Lelaki Lambat Balas Mesej: Kenapa Susah Sangat Nak Reply Whatsapp?


Risau orang perempuan tak sama. Bila risau, mulalah menggelabah dan tertanya-tanya kenapa lelaki lambat balas mesej dia?

Tapi orang lelaki bagaikan tak rasa apa-apa pun. Mari kita lihat, kenapa lelaki lambat balas mesej? Lebih teruk lagi, langsung tak reply mesej dalam Whatsapp. Dibiarkan sahaja bluetick.

Kenapa lelaki lambat balas  mesej?

Harus diingat, lelaki jarang mesej tak sama dengan lelaki lambat balas mesej. Jarang mesej mungkin sebab dia sibuk. Lambat mesej mungkin dia sengaja.

Jangan cepat sangat buat telahan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa sebab kenapa lelaki lambat reply mesej.

 

Lelaki lambat reply mesej sebab rasa rimas

Apa tidaknya. Bila si perempuan asyik mesej dia pagi petang siang malam, dia pun rasa rimas. Sesekali boleh lagi.

Ini kalau sudah ambil masa dia seharian, lelaki pun rasa rimas.

Suami juga akan rimas bila isteri asyik tanya dia di mana.

 

Perempuan banyak sangat tanya

Bila si perempuan (tak kiralah isteri atau baru berkawan-kawan) tanya apa dia buat, ada di mana, dengan siapa – si lelaki tak suka.

Nak cakap terus terang, dia takut si perempuan terasa hati.

Jadi dia sengaja melambat-lambatkan balasan mesej.

Biar padan muka.

 

Lelaki tak tahu nak cakap apa

Kenapa lelaki beri bluetick sahaja dalam Whatsapp?

Itu sebab dia tak ada idea, nak cakap apa.

Tak tahu nak tulis apa.

Jadi, sementara itu, biarlah dulu bluetick. Pada lelaki, bukannya ada apa pun.

 

Lelaki lambat balas mesej sebab perempuan itu annoying

Apabila si perempuan taip mesej punyalah panjang, jaga-jaga.

Ada berpuluh-puluh baris, dan masih lagi bluetick?

Bluetick ada makna. Mungkin si lelaki mula rasa annoying?

Sedih kan bila kata annoying?

Realitinya, mungkin itu yang di sembang dengan kawan-kawan dia. Siap kena kutuk lagi, “Takut bini”.

 

Lelaki nak si perempuan mesej dulu

Ya, kedengaran mengada-ngada. Namun, memang ada yang sikapnya begitu.

Mahu orang lain sayang dia dulu, baru dia sayang orang lain.

Mahu orang beri perhatian pada dia, baru dia beri perhatian pada orang lagi.

Paling sedih, orang sudah layan dia baik-baik, dia layan orang macam sampah.

 

Lelaki lambat balas mesej sebab sedang sibuk

Mungkin mesyuarat sana, mesyuarat sini. Nak baca mesej depan boss, rasa macam tak kena pula.

Atau mungkin dia sedang buat kerja dan tak boleh diganggu.

Perempuan kena faham.

 

Lelaki lambat balas mesej kerana terlupa

Bersangka baik. Mungkin dia betul-betul terlupa.

Kalau teringat pun, sudah makan masa berjam-jam. Sedangkan, balasan mesej itu diperlukan segera.

 

Lelaki itu merajuk, terasa hati

Mungkin ada kata-kata yang mengguris hati dia. Dia malas nak bercakap di telefon.

Malas (dan lambat) balas mesej di Whatsapp.

Bila balas pun, cuma “Ok” atau “K” sahaja.

Ingat balik, ada apa-apa kesalahan yang kita buat?

 

Lelaki ini sedang menjauhkan diri

Mungkinkah ini petanda yang paling besar?

Iaitu dia sudah tidak mahu (dan tidak suka) lagi?

Mungkin ada kebenarannya.

Cuma sebelum bersangka begini, lebih baik tanya secara berdepan.

 

Tanda lelaki suka kita melalui mesej

Orang yang belum berkahwin, boleh tengok hint ini kalau ada. Lelaki suka kita bila dia selalu sangat mesej kita tak tentu masa. Caring sangat dan kita rasa selesa.

Bila sudah ada tanda-tanda begitu, jangan biarkan dia keseorangan.

Harap-harap, bila sudah berumahtangga nanti, kekal terus caring sebegitu.

 

Cara memujuk lelaki melalui mesej

Lelaki bila merajuk, memang akan nampak buruk.

Kesilapan besar orang perempuan ialah dia cuba menerangkan sesuatu perkara dengan menulis mesej panjang-panjang.

Tidak perlu begitu sebenarnya.

Cuba begini:

“Awak, saya minta maaf kalau saya ada buat salah silap. Boleh saya call?”

Itu lebih baik. Semasa bercakap di telefon nanti, bercakaplah puas-puas.

Mesej yang disampaikan melalui suara, tidak sama dengan yang dihantar melalui Whatsapp.

Bimbang tersalah anggap.

 

Cara pikat lelaki melalui mesej

Tips ini hanya untuk isteri sahaja. Untuk goda suami, tidak perlu sampai buat perkara tidak elok.

Tidak perlu taip panjang-panjang. Fungsi voice note kan ada.

Cukup sekadar menitipkan kiriman suara manja kepada suami.

Cepatlah dia balik ke rumah nanti dari tempat kerja.

 

Dari sudut psikologi

Kata PsychologyToday, orang perempuan memang akan taip mesej panjang-panjang. Lebih-lebih lagi tentang hubungan dia dengan seseorang. Memang berbaris-baris dia punya mesej.

 

Akhir kalam

Lelaki tak reply Whatsapp

Janganlah cepat ambil hati atas persoalan, kenapa lelaki lambat balas mesej.

Dan janganlah sampai kerana lambat reply mesej sahaja, dikatakan dia seorang lelaki ego.

Mereka ada alasan tersendiri. Dengar dulu, baru judge.

Semoga hubungan suami isteri terjalin dengan baik. Tak mahu gaduh-gaduh!

Yang belum kahwin, cepat-cepat kahwin. Rugi tau!

Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

  • bluetick tapi tak reply
Sebarkan kebaikan

Leave a Comment