Checklist Kemas Rumah (Susun & Buat Jadual Tugasan Sendiri)

Checklist kemas rumah memang sepatutnya ada. Dengan adanya senarai mengemas rumah, ia akan memudahkan kita menguruskan rumah dan fokus dalam sesuatu perkara pada satu-satu masa. Pengurusan rumah dengan tips kemas rumah yang tersendiri adalah satu tugas yang penting dan tidak boleh buat main-main.

Tanpa pengurusan yang baik, rumah akan kelihatan kurang terurus dan tidak selesa untuk didiami. Itulah yang menyebabkan ramai yang lebih suka melepak di luar berbanding rumah sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk membuat senarai semak untuk membersihkan rumah agar ia sentiasa kelihatan kemas, bersih dan tersusun.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi checklist yang boleh digunakan untuk membersihkan rumah. Senarai ini akan membantu anda untuk menyusun tugas-tugas yang perlu dibuat dan memastikan semuanya diteruskan dengan baik.

  1. Pastikan anda sediakan alatan pembersih yang sesuai digunakan seperti penyapu dan vakum Dyson untuk membersihkan rumah. Jangan lupa kemas semula alatan pembersih  yang digunakan.
  2. Mulakan dengan mengumpulkan barang-barang yang tidak diperlukan terlebih dahulu. Barang-barang seperti buku yang sudah dibaca, pakaian yang tidak dipakai, atau barangan yang sudah rosak boleh dihantar ke tempat pembuangan sampah.
  3. Bersihkan lantai. Mulakan dengan menyapu dan membersihkan lantai dengan pembersih yang sesuai. Kemudian, mop lantai supaya kelihatan bersih dan licin.
  4. Bersihkan meja dan kerusi. Lap meja dan kerusi dengan pembersih yang sesuai. Jangan lupa untuk membersihkan dalam laci dan meja (jika ada).
  5. Bersihkan dapur. Mulakan dengan membersihkan permukaan meja dan dapur. Kemudian cuci periuk dan pinggan yang terkumpul. Sekiranya ada masa, jangan lupa untuk membersihkan peti sejuk dan mesin basuh.
  6. Bersihkan bilik mandi. Mulakan dengan membersihkan cermin, kemudian bersihkan lantai dan dinding. Jangan lupa untuk membersihkan mangkuk tandas sekali.
  7. Bersihkan bilik tidur. Mulakan dengan mengemas katil dan menyapu lantai. Kemudian, bersihkan meja dan kerusi yang ada dalam bilik tidur (jika ada). Jangan lupa untuk membersihkan rak buku dan meja juga.
  8. Pastikan semua barang-barang diuruskan dan diletakkan di tempat yang betul
  9. Jangan lupa untuk membersihkan tingkap dan pintu yang nampak kotor dan berdebu.
  10. Untuk lebih kesegaran, pastikan semua ruangan yang telah dibersihkan disemburkan wangian seperti Ambi Pur, Glade ataupun Air Wick

Begitulah senarai semak untuk membersihkan rumah yang cukup ringkas. Jika perlu, anda boleh buat jadual tugasan dan agihkan dengan ahli keluarga yang lain. Apa pun, checklist ini hanyalah list yang asas sahaja. Anda bebas mengubah aturan mengikut citarasa sendiri atau mengikuti konmari method dari Marie Kondo.

Diharapkan agar checklist kemas rumah ini dapat membantu anda menguruskan rumah anda.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment