Senarai Perkhidmatan Online di Malaysia 2021 (Kerajaan & Swasta)

Senarai Perkhidmatan Online di Malaysia 2021

Senarai perkhidmatan online di Malaysia (agensi kerajaan & swasta)

Ramai sedia maklum bahawa kebanyakan penyedia perkhidmatan di Malaysia (termasuk agensi kerajaan dan swasta), tidak memberikan panduan atau tutorial yang lengkap dalam menggunakan perkhidmatan mereka. Jika panduan tersebut dalam Bahasa Melayu, banyak yang tidak lengkap. Jika dalam Bahasa Inggeris pula, sukar untuk difahami. Jadi, hadirnya kami di sini adalah untuk berkongsi senarai perkhidmatan online di Malaysia bersekali dengan panduan yang lebih mudah dicerna oleh otak.

Niat kami adalah untuk membantu warga Malaysia yang tidak terlalu cekap berbahasa Inggeris. Diharapkan panduan dan langkah-langkah ringkas yang kami sediakan dalam Bahasa Melayu ini dapat memudahkan lagi urusan seharian anda.

1. Senarai perkhidmatan online (kerajaan)

Senarai ini termasuk perkhidmatan online dari pihak kementerian, agensi kerajaan, kerajaan negeri dan lain-lain perkhidmatan yang terlibat dengan rakyat.

KPM

 

GKP

 

PDRM

 

JPJ

 

KWSP

 

i-Citra KWSP

 

i-Sinar KWSP

 

i-Lestari KWSP

 

MITI

 

MySejahtera

 

PTPTN

 

2. Senarai perkhidmatan online (swasta)

Senarai ini termasuk perkhidmatan online dari pihak swasta seperti institusi kewangan, bank, insurans, syarikat persendirian dan lain-lain yang berkaitan.

Maybank

 

BSN