Shopee Rider (Daftar & Mohon Jawatan Kosong Shopee Express Rider)


Shopee menyediakan perkhidmatan logistik bersepadu yang dinamakan sebagai Shopee Express. Shopee Express bertanggungjawab menghantar barangan yang anda beli di Shopee terus ke rumah anda. Perkhidmatan Shopee Express merupakan salah satu servis penghantaran yang disediakan Shopee, seiring dengan servis lain seperti PosLaju dan J&T Express. Jadi, bagi yang mencari kerja kosong sebagai delivery barang seperti Lalamove dan bukannya makanan, boleh cuba baca cara daftar Shopee Express rider secara part time mahupun full time.

Kerja rider untuk makanan seperti Grab Food, Foodpanda, Pop Meals (dahulu dikenali dengan Dah Makan) dan lain-lain, sudah ada terlalu ramai yang buat. Ini adalah satu alternatif.

Izinkan kami berkongsi.

1. Syarat kelayakan Shopee Express rider

Tahukah anda, anda juga boleh membina kerjaya bersama syarikat yang menyediakan perkhidmatan online shopping ini. Kerjaya yang menyeronokkan, mencabar dan memberi pengalaman kepada anda. Anda boleh mendaftar untuk menjadi rider untuk syarikat-syarikat ini.

Tugas rider secara umumnya adalah melakukan penghantaran barang/servis kepada pelanggan dengan menaiki motorsikal.

Untuk mendaftar menjadi rider kepada Shopee Express, beberapa kriteria perlu dipenuhi:

  • Terbuka kepada Warganegara Malaysia
  • Jantina lelaki diberi kelebihan
  • Fasih dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
  • Mempunyai motorsikal sendiri
  • Mempunyai lesen kenderaan yang sah, insurans kenderaan
  • Mempunyai telefon pintar (sertakan dengan power bank)
  • Mempunyai pengalaman kerja minimum kurang daripada setahun
  • Terbuka bermula daripada peringkat lepasan SPM.
  • Bersikap positif dan ada friendly attitude
  • Minimum gaji adalah RM2000 sebulan dan boleh mencecah sehingga RM4000 sebulan
  • Manfaat lain : Gaji pokok + EPF dan SOCSO + Insurans + Komisen

 

2. Cara daftar Shopee Express rider

Untuk mendaftar/memohon sebagai rider Shopee Express, sila ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

  1. Layari laman web Shopee yang khas untuk hiring di sii: http://careers.shopee.com.my.
  2. Pada laman seterusnya, tekan butang Search Job.
  3. Kemudian, pada ruang Enter keywords, masukkan Shopee Express.
  4. Untuk search result, sekiranya ada peluang kerja yang tertera berkaitan dengan rider untuk Shopee Express, tekan jawatan tersebut.
  5. Anda akan dibawa ke laman yang seterusnya yang memaparkan perincian maklumat tentang kerjaya ini seperti Job Description dan juga Requirements.
  6. Setelah membaca dan memahami segala perincian yang terkandung di laman, tekan butang Apply Now.
  7. Laman seterusnya ialah laman untuk Application Form.
  8. Pada ruang Title, masukkan gelaran untuk anda sama ada Mr, Mrs. , Ms atau Others.
  9. Pada First Name, masukkan nama anda.
  10. Pada Last Name (Surname), masukkan nama keluarga anda. (First Name dan Last Name ini adalah untuk anda yang bukan beragama Islam. Bagi anda yang beragama Islam, anda boleh gunakan gabungan nama anda dan nama bapa anda untuk First Name dan Last Name.
  11. Misalnya, Adibah Johari. Adibah untuk nama anda, manakala Johari untuk nama bapa anda)
  12. Pada ruang My Location, masukkan lokasi anda berada, iaitu tempat tinggal anda, ataupun tempat anda menetap sekarang dan boleh menjalankan servis Shopee Express.
  13. Pada ruangan Highest Education, masukkan pencapaian akademik tertinggi anda.
  14. Pada ruangan LinkedIn Profile URL, masukkan URL profil LinkedIn anda yang boleh didapati di LinkedIn.
  15. Pada ruangan Email, masukkan alamat emel anda.
  16. Pada ruangan Contact Number, masukkan nombor telefon anda.
  17. Pada ruangan Comments, masukkan sebarang komen anda tentang permohonan anda. Anda boleh ceritakan sedikit tentang diri anda, serta sebab anda ingin memohon kerjaya sebagai rider Shopee Express.
  18. Tekan butang Upload untuk memasukkan resume anda dalam application form
  19. Tekan butang Submit.

 

3. Kerja Shopee part time atau full time?

Ramai orang ingat kerja Shopee rider hanya secara separuh masa sahaja. Sebenarnya, kerja full time untuk delivery pun ada juga.

Ia dipanggil Shopee Express – Last Mile Delivery.

Jika berminat, boleh rujuk di sini: https://careers.shopee.com.my/job-detail/3995

 

Akhir kalam

Pada pendapat kami, rider adalah satu pekerjaan yang mungkin agak memenatkan. Walau bagaimanapun, ia menyeronokkan dan secara tidak langsung dapat pendapatan sementara menunggu pekerjaan sepenuh masa yang lebih baik.

Buat lepasan universiti yang ingin cuba nasib sebagai rider, cubalah daftar jadi Shopee Express rider.

Namun, andai kata anda tak larat untuk berhujan berpanas, boleh cuba menjadi penjual di Shopee dengan menjadi Shopee Seller. Tak perlu bayar apa-apa, percuma sahaja.

Semoga bermanfaat.

144 thoughts on “Shopee Rider (Daftar & Mohon Jawatan Kosong Shopee Express Rider)”

  1. Assalamualaikum.selamat pagi.. Saya Hadi dari seksyen 18 shah Alam nak jadi rider sepenuh masa di shopee rider.saya menggunakan kereta harap boleh diterime

  2. Assalamualaikum.selamat pagi.. Saya Hadi dari seksyen 18 shah Alam nak jadi rider sepenuh masa di shopee rider.saya menggunakan kereta harap boleh diterime.no phone saya 0183756171

  3. Saya berminat menjadi rider shopee di kuala lumpur sebagai part time rider untuk menjana sedikit pendapatan
    0182307731

  4. Saya berminat menjadi rider shopee di KL sebagai part time rider untuk menjana sedikit pendapatan 0186641571

  5. Saya berminat menjadi rider shopeedi sekitar alor star atau Jitra kedah..menggunakan kereta sendiri

  6. Parttime untuk mnjadi rider shopee sekitar alor star atau Jitra kedah..menggunakan kereta sendiri

  7. Saya berminat menjadi rider shopee di
    area, pasir mas, Kelantan… sebagai full time rider untuk pendapatan 0194462188

    Reply

  8. Sy berminat menjadi rider shopee di area pasir mas,kereta motosikal sy ada..kalau blh sy ingin kerja full time, Sy blh bekerja bila2 mas
    a.. No phone sy 0139893413

  9. Selamat sejahtera SHOPEE
    Saya Muhammad Syafiq, alamat saya Taman Putra Perdana Puchong, saya sungguh berminat dan ingin bersama dengan syarikat SHOPEE sebagai express rider.
    Di harap permintaan saya dapat di ketengahkan oleh pihak SHOPEE.
    Sekian terima kasih.

  10. saya ashwynn,berasal dari melaka.Saya mahu berkerja sebagai rider shopee..saya besedia and boleh berkerja bile ii masa sahaja..

  11. Selamat sejahrera SHOPEE
    Saya Muhammad hairul hakimie,alamat
    saya No 351 Lorong 12 Taman Damai
    34700 Simpang perak saya sungguh berminat dan ingin bersama dengan syarikat SHOPEE sebagai express rider.Di harap permintaan saya dapat di ketengahkan oleh pihak SHOPEE.Sekian terima kasih.

  12. Saya tinggal di kawasan Masjid Tanah. Ingin menjadi penghantar secara part time. Saya mempunyai motorsikal dan kereta. Bagaimana cara uyk memohon?

  13. Hi i wanna become as a full time parcel delivery with my personal car at kuantan area.
    I am live in kuantan air putih
    Currently worked at BBB xpress as rider parcel and life fish
    If there is a vacant kindly contact 0109135118

  14. Hai saya muhammad farizuan berminat untuk join express rider
    Kerana saya yakin dgn kerja ni saya dpt menaja income pada musim covid ini..kerana di sbb kan pkp yg kita x thu bila nye ade lgi..
    Saya negeri sembilan,seremban area senawang…harp prmohonan sya dpt klulusan..

  15. #MINTA PERHATIAN#
    PARA ADIK2 & ABANG2. WEB INI BUKAN TEMPAT MINTA KERJA KOSONG. WEB INI HANYA MENERANGKAN CARA NAK MINTA KERJA DENGAN SHOPEE EXP. KENA LAYARI LAMAN WEB SHOPEE UTK MINTA KERJA SEBAGAI DELIVERY.
    HARAP MAKLUM.

  16. Salam Ada kerja kosong baik full rime atau part time.Mana mana ada kekosongan saya terima aje.How to apply ya.

  17. salam , saya ingin mencari kerja kosong sebagai shopee driver express di area seremban. jika ada mintak tolong emailkan saya jawatan tersebut, sangat sangat memerlukan kerja

  18. Bagaimana cara untuk saya mencari kerja part time perhantar barang shopee dengan kereta sendiri.

  19. Assalamualaikum ada kerja kosong tak area ipoh perak atau Batu gajah perak kalau ada saya nak 0103790248

  20. saya mempunyai sebiji kereta dan ingin jadi part time rider shopee. boleh terangkan mcm mane cara nak apply untuk job yg mcm tu?

  21. asskum saya fahmi area ipoh ade kosong ke.9 tahun kerja pos….2 tahun kerja jnt…. barang dh sikit jnt comesen dh turun ne no sy kalo ade tlg wsssup 01111232817

  22. SAYA NIZAM.INGIN MNDAFTAR SEBAGAI RIDER ATAU PANDU SHOPPE EXPRESS..AREA PASIR GUDANG ATAU JOHOR BAHARU

  23. saya berminat utk jadi driver shopee secara separuh masa..masih ada kekosongan sekitar rawang dan sg.buloh? bagaimanakah cara utk saya membuat permohonan sebagai driver shopee?

  24. Hai..saya nak keje sebagai delivery rider..tapi camne nak apply..saya ada moto/keta..contact saya boleh 0105582021/0106575582

  25. Selamat malam saya Mohd Haniff
    Saya ada GDL,D
    Nak mintak kerja sebagai deliveri
    Shoppe pembawa ven macam nak mohon
    Kerja.kalau boleh coll saya di talian
    0167162742

  26. Saya ade pengalaman dalam bidang pengantaran…ade kosong lagi tak untuk area Kampar tapah Bidor Temoh..
    Kenderaan ade lesen pon ade..

    Kalau ade wasap 0175621717

  27. Hello . saya ZUL , kalau ada. kerja kosong dalam shopee express boleh , inform kepada saya, saya duduk JOHOR, batu pahat,

  28. Hai, saya sahril. Ada kekosongan lagi tak utk part time. Saya mempunyai kereta
    Blh hubungi saya Di No 01139978655

  29. Ada kekosongan lagi tak area ipoh?
    kami ada kenderaan (kereta)
    kalau perlukan van ?….kami boleh cari 1 untuk kerja ni…

    whatsapp : -011-24284756 ( Shereena)

Leave a Comment