Cara Lajukan Internet Slow di Telefon (UMobile, Celcom, Digi & Maxis)

Terasa macam mahu menyumpah bila Internet sangat perlahan. Geram sangat bukan? Jangan risau, kali ini kami akan kongsikan cara lajukan Internet yang anda guna seperti U Mobile, Celcom, Digi dan Maxis.

Untuk check kelajuan Internet anda, jemput baca tentang speed test.

Sedikit mengenai kelajuan Internet

Zaman semakin ke hadapan.

Penggunaan Internet sekarang semakin penting untuk kita. Tetapi, apa yang akan terjadi sekiranya Internet menjadi lambat?

Walaupun isyarat di telefon anda sudahpun tertera 3G, H+ atau 4G, tetapi Internet masih perlahan dan ini sememangnya mengecewakan anda.

Anda mesti terfikir, adakah masalah ini datang daripada telefon anda sendiri? Ataupun operator telefon anda, misalnya Maxis, memang agak bermasalah pada hari itu? Jangan risau.

Di bawah, akan dikongsikan tips-tips untuk melajukan Internet di telefon anda.

Cara lajukan Internet telefon bimbit

Jika Internet yang slow itu semasa anda gunakan telefon pintar, sila ikut panduan di bawah ini. Cara lajukan Internet ini terpakai untuk semua penyedia telekomunikasi di Malaysia, termasuk:

 • U Mobile
 • Celcom
 • Digi
 • Maxis
 • Red ONE

Bersihkan cache

Anda boleh melakukan pembersihan cache pada aplikasi yang berada di dalam telefon adna, terutama sekali aplikasi yang menggunakan Internet.  Cache yang terkumpul dalam telefon anda akan melambatkan proses di telefon anda, dan ini juga memperlahankan Internet telefon anda. Di bawah, adalah cara-cara untuk anda membersihkan cache secara manual.

 • Dalam telefon anda, pergi ke Settings.
 • Kemudian, pilih Applications/Apps. (bergantung dengan telefon anda)
 • Akan tertera semua aplikasi yang terdapat dalam telefon anda. Pilih aplikasi yang paling kerap anda gunakan, misalnya Instagram, Facebook, browser Internet seperti Chrome, ataupun permainan yang menggunakan Internet.
 • Kemudian, anda akan tiba di bahagian App info. Pilih Storage untuk memaparkan penggunaan ruang oleh aplikasi tersebut.
 • Seterusnya, pada bahagian Cache, tekan Clear Cache. (bergantung kepada telefon anda)

Anda juga boleh membersihkan cache di dalam telefon anda secara automatik menggunakan     aplikasi membersihan cache seperti App Cache Cleaner.

 

Ubah setting Internet

Cara lajukan Internet yang seterusnya ialah dengan menyemak semula tetapan sedia ada di telefon anda.

Anda boleh mencuba langkah ini sekiranya pautan Internet di tempat anda tidak stabil.

Anda perlu mengetahui dahulu kestabilan Internet di tempat anda. Jika di tempat anda, signal yang terpapar boleh berubah daripada E ke H+, 3G ataupun kadangkala 4G, ini bermakna signal di kawasan anda tidak stabil.

Jika anda ingin tahu, kilang telah menetapkan pautan Internet pada telefon anda pada automatik. Ini bermakna, telefon anda secara automatik akan memilih jenis pautan yang terkuat di kawasan itu.

Misalnya, jika di kawasan itu, telefon anda sering tertera isyarat E, ini bermakna, signal E adalah yang terkuat dan paling stabil di kawasan itu. Anda boleh ubah setting automatik ini dengan cara berikut:

 • Dalam telefon anda, pergi ke Settings. Kemudian, pilih More.
 • Cari menu untuk network telefon anda. Misalnya, Mobile networks. Kemudian, pilih Preferred network type. (berbeza mengikut jenis telefon)
 • Pada Preferred network type, pilih jenis pautan Internet yang anda ingin gunakan.
 • Cuba dahulu pada 4G. Sekiranya tiada signal yang keluar, tukar kepada 3G.
 • Sekiranya anda memilih 4G, pastikan setelah anda selesai menggunakan Internet, anda tukar semula pautan Internet anda kepada automatik. Hal ini kerana dalam mod 4G, telefon anda tidak akan dapat membuat sebarang panggilan, ataupun dapat menerima sebarang panggilan.

 

Buang widget yang tidak perlu

Widget ialah paparan di dalam home screen telefon anda seperti jam, kalendar, ruangan untuk Google Search atau paparan cuaca. Widget, terutamanya yang menggunakan Internet, sangat memakan kelajuan Internet telefon anda. Melainkan anda betul-betul memerlukan widget ini, buang widget ini daripada home screen anda.

Dalam kebanyakan telefon, cara untuk membuang widget adalah sangat mudah.

 • Tekan pada widget tersebut, dan jangan tarik jari anda yang sedang menekan itu daripada skrin.
 • Tunggu sehingga ada logo tong sampah yang tertera.
 • Kemudian, tarik widget tersebut ke arah tong sampah tersebut.
 • Widget anda berjaya dibuang. Anda masih boleh mencari semula widget tersebut sekiranya ingin menggunakannya. Ikut panduan pada setting untuk bahagian Display di dalam telefon anda, dan pastikan anda mendapat setting untuk Home Screen ataupun Widget.

 

Buang aplikasi yang tidak digunakan

Anda juga perlu membuang aplikasi yang tidak atau jarang digunakan dalam telefon anda.

Kebanyakan aplikasi yang tidak memerlukan penggunaan Internet yang tinggi, tetap akan menggunakan Internet yang tinggi untuk memaparkan iklan yang disertakan dalam aplikasi tersebut.

 

Lajukan Internet dengan aplikasi Internet Booster

Dalam Google Play Store ataupun App Store, terdapat beberapa aplikasi yang berfungsi untuk    melajukan Internet telefon pintar anda.

Aplikasi yang dinamakan sebagai Internet Speed Master dan juga Internet Booster & Optimizer merupakan dua daripada aplikasi yang terbaik setakat ini.

Sudah semestinya, anda perlu memerhati di bahagian review untuk mendapatkan feedback daripada pengguna lain yang telah download aplikasi ini, sama ada baik atau    sebaliknya.

 

Gunakan pelayar Internet yang laju

Dalam telefon anda, sudahpun ada pelayar internet (internet/web browser) yang tersedia, termasuk Chrome, yang merupakan Google Chrome, produk Google.

Sebenarnya, kelajuan Internet juga dipengaruhi oleh jenis browser yang anda gunakan, dan Chrome tidak dapat membantu melajukan Internet di telefon anda.

Anda boleh ke Google Play Store ataupun App Store (sekiranya ada), dan download aplikasi Puffin.

Puffin ialah browser Internet. Dan mengikut kajian yang pernah dijalankan, Puffin adalah antara browser yang terpantas setakat ini.

 

Lajukan Internet dengan reset sambungan Internet

Kadangkala, masalah akan timbul aapbila berlaku gangguan sambungan Internet telefon anda dengan menara pemancar.

Hal ini selalu terjadi apabila telefon model lama ataupun telefon yang tidak mempunyai RAM yang besar. Untuk mengatasi masalah ini, gunakan cara ini:

 • Padam dan pasang semula telefon anda, ATAU
 • Aktifkan airplane mode untuk seketika. Kemudian, padam semula airplane mode.

 

Tutup app yang sedang digunakan

Bagi anda pengguna telefon pintar, sekiranya anda membuka sesebuah aplikasi, dan anda keluar daripada aplikasi tersebut dengan menekan butang Back atau Home, aplikasi tersebut   tidaklah terus terpadam, sebaliknya masih beroperasi di background untuk telefon anda.

Perkara ini akan melambatkan bukan sahaja telefon anda, tetapi juga kelajuan Internet anda.   Malah, membuatkan telefon anda menjadi cepat panas.

Hal ini kerana aplikasi yang masih beroperasi di background memakan RAM anda. Anda perlu     mematikan aplikasi ini sekiranya tidak mahu digunakan pada waktu tersebut.

Ada dua cara yang anda boleh gunakan.

1) Menekan butang menu untuk latest app

 • Lihat pada telefon anda. Ada sebuah butang dengan gambar segi empat tepat. Butang ini terdapat pada kebanyakan telefon, dengan sesetengah telefon menggunakan logo lain, tetapi masih mempunyai fungsi yang sama.
 • Akan tertera page-page aplikasi yang anda buka sebelum ini. Tekan X yang tertera biasanya di penjuru untuk window kepada page Anda juga boleh tarik window page itu ke tepi untuk menutup aplikasi itu.
 • Atau, tekan sahaja apa-apa butang yang tertera dengan fungsi untuk menutup semua window. Misalnya, Clear All atau Close All.

 

2) Guna Application Manager

 • Pergi ke Settings.
 • Cari bahagian Apps atau Application Manager.
 • Pilih aplikasi yang anda ingin matikan. Kemudian, pada bahagian App Info, tekan Force stop. (langkah ini mungkin berbeza mengikut jenama telefon)

Anda juga boleh download aplikasi di Google Play Store atau di App Store, iaitu Advance Task Killer, untuk melakukan fungsi ini secara automatik.

 

Buat Factory Reset

Cara ini hanya boleh dilakukan sekiranya Internet anda masih bermasalah setelah pelbagai cara dilakukan. Anda hanya perlu mengembalikan setting dan sistem asal untuk telefon anda.

Pastikan anda cari dahulu cara untuk melakukan factory reset di telefon anda, kerana setiap jenama adalah berbeza caranya untuk melakukan factory reset.

 

Cara lajukan Internet Unifi

Anda juga tahu bahawa masalah Internet menjadi perlahan ini bukan sahaja terdapat di telefon pintar, malahan juga pada sambungan Wifi anda. Anda dapat melihat pada router Wifi anda, lampu merah akan menyala, menandakan sambungan Internet anda sedang bermasalah.

Lebih mudah, boleh dikatakan bahawa Domain Name System (DNS) sedang bermasalah. Gunakan cara ini untuk menyelesaikan masalah anda.

 • Buka browser Kemudian, taip 192.168.0.1 di bahagian address bar, dan tekan Enter.
 • Anda akan tiba di bahagian login page.
 • Login dengan menggunakan username dan password ini:
  • Username : operator
  • Password : h566UniFi
 • Kemudian, pergi ke bahagian Setup. Seterusnya, tekan pada butang WAN di bahagian menu sebelah kiri.
 • Di dalam bahagian Wan Configuration, tertera jadual. Pilih baris di mana Protocol ialah PPPoE, dan pada bahagian action, tekan butang Edit.
 • Scroll ke bawah sehingga anda dapat melihat perkataan DNS. Untuk Domain Name Server Assignment, pilih Manual.
 • Seterusnya, tetapkan digit untuk setiap bahagian ini:
 • Domain Name Server (Primary) IP : 8.8.8
 • Domain Name Server (Secondary) IP : 8.4.4
 • Scroll ke bawah sehingga jumpa butang Apply. Tekan butang ini.
 • Proses anda selesai. Proses ini hanya boleh diaplikasikan bagi router yang tahun 2014 dan ke atas sahaja.

 

Akhir kalam

Kelajuan Internet sama ada di telefon, ataupun di wifi anda, lazimnya akan berdepan dengan masalah. Itu perkara normal.

Jadi, dengan adanya panduan dan cara lajukan Internet ini, diharapkan agar dapat melajukan Internet anda.

Bagi telefon, perlahannya Internet di telefon anda juga disebabkan oleh cara penggunaan anda sendiri. Kelajuan Internet wifi pula kadangkala boleh terganggu tetapi boleh diselesaikan masalahnya.

Sekiranya tidak selesai, anda boleh rujuk masalah anda kepada syarikat telekomunikasi yang membekalkan perkhidmatan wifi ini kepada anda.

Semoga bermanfaat.

29 thoughts on “Cara Lajukan Internet Slow di Telefon (UMobile, Celcom, Digi & Maxis)”

 1. Aku pakai samsung J7+ guna postpaid Digi 58 kwsn rmh aku kwsn kmpung..wlpon kdg line boleh H+ saja tp xde masalh bkk youtube socmed..lancar je..but baru2 ni aku beli phone samsung gak yg dh One uI sistem android 10 but cam jubake line H+ tp bukak socmed lembab youtube jgn cakap nk refresh home pon loading..dan baru2 ni trt pakai Xioami note 10 ingatkn tukar brand lain lg power tarik line pon nokharom jgk..lembab..aku xpaham skrg ni..phone zmn skrg ni kualiti dh kureng ke?..aku pakai blk J7+ blk..still lancar internet aku wlpon H+..kat mana silapnya woii

  Reply
 2. knp main game ml je internet macam lahanat Aku main pubg ok je Aku tekar je ke bende lain la kalau mcm nih.mcm tanam sayur takde hasil baik takyah tanam.kalau ade sikit Tu ok la tapi ni macam haram.

  Reply
 3. Terasa pelik plk fon saya klu dah time pagi internet dia slow then time malam bkn main laju lagik, smpaikan sy jarang on kt sosmed.

  Reply
 4. Senjak saya pindah inderapurs jaya nie line lembab sangat…nak mesej k nak call k payah…ape entah lagi nak tengok facebook k youtube k…hampehhh…saya pkai bill Gx50 umbile dh 4tahun lebih tak pernah lagi line lembab gnie first time terjadi…

  Reply
 5. Macam apa je line mexis ni. Dah la dua2 fon pakai mexis line.internit mcm siput. bulanan nak duit tapi perhikmatan semakin teruk..sampah tau x sampah..

  Reply
 6. Tolong perbaiki jaringan internet, bukan untuk saya seorang tapi untuk semua. Perbaiki juga di kampung pendalaman. Moga dimurahkan rezeki .

  Reply

Leave a Comment