. Anda perlu menggunakan test lamp untuk memeriksa current supply ini.

 

Servis aircond kereta

Tak ada cara yang lebih baik, melainkan hantar servis aircond kereta pada yang pakar. Kadang-kadang, bimbang apabila kita cuba buat sendiri, bagaikan tikus membaiki labu pula.

 

 

Akhir kalam

Masalah aircond kereta tak sejuk

Kesimpulannya, aircond kereta anda menjadi tidak sejuk, bukan sahaja berpunca daripada kerosakan dalam sistem aircond itu sendiri, malah anda sendiri tidak mengambil inisiatif untuk servis segala yang perlu dalam sistem tersebut.

Kurangkan risiko segala masalah aircond kereta dengan jaga servis dan buat servis flushing untuk tukar minyak compressor secara berkala setiap 30,000 km ataupun setahun sekali.

Sebab apa kena buat servis ni? Sebab minyak compressor aircond tu sangat penting.

Akhir kata, tak kiralah anda bawa kereta auto atau manual, sayangilah dan jaga ia sebaik mungkin.

Semoga bermanfaat.

3 thoughts on “Punca Aircond Kereta Tak Sejuk (Kenapa dan Apa Masalah?)”

  1. Air cond kereta saya ok.. Bila lama buka.. Taknsejuk.. Kt pipe dlm bonet tengoknada ais.. Bila ais tu hilang aircond kembali normal.. Apa masalahnya?

    Reply
  2. Air cond kereta saya sejuk. Bila lama buka, hilang sejuk. Cooling coil ada ais
    Bila ais tu hilang aircond kembali normal. Apa masalahnya?

    Reply

Leave a Comment