IBG Transfer Berapa Hari? (Berapa Lama Kena Tunggu Duit Masuk?)


Apabila melibatkan pindahan wang, ada beberapa situasi yang cukup mendebarkan. Yang pertama, si penghantar duit akan tertanya-tanya, adakah duit sudah masuk ke dalam akaun penerima. Yang kedua, si penerima duit juga akan sibuk dan tak henti-henti bukan semakan, adakah duit sudah masuk dalam akaun? Sebenarnya, IBG Transfer berapa hari? Jadi, izinkan kami berkongsi berkenaan tempoh transfer duit berlainan bank supaya masing-masing tak perlu saling menuduh kenapa duit masih lagi belum ada dalam akaun.

Transfer duit

Pada zaman sekarang, anda boleh melakukan pindahan wang dari akaun bank anda ke akaun bank orang lain. Tambahan lagi, pelbagai cara pindahan wang boleh dilakukan.

Ini adalah samaada dari akaun sendiri ke akaun kedua juga milik sendiri, akaun sendiri ke akaun pihak ketiga yang sama bank, ataupun dari akaun sendiri ke akaun orang lain yang berlainan bank, secara Instant Transfer (pindahan segera), ataupun secara Interbank GIRO.

Contohnya, jika ada buat pinjaman wang dengan kawan, bayarlah segera. Tentu sekali orang yang meminjamkan duit itu tertunggu-tunggu bayaran semula.

Duit tak masuk, boleh bawa gaduh

Masalahnya, ada sesetengah individu yang tidak mengetahui tempoh pindahan wang ini dilakukan, mungkin ambil masa sekejap sahaja, mungkin mengambil masa yang lama, sehingga menyusahkan pihak penerima yang mungkin memerlukan wang yang diterima dengan kadar segera. Ada yang sampai membawa kepada situasi tuduh-menuduh.

Oleh itu, di bawah akan diterangkan tempoh pindahan wang untuk Instant Transfer dan juga Interbank GIRO.

Untuk keterangan lebih lanjut, boleh rujuk laman web rasmi Bank Negara. 

Maksud Interbank Giro Transfer

Interbank GIRO ialah sistem pembayaran pindahan wang/dana secara elektronik yang membenarkan pindahan wang antara dua institusi kewangan yang terdapat di Malaysia.

Pindahan IBG membenarkan pindahan wang sebegini sebagai pindahan wang yang biasa ataupun untuk sebarang pembayaran akaun pinjaman atau kad kredit.

Sedikit berbeza dengan Instant Transfer, pindahan secara Interbank GIRO ini akan mengambil masa, minimum selama beberapa jam dan mungkin lebih lama, bergantung dengan waktu dan hari anda melakukan pindahan wang anda.

Walau bagaimanapun, caj transaksi Interbank GIRO adalah lebih murah berbanding Instant Transfer. Transaksi ini boleh dilakukan di mesin ATM, di kaunter atau melalui online banking.

Klik pautan berikut untuk penerangan lebih lanjut dan maksud IBG Transfer.

 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna IBG Transfer

#1 Hari Bekerja (Isnin hingga Jumaat)

 

 

Waktu Transaksi
(IBG Transfer)

 

Wang Diterima

 

Bayaran Balik Untuk Transaksi Yang Tidak Berjaya

Masa Hari Masa Hari
Sebelum jam 5.00 pagi 11.00 pagi Hari yang sama 5.00 petang Hari yang sama
5.01 pagi – 8.00 pagi 2.00 petang Hari yang sama 8.20 malam Hari yang sama
8.01 pagi – 11.00 pagi 5.00 petang Hari yang sama 11.00 malam Hari yang sama
11.01 pagi – 2.00 petang 8.20 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
2.01 petang – 5.00 petang 11.00 malam Hari yang sama 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya
Selepas 5.00 petang 11.00 pagi Hari bekerja seterusnya 5.00 petang Hari bekerja seterusnya

#2 Hari Tidak Bekerja (Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

Pada hari tidak bekerja, iaitu Sabtu dan Ahad, sebarang transaksi IBG yang dilakukan pada BILA-BILA masa sahaja (tidak termasuk Instant Transfer), tempoh waktu duit akan diterima adalah seperti berikut:

  • Waktu wang diterima: Pada hari bekerja seterusnya, jam 11.00 pagi
  • Bayaran balik untuk transaksi yang tidak berjaya: Pada hari bekerja seterusnya, jam 5.00 petang

 

Tempoh transfer duit berlainan bank guna Instant Transfer

Untuk semua bank, proses pindahan wang menggunakan Instant Transfer adalah dilakukan dengan SEGERA pada waktu anda menyelesaikan urusan transaksi anda.

Penerima wang akan menerima wang di dalam akaunnya terus pada masa itu. Tetapi, caj transaksi ini akan lebih mahal daripada transaksi secara Interbank GIRO, dan setiap bank mempunyai caj transaksi yang berbeza.

 

IBG Transfer berapa hari?

Kami harap, maklumat mengenai IBG Transfer berapa hari yang diterangkan di atas adalah jelas. Jika anda baca betul-betul, sebenarnya tidak sampai sehari pun tempoh masa pindahan.

Tempoh pindahan jadi lama apabila:

  • Anda transfer duit selepas 5.00 petang pada hari Isnin – Jumaat
  • Anda transfer duit pada hari Sabtu, Ahad atau Cuti Umum

Jadi, elakkan waktu yang dimaklumkan di atas.

 

Akhir kalam

Kesimpulannya, pindahan wang tidaklah semudah yang kita sangka, tetapi tidak sesusah mana.

Jika tidak menggunakan Instant Transfer, ada yang kerap kali mengadu, mereka melakukan pindahan wang secara Interbank GIRO, tetapi duit lambat masuk ke akaun penerima.

Walhal, mereka sendiri tidak mengetahui bahawa Interbank GIRO sememangnya transaksi yang memakan lebih masa.

Walau bagaimanapun, caj yang dikenakan jauh untuk IBG Transfer lebih murah berbanding Instant Transfer.

Oleh itu, sebelum melakukan sebarang transaksi, anda perlu kenal pasti dahulu bila wang yang ingin dipindahkan itu, perlu tiba di akaun penerima, kerana mungkin penerima perlu menggunakan wang tersebut dengan segera.

Dan jangan lupa, kenal pasti perbezaan antara Instant Transfer dan juga Interbank GIRO.

Semoga bermanfaat.

86 thoughts on “IBG Transfer Berapa Hari? (Berapa Lama Kena Tunggu Duit Masuk?)”

  1. Mengarut IBG lama tunggu kalau transfer hari cuti…Huhu…Saya kalau BSN mmg malas nak transfer tapi kalau Bank lain cam Ambank,Bank Islam dan bank-bank lain saya suka sbb pakai DuitNow fuh mmg best dan lagi senang nak transfer…Laa laa tu transfer,laa laa tu sampai…Saya harap BSN dapat buat sistem baru dan majukan sistem mereka…

  2. sy transfer duit hti khamis 28.01.21 ke akaun maybank smpai sekrng xmsuk call bank islam pun operator xnk lyan? please mcm mn ni xkan duit hilang mcm tu jer please ?

  3. Saya transfer pada 9/2/2021 dari bank cimb ke bsn masih sekarang duit belum masuk lagi. Kenapa jadi macamni

  4. Sy punye 11/2/2021 kawan transfer guna Giro Maybank ke acc sy bank Islam mohon tanya sy Chek tanye kawan baik balance dari acc dia dah tolak semua success. Tapi kenapa sy takdapat ape2 respon ea .dari 11hb hingga sekarang takmasuk

  5. Saya dh transfer duit melalui IBG bank RAKYAT ke Am bank pda Hari sabtu, namun sampai skrg blom ada apa2 brita lgi ttg kemasukan duit tersebut. Mcmnna nk settle pkara ni.

  6. Kawan sy transfer ibg pkul 8.12 mlm 24/3/2021.. Tpi datail tarikh 25/3/2021-1/04/21..bila akan msuk dlm akaun

  7. Kawan saya transfer duit kat saya dari cimb clicks 27/3/ ke maybank tapi sampai takde lepastu try transfer balik tpi takde jugak macamna tu pelik la

  8. Saya transfer dari bsn ke Maybank dari Hari jumaat malam jam 2235hrs sehingga Hari sabtu jsm2210 hrs Tak Ada lg…mengapa….

  9. Transfer malam jumaat n sekarang sudah Hari isnin tapi duit xmasuk2 lagi…berapa lama proses eh?(ibg)
    Giro to cimb

  10. IBG..sy tranfers online bsn ke acc kwn sy cimb bank pada hari khamis bertarikh 22/4/21 pada jam 2030pm..tp smpai ke hari ni brtarikh 29/4/21 duit yg sy tranferskn ke acc cimb bank kwn sy tu tdk masuk2 lgi,wlaupun tdk brjaya transaksi ke acc cimb skli pun,knpa smpai ke hari ni duit yg tdk brjaya tranfers ke acc cimb tu tdk dikembalikn dgn segera??segala notis dan msej dari bsn pun sy tdk trima ape2 pun maklumat pun,harap pihak atasan tlg atasi masalah ini.

  11. Cimb to bsn transfer 30/4 .9pm sehingga skg 5/5 xdpt lagi duit tu …very slow la sistem anda!!!!

  12. Kenapa duit yang di tranfer dari cimb ke bank simpanan nasional tu lambt di tranfer klmarin pd jam 12.13 pm berapa lama mau tunggu

  13. Kenapa kawan saya transfer dari Bsn (IBG) pagi tadi pukul 8.33am ke PUBLIC BANK saya Sampai sekarang tak masuk Guys.?? Sekarang dah pukul 18.10pm, And saya try tunggu pukul until 11pm. Harap2x masuk lah

  14. Sy tranfers duit dari agro ke affin guna (ibg) semalam pukul12 tengah hari. Tapi belom masuk masuk sampai skrg

  15. Saya baru tadi tersilap transfer berdebar debar jantung bila dah masuk cod pengesahan check nama tak ada not applicable check no akaun betul tapi saya tekan transfer giro sesalunya duit now dulu instant transfer tu la pening lain pulak cerita, so mcam mana nk buat ni, dari maybank ke affinbank (asb)

  16. Masalah yg sama gak..customer dh 2x buat transfer..memula IBG bnk islam ke mybnk..dh dkt smggu xmsk2..lps tu br ni try duit now bnk islam ke mybnk..pun xmsk gak..so sistem ade prob ke cmne ye..tlg bg pencerahan..

  17. Pada hari ahad aku pkai ibg Bsn Ke Maybank , tp duit still tak masuk lg nape ek ? brp hari kne tggu ?

  18. Kawan sy bayar hutang dri BSN transfer ke MAYBANK dah masuk ni 8 hari dah x masuk lagi betul. Ke atau mmg lambat atau saya kena tipu saya nk guna duit tu sngt urgent berapa tempoh boleh masuk 😭

  19. kawan sya kata da bank in ke ibg bsn.tp x share resit.dia kata transfer dalam 11 malam…esoknya x masuk lagi…jdi mcm mana

  20. Malam sbtu (4/7/) tu kwn aku trnfer dekat aku hong leong ke maybank dia pakai ibg 😭 sampai sekarang tak masuk lagi .ka ku yg trtipu ni 😭

  21. Duit tu di transfer ke account public bank pada hari sabtu dalam 5 atau 6 petang.jadi bila kah saya bolih terima duit tersebut.

  22. ibg hong leong pergi public bank…dari 20/6 & 21/6 transfer tp sampai sekarang duit x di terima lgi…memang perlu ambil masa sebulan ke dua bulan baru dpt trima duit tu kah?boleh tolong jelas kan ke knp lama sngt duit nak di terima.

  23. Tunggu ibu maybank transfer duit ke account BSN sy pun x masuk2 lg..jumlah bukannya ckit..kne tambah duit tambah duit RM1000 lagihan pula tu untuk pengurusan perpindahan tu..duit x masukn juga kat account bsn sy

  24. Saya ni orang tranfer duit guna ibg tranfer dah dekat 5hari tak masuk2 jugak ni adoiiiii..rm4890 tak masuk lagi ape lah guna ibg tranfer

  25. Menyusahkan c penerima ..sampai tuduh menuduh yg tidak d terima akal ..sampai melibatkan pihak berkuasa masalah bsn ibg transfer..lagj pum c penghantar sdh pun setujuh transfer bank la pula yg bermasalah ..

  26. Kawan saya transfer ke acc saya , my bank to my bank , dari pagi camtu , tapi tak smpai ii aih 🙂 , jumlah bukan sikit tapi besar , punya serabut pk kenapa dia kelua resit TP duit Ttp xde 🙃 .

  27. Saya dri bnk bsn menunggu wang trnsfer dri bnk maybank yg di masuk kn pd 19.1 .2022 yg di trnsfer dri pukol 21.51 mlm…saya cuba tngok pd pkl 21.38 mlm tpi masih blom ada masuk lgi…kenapa blh jdi gtu???

  28. Selamat pagi..saya mahu buat pertnyaan..syarikat saya gaji melalui bank HSBC tapi gaji saya melalui Maybank..tapi pagi tadi jam 9pgi HSBC sudah keluar gaji ..saya ada call bahagian pengurusan gaji die cakap HSBC akan transfer ke Maybank..bila Maybank akan mengeluarkan gaji saya..

Leave a Comment