Cara Login Hotlink MMS, Untuk Maxis Prepaid (mms.maxis.net.my)


Tidak semua orang ada telefon pintar yang canggih. Ada juga golongan yang masih lagi menggunakan telefon biasa, yang tidak berapa pintar. Ini bermakna, apabila mereka terima gambar atau video dalam bentuk MMS, ia mesti dibuka dengan pautan yang khas. Izinkan kami kongsi cara login Hotlink MMS dari Maxis, yang khusus untuk pengguna prabayar.

Langkau artikel ini untuk baca cara share kredit Maxis.

Apa itu MMS?

Sebelum itu, izinkan juga kami kongsikan serba sedikit mengenai MMS.

MMS atau dalam Bahasa Inggerinsya Multi Media Messaging, bermaksud Perkhidmatan Pesanan Multimedia. Ia dibina menggunakan teknologi yang sama seperti SMS untuk membolehkan pengguna SMS menghantar kandungan multimedia.

Ia paling popular digunakan untuk menghantar gambar, tetapi juga boleh digunakan untuk menghantar audio, kenalan telefon dan fail berbentuk video.

 

Cara login Hotlink MMS

Panduan ini ialah panduan yang lama untuk pengguna yang masih lagi menggunakan telefon lama.

Walau bagaimanapun, jika pengguna telefon baru atau smartphone seperti Android dan iPhone, MMS masih lagi boleh diterima. Cuma perlu buat setting yang betul.

  1. Sila ke laman web Maxis yang rasmi di pautan berikut: http://mms.maxis.net.my
  2. Anda juga boleh terus ke pautan ini: http://www.maxis.com.my/mms
  3. Klik logo Maxis
  4. SIla ambil maklum, klik logo Hotlink jika anda pengguna pasca bayar
  5. Pengguna pascabayar Maxis perlu klik logo Maxis
  6. Masukkan nombor telefon anda
  7. Masukkan password yang anda terima dalam SMS untuk membuka MMS yang dihantar
  8. Kini, anda boleh lihat Hotlink MMS, iaitu gambar atau video yang dihantar oleh seseorang kepada anda
  9. Sila download untuk simpan gambar atau video yang dihantar.
  10. Jika tidak ia akan expire dan anda tidak lagi boleh lihat melalui pautan yang diberi.
  11. Di bahagian sebelah kiri, ada pilihan untuk anda Create the MMS dan boleh hantar secara online.
  12. Tidak bermakna anda hanya boleh hantar MMS melalui telefon bimbit sahaja. Menggunakan sistem, anda juga boleh hantar melalui komputer.

Sila ambil maklum bahawa anda mesti buka pautan yang diberikan dalam masa 24 jam. Jika tidak, gambar dan video MMS itu akan expire. Ini bermakna, anda perlu mengaktifkan semula fungsi MMS.

Jika masih lagi tidak boleh, sila hubungi khidmat pelanggan Maxis atau terus ke muka hadapan laman web rasmi di http://www.maxis.com.my

 

Apa beza SMS dan MMS?

Sekadar perkongsian, SMS bermaksud Perkhidmatan Mesej Ringkas. Dicipta pada 1980-an dan ditakrifkan dalam piawaian GSM pada tahun 1985. SMS juga merupakan salah satu teknologi teks tertua. Sebelum adanya Whatsapp, ia merupakan yang paling meluas dan kerap digunakan.

Oleh kerana SMS dan MMS dihantar melalui rangkaian selular, ia tidak memerlukan Internet. Contoh, Hotlink MMS hanya perlukan telefon biasa sahaja.

Mesej SMS yang standard dihadkan kepada 160 aksara setiap mesej. Sekiranya mesej melebihi had ini, ia dipecahkan kepada beberapa segmen sebanyak 160 aksara, bergantung kepada panjangnya.

Kebanyakan penyedia telekomunikasi hari ini , termasuk Maxis, secara automatik menggabungkan mesej ini bersama-sama untuk memastikan mereka tiba mengikut susunan yang dihantar.

Tidak seperti SMS, mesej Hotlink MMS tidak mempunyai had standard. Walaupun saiz maksimumnya bergantung kepada pembawa dan peranti menerima mesej itu, 300 KB sering disebut sebagai saiz terbesar pembawa yang paling pasti akan mengendalikan.

Caj MMS juga lebih mahal daripada SMS.

 

Akhir kalam

Cara login Hotlink MMS

Kami harap panduan cara login Hotlink MMS ini membolehkan anda melihat hantaran gambar dan video seperti dalam pautan yang diberikan dalam SMS anda.

Disarankan agar jangan berkongsi media yang tidak sepatutnya seperti format 3GP dan lain-lain. Dalam hidup ini, biarlah kita berkongsi perkara yang baik-baik sahaja.

Semoga bermanfaat.

330 thoughts on “Cara Login Hotlink MMS, Untuk Maxis Prepaid (mms.maxis.net.my)”

  1. dah 2 jam setengah aku godek2 kat maxis web ni tp hampeh….. x dpt2 nak tengok kwn bg mms….huhu…..
    selamat tinggal maxis……
    hidup celcom…….

  2. WOIIIIIIIIIIIIII……………..MAXIS……………..SEDARLAH KAMU BUATLAH BIRTHDAY FREE CALL/MSG LEBIH LAMA……………………………………NI BAGI SEHARI JEW……………….DAH LA KEDEKUT…………..JOM RAMAI2…………PG MSUK CELCOM…………..

  3. cyew benggang tol laa ngan maxis nieyh.mcm2 diew sur0h wat tp hampeHHHHHH…………………..benggang t0L laa

  4. BABI TOI MAXIS NIE…. CALL ORG PON GNE SAAT… CM BABI….
    MAHAL GILE BABI… TENGKORAK ANJING TOI BABI NIE….
    MOTHER F>U>C>K…. PERGI MAMPOS LH KO NIE…
    BAIK AQ GNE DIGI LG BGOS…. LEH AQ CALL 3 ORG FREE… Mj8 PON FREE….

  5. maxis pny line susah nk dapat.lepas 2 org x req ape2 ske2 tolak credit org………ko PI MAMPOS/BANKRUPT……

  6. maxiss mms bukak x bolehh pun. tolong naik taraf hampa punya sistem. jgn menyusahkan orng. buat menyakit hati hampa tau dak?? mangkaq la maxiss.

  7. Sy nak buka mms pun susah suruh ikut dah buat tapi kelur yg lain apa ni..btul2 menyusahkan org

Leave a Comment