10 Cara Untuk Move On (Dan Tips Melupakan Seseorang)

10 Cara Untuk Move On (Dan Tips Melupakan Seseorang)

Ya, memang susah untuk melupakan seseorang. Asyik teringat-ingat. Tiap-tiap hari, hidup rasa tak keruan.
Rasa macam sasau pun ada. Gila, mungkin juga. Semuanya rasa tak kena. Persoalannya, bagaimanakah cara melupakan seseorang, iaitu dengan kata lain, cara untuk move on dari orang yang kita sayang? Dari ex? Dari pasangan? Dari pasangan yang kita sayangi dan cintai? Dari crush?

Sebelum baca artikel ini, jemput baca tulisan kami tentang cara melupakan seseorang terlebih dahulu.

Maksud move on

Dalam ertikata yang mudah, maksud move on ialah berlapang dada. Jika hubungan kita dengan seseorang yang kita sayang sudah berakhir, berlapang dada itu lebih baik.

Jangan asyik terkenang-kenang perkara yang lalu.

Kalau kita ingat dia, adakah bermakna kita suka dia?


Tidak semestinya. Ini kerana dalam beberapa situasi, memikirkan seseorang sepanjang masa tidak bermakna anda tertarik pada dia.

Bahkan, terdapat banyak sebab mengapa anda boleh selalu memikirkan orang lain; di mana salah-satu penyebabnya adalah mungkin anda membenci orang itu sampai asyik teringat tentangnya!

Cuba tanya diri anda sendiri, adakah anda masih mengingati insan yang pernah menyakiti hati anda?

Misalnya, boleh jadi anda selalu mengingati si A yang acap kali menindas anda di tempat kerja dan dek kerana perasaan tidak suka terhadapnya anda jadi selalu teringat-ingat pada si A itu!

Cara untuk move on dan melupakan seseorang

Macam mana nak move on dari orang yang kita sayang?

Izinkan kami berkongsi sedikit cara untuk melupakan seseorang selamanya dengan cepat; yang kita suka dan yang mungkin kita tidak suka.

Yang kita cinta, dan mungkin yang kita tidak cinta.

Pokoknya, untuk move-on, kena belajar cara melupakan dia. Tak kuat mental untuk menghadapi realiti ini?

Tidak mengapa, John Alex Clark dari ThoughtCatalog kata; anda boleh cuba. Tidaklah susah mana.Teruskan membaca.


 

1. Belajar terima kenyataan

Ini adalah perkara yang pertama yang anda perlu buat. Kuatkan diri, cekalkan hati dan terus move-on.

Tentu sekali bukan mudah, tapi pujuklah hati.

Buat apa dikenang kisah yang lalu? Kalau dalam toxic relationship, mungkin move on itu lebih baik.

 

2. Cara untuk move on, dekatkan diri pada Allah

Cara melupakan seseorang yang terbaik ialah kembali kepada Allah.

Ini adalah cara paling mustajab, melupakan seseorang dengan cara Islam.

Kalau dulu mungkin Mid Valley, Pavilion atau kedai Starbucks menjadi tempat persinggahan anda. Kini, bertukarlah pula kepada masjid dan surau.
Kalau dulu solat asyik tak cukup 5 waktu, cuba cukupkan 5 waktu. Lebih baik lagi, cuba solat awal waktu. Berdoalah pada Allah.

Tak rugi kalau kita dekatkan diri dengan Allah. Pasti, Allah akan bantu. Kembalilah pada Islam.

 

3. Baca Al-Quran dan tafsirnya sekali

Seperti dijangkan, mungkin ada dulu hidup agak sedikit tersasar. Al-Quran yang ada mungkin juga sudah berhabuk.

Kini, apa salahnya ambil wuduk dan mulakanlah membaca semula.

Antara perkara yang kita boleh buat, selak mana-mana halaman Al-Quran sambil pejam mata. Baca mana-mana ayat yang ada depan mata.

Pasti, ayat itu akan ada kena mengena dengan kita.

 

4. Cara nak move on, buang semua benda yang berkaitan dengan dia

Nampak macam biasa-biasa cara penyelesaian ini.

Tapi percayalah, ini antara yang paling berkesan dari sudut psikologi.

Apabila kita tidak nampak apa-apa yang pernah menunjukkan kita pernah bersama dia, otak kita akan diprogramkan bahawa kita sudah lupakan dia.

Itu semua sudah tiada. Hanya sejarah semata-mata.

 

5. Akhiri hubungan secara total

Kalau sudah tiada hati, buat apa berhubungan lagi? Kalau belum berkahwin, putuskan hubungan untuk beri peluang pada diri mencari pada orang lain yang sudi.

Kalau sudah berkahwin dan tiada lagi persefahaman, bercerailah cara baik. Pergi panjat pejabat agama cepat-cepat dan selesaikan semuanya.
Jangan biarkan hubungan tergantung.

 

6. Cara untuk move on, sibukkan diri dengan aktiviti

Sibukkan diri anda dengan kerja atau lakukan aktiviti yang anda sukai. Kalau sibuk dengan kerja, janganlah sampai tahap workaholic pula.

Misalnya, mungkin anda boleh pergi bercuti bagi menenangkan fikiran atau meluangkan masa dengan melakukan perkara yang anda minati seperti memancing, memasak hidangan kegemaran anda atau berkumpul bersama keluarga.

Jadi secara tidak langsung, fikiran anda akan teralih dek kerana kesibukan anda itu.

 

7. Macam mana nak move on? Bersukan, keluarkan peluh

Sekarang, ramai yang berlari marathon dan berbasikal. Apa salahnya mencuba?

Buat orang yang jenis sukar melupakan, amatlah disarankan untuk anda bersukan, kerana aktiviti seperti ini mampu mengeluarkan endorphin, sesuatu reaksi kimia dalam badan yang mampu meransang seseorang untuk berasa gembira.

Jadi, selain menyihatkan badan, anda juga boleh melapangkan fikiran dan merasa ceria.

Cara untuk move on dengan bersukan juga lebih sihat. Legakan fikiran dan fizikal sekali.

 

8. Cara move on, jangan duduk sendirian

Bagi yang baru putus cinta pula, jangan biarkan diri anda bersendirian kerana anda akan merasa sunyi lalu mengingati kenangan-kenangan lalu.

Sebaliknya keluarlah melepak dengan teman-teman rapat atau berkumpul bersama keluarga.

Orang sekeliling juga haruslah selalu peka dan perihatin ya dengan bertanyakan khabar jika teman anda baru sahaja putus cinta, jangan dibiar teman anda bersendirian.

 

9. Cara untuk move on, jangan layan perasaan sangat

Fikirkan situasi ini. Bila kita tiba-tiba teringat seseorang, dan terus teringatkan dia, kita akan mainkan kotak memori dalam 15-30 minit.

Itu tidak sepatutnya!

Perkara yang perlu dibuat ialah; apabila perasaan itu mahu masuk, terus suruh otak fikir perkara lain. Ada satu cara yang dipanggil rubber band technique.

Nama sahaja teknik Mat Salleh, tapi sebenarnya ia adalah teknik guna getah gelang. Caranya, jentik diri sendiri dengan getah.

 

10. Percayalah, akan ada pengganti yang terbaik nanti

Percayalah, perginya seseorang itu kerana akan ada lagi seseorang yang mengganti.

Tertutupnya satu pintu itu bukan bermakna tiada lagi jalan keluar.

Kalau kita positif, itu sebenarnya satu peluang yang amat besar.

Belajarlah jadi positif dan jangan fikir yang bukan-bukan.

 

11. Baca doa untuk move on dari seseorang yang kita cintai

Yakinlah, kepada Allah kita bergantung dan memohon pertolongan. Bacalah ayat ini sebagai salah satu ikhtiar doa melupakan seseorang, dari Surah Ar-Ra’d, ayat ke 39 agar diberikan ketenangan dan kekuatan untuk bangkit semula.

Redhakan hati, bahawa segala-galanya sudah tersurat sejak dari dahulu lagi. Anggaplah ini ujian untuk memberikan sinar yang lebih baik.

Doa untuk move on

Doa untuk move on

 

Anda tidak berseorangan

Ketahuilah, bukan anda sahaja yang pernah mengalami syndrome asyik teringatkan seseorang ni, di luar sana juga banyak orang yang mengalami hal yang sama.

Jadi kami berharap sesiapa yang sedang mengalami situasi ini untuk cuba mengaplikasikan cara-cara yang kami cadangkan di atas.

Mana tahu, ia dapat membantu melupakan atau mengurangkan minda anda daripada terus menerus mengingati insan tersebut.

Namun apapun, mengingati seseorang itu tidaklah salah, namun jangan pula sampai makan tidak kenyang, tidur tidak lena, kerja tidak jalan dan akhirnya memakan diri pula.

 

Akhir kalam

Cara melupakan seseorang ini hanyalah sekadar panduan. Anda harus tahu, mengingati seseorang itu tidak salah. Mengingati momen indah bersama si dia, sampai semua kerja tergendala juga tidaklah salah.

Yang salah ialah bila timbul rasa ingin bunuh diri. Jika ada rasa begini, anda perlu seseorang untuk berbicara.

Yang terbaik, kembalilah pada tikar sejadah dan berbicaralah dengan Allah.

Diharapkan agar perkongsian tips move on ini dapat memudahkan lagi urusan anda.

Mudah-mudahan, segalanya dipermudahkan.

Semoga bermanfaat.

19 thoughts on “10 Cara Untuk Move On (Dan Tips Melupakan Seseorang)”

  1. Assalamualaikum, saya nor, saya nak minta pendapat bagaimana saya nak lupakan seseorang, sebab saya sayang betul pada sahabat saya, tapi dia tak boleh terima saya setelah saya berkahwin, dia seorang teman perempuan,saya cuma nk berkawan dengan saya bila saya dah bercerai dengan suami, memang dalam hubungan saya dengan suami ada konflik, tapi bila keadaan dah semakin hari semakin baik sahabat saya pula tidak boleh nak terima, kami sama sama nak berubah,saya sayang sahabat saya dan keluarga, minta pendapat bagaimana nak menyelesaikannya, Terima kasih

    Reply
  2. Saya telah jatuh cinta pada suami orang. Terlalu sayangkan dia, tapi saya terpaksa tinggalkan dia demi hubungannya dengan isteri. Macam mana pun saya masih sayangkan dia sepenuh hati. Dan kini, setiap detik hanya dia dalam fikira saya. Doakan saya kuat untuk lupakan dia yang terlalu saya cintai..

    Reply
  3. saya sdg menunggu org tu selama lebih 3 bulan utk bagi dia masa..saya tgk dia mcm happy jer tanpa saya..badan saya terlalu sakit utk menunggu dia lagi tapi hati saya yg meronta-ronta utk tetap stay..saya syg giler dkt dia..saya edit semua pasal dia lepas tu post dkt status semua..adakah semua benda yg saya buat tu menunjukkan saya ni psiko?
    saya terlalu takut kehilangan dia..tapi rasanya saya seorang sahaja bertepuk sebelah tangan..lagipun saya x boleh nk lawan hukum alam..

    Reply
  4. si die mcm da dpt move on.. katanya hati da kosong, tawar hati untuk bersama kembali.. tapi saya amat susah untuk terima tu semua… 9 tahun kami kenal.. die dapat lupakan dalam dua bulan lebih je..makin hari makin depressed di buatnya.. berat badan dari 60 sekarang 53..mcm2 cara da nak move on..xjalan.. masih begging mcm org x betol…hmmm

    Reply
  5. saya dah kenal dia since drpd zaman sekolah . dulu memang saya agak jual mahal siket tolak bermati matian nak kenal dengan dia . tapi sampai satu mase luluh jgk hati ini . bercinta hampir 5tahun dan dugaan menimpa pada diri kami dan akhirnya hubungan gantung tak bertali dan terputus jua sebelum ini saya dah pernah cuba move on tapi setiap kali dalam proses tu dia mesti datang kembali seolah olah memberi peluang tapi bila saya cuba menanyakan soalan perhubungan kita dia macam tak boleh nak memberi jawapan , jadi macam complicated ini yang kali ke berapa saya cuba move on . saya harap ini kali terakhir dan doakan saya semoga saya dapat melupakan dia .

    Reply
  6. saya perlukan sokongan dari orang . saya tidak tahu cara nak move on . saya terlampau sayang kan dia sampai termakan diri, apa yang dia nak semua saya bagi seperti ( dari segi kewangan ) saya tak pernah kedekut tapi saya cuma sedih ni balasan si dia kepada saya , saya tidak tahu apa salah saya sampai saya dipermainkan , pernah tutup hati untuk laki tetapi cuba bagi peluang untuk diri merasa gembira tapi akhirnya kecundang . detikdetik bersama dia sangat sangat gembira macam mana nak lupa si dia , kenapa lelaki senang berubah walaupun dapat perempuan yang betul betul ikhlas mencintai dia .

    Reply
  7. pernah cuba untuk move on and hampir hampir berjaya nak lupakan dea tapi dea muncul dengan memberi harapan and last dia hilang semula tak tahu ke mana dah… lagi sekali cuba move on disebabkan orang yg sama tapi dia mesti muncul bila dah berjaya lupakan dea kenapa ek dea buat macam tu?

    Reply
  8. Assalammualaikum. Oky bismillah sy farisha..mcm mna nak lupakn sorng yng pling kita syng..sy trlmpau syngkn dy.. smpai la sy ssh mhu lupakn dy…sy bodo disbbkn trlmpau prcyakn jnji jnji dy ..sy kecwa hampa..hmpir rasa nak gila..sy mnysl sbb knl dy sy hampa..hancur haty sy dy prgi dngn cara yng bodo..

    Reply
  9. haii sy nana.. mcm mane nk lupakan seseorang yg kita syang.. sye terlampau sayang kan dye sampai kan sye tergila gila kan dye dan pada suatu ketika dye ckp dengan sye yg dye dah tawar hati sye tidak bole terima kenyataan dan sye hnya mampu berdoa dan menangis pada waktu dan masa yg same 🙂 hubungan kami hampir masuk 2 thun tapi malang sekali tuhan jauh kan diri dye daripada sye 🙂 doa kan la sye supaya sye dapat move on dari dye “)

    Reply
  10. Saya ada kenal dengan seorang lelaki yg boleh kata di dating app . silap saya sebab saya pejam sebelah mata bila sebenarnya saya dah tahu apa akan jadi . selalu bawak saya keluar makan , berlanja makan & baik dengan saya . tak tahu la apa salah saya , tiba2 je dia bluetick saya then menghilang .. saya block dia di semua media sosial & saya berazam lepas ni saya tak nak kenal dengan sesiapa sebab dah banyak kali jadi macam ni . saya tak tahan dah , hati saya merana 😢 saya berharap masa akan tolong saya & saya berazam nak kembali ke jalan allah . mungkin ada hikmah di sebalik semua ni … mungkin allah nak bagi saya sesuatu yg jauh lebih baik . Ampunkan aku ya allah 😭 tolong doakan saya biar saya dapat move on takpa perlu mengenang lagi

    Reply
  11. “belajar untuk tidak berharap sepenuhnya pada sesuatu yang belum pasti” yakin ajal maut jodoh pertemuan semua ditentukan oleh ALLAH S.W.T hanya pada dia tempat kita mengadu.

    Reply
  12. Move on untuk Kali nie memang sakit sangat.. Tak pernah lagi rasa takut kehilangan yg macam nie.. memula sy tak la suka sangat pun dia.. tapi cara dia layan sy yg bt jadi rasa bahagia.. penah lost contact banyak Kali.. Dan nak move on pun tak susah mana.. sbb tak berapa sayang ken.. lepas tu ntah get back Kali yg keberapa nie ttibe jdi syg sangat kat dia.. tapi ttibe dia just nak berkawan sbb tak nak sy berharap ‘what the fish’ huhhh sakitttt susah senang dia sy bagi dia semangat.. even sy tak ad la syg sngt kat dia.. tpi tetap bagi semangat..tpi nie yg sy dapat. Sy Rasa sakit bila bayangkan kalau dia ad perempuan lain:<

    Reply
  13. Apa pendapat , jika seseorang tuh selalu lalu dari pandangan mata kita sedangkan kitorang dah break tapi dia selalu di halaman kampung saya ,, betul ka di masih harap kan saya atau sebaliknya ,, tetapi di halaman kampung saya ada rumah nenek dia ,, kalau fikir logik betul ka dia pergi rumah nenek dia atau ingin saya tidak boleh move on dengan dia

    Reply
  14. Assalamualaikum. Banyak perempuan yang saya baca dlam ni meletakkan komen . Saya lelaki nama F. saya sangat mencintai kekasih saya . Dia terlalu baik bg saya namun hubungan kami tak direstui oleh ibunya . Saya dah bole agak yang ending relay saya mesti tak bagus . Saya cuba break dgn dia dgn alasan ibu bapa nya tetapi saya tak boleh namun saya kembali. Dia dgn saya dah buat perjanjian selama dua tahun akan datang jika tidak ada jodoh saya mahu tengok dia bahagia dulu . Kami kembali berkawan dgn perasaan cinta tu msih ada walaupun tak yakin akan bersatu . Tiba² saya dapat text dari dia mak ayah dia nak jodohkan dia dgn pilihan org tua nya dan dia pun mcm suka je dkt lelaki tu . Saya tiba² rasa mcm tak pernah belajar rasa mcm tu . Walaupun saya dah try imagine perasaan mcm tu saya ok je kan . Tapi realitinya itu tak berlaku. Saya sangat sedih ,kecewa ,hambar semua ada . Sebab saya rasa sunyi sgt kehidupan seharian saya terus berubah . Sebab relay kami 7 tahun bukan satu jangka masa yang pendek. Bila sudah tiada apa² dia cerita kan pasal laki tu punya kerjaya , duit banyak , dan nak belikan kereta cash dan letakkan atas nama nya saya rasa terharu gembira dan sedih . Sebab dulu dia seorang yang tak mementingkan harta dunia ni . Bagi dia cukup kasih sayang yang ikhlas namun saya selalu pesan cari lah lelaki yg baik dan ada sedikit harta boleh membahagiakan dia . Dia terima pesan saya . Tapi bila secara tiba² ia berlaku saya rasa mcm susah nak redho walaupun mulut cakap redho hati cakap tidak . Saya telah cuba buat yang terbaik dgn menghantar family saya untuk masuk meminang nya namun ditolak dgn alasan dia sakit dan fmly saya dah bagi tahu yang saya terima dia seadanya . Namun ditolak juga . Sebab nya family dia tak suka dgn keturunan melayu katanya 😪. Saya cuba redho untuk tak benci mak nya tetapi bila fikir automatik jadi benci hahaha . Panjang nya tulisan maafkan saya . Sebelum ni saya ada berjanji pada diri klau takde jodoh dgn dia saya takkan bercinta lagi kecuali berkahwin . Tetapi skrg saya rasa mcm tak boleh kalau takde org yg sllu bg nasihat dkt saya selain keluarga. Dia sekarang tgh bahagia lh kot . Tetapi saya msih igtkn dia saya pun tak tahu kenapa. Saya harap ada lah orang yang bole ganti kan tempat dia . 😔

    Reply
  15. Baru je putus sbb org ketiga sakit sgt bile kita sygkan dia seoaruh mati tpi at the end dia ade hubungan dgn spupu sdri. It’s hurt me damn much .

    Reply
  16. Saya S . Saya pun kecewa dan sedih bila dia berkataa yang dia dah tawar hati , perasaan dia kosong sangat sangat . dia dah tak sukaa saya . hubungan saya 3 tahun lebih . sia sia masa saya dengan saya . saya kalau boleh nak sampai penhunjung hubungan saya tapi allah dah tetapkan jalan saya dengan dia . allah sayang kita sebab tu allah uji . saya baru je dia minta putus dan saya susah nak move on susah sangatt . saya putus sebab orang ketiga hehehe tapi takpee saya cube sedaya upaya supaya saya tak termkanan diri saya . berat saya lagi turun dari sebelum ni . kurus sangat dah . takpee saya cube yang terbaik untuk diri sayaa

    Reply
  17. Saya sygkan dia, sy cintakan dia tapi apakan daya org yg sy puja ii kan adalah milik org..ada stu msa sy rsa nk tutup pintu hati untuk mencintai dan menyayangi lelaki lain forever n ever..sy memang tk mampu nk hilang dia apatah lagi lepaskan dia..sy harap siapa yg bca komen ni dpt doakan sy trus kuat mental dan fizikal selepas kehilangan insan yg sy agung ii kan tu 💔
    #kekasihkuSyurgamu
    #24/2/2019- Kini

    Reply

Leave a Comment