Cara Diet Atkins Yang Betul (Dan Berkesan Ikut Fasa)

Cara Diet Atkins Yang Betul (Dan Berkesan Ikut Fasa)

Cara diet Atkins merupakan suatu kaedah pemakanan (diet) berkarbohidrat rendah yang biasanya disyorkan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan secara berkesan.

Melalui diet Atkins, anda tidak perlu lagi ‘mengikat perut’ daripada pengambilan makanan berprotein dan berlemak seperti kaedah yang biasanya disyorkan oleh kebanyakan pelan penurunan berat badan.

Jika anda cari alternatif dari diet Atkins ini, boleh cuba Intermittent Fasting yang sesuai untuk orang Malaysia.

Sedikit mengenai diet Atkins

Cara diet Atkins berfungsi adalah dengan hanya mengurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi.

Bagi anda yang pertama kali mendengar tentang cara diet Atkins, ia dipopularkan oleh seorang doktor bernama Robert C. Atkins menerusi buku terlaris bagi kategori diet beliau pada tahun 1972.


Faktor utama diet berkarbohidrat rendah sangat berkesan dalam proses penurunan berat badan adalah kerana apabila seseorang mengurangkan pengambilan makan berkarbohidrat dan meningkatkan pengambilan makanan berprotein, selera makan akan menurun.

Akhirnya, pengambilan kalori akan berkurangan secara automatik tanpa mereka disedari.

Cara Diet Atkins secara umumnya terbahagi kepada 4 fasa yang berlainan.

Izinkan kami berkongsi.

Fasa diet Atkins

Fasa 1 (induksi)

Pengambilan kurang daripada 20 gram karbohidrat  sehari selama 2 minggu.

Pengambilan makanan dengan kandungan lemak yang tinggi, makanan berprotein tinggi, berserta sayur-sayuran yang berkarbohidrat rendah seperti sayur-sayuran hijau.

Ini merupakan permulaan bagi penurunan berat badan.

Fasa 2 (mengimbangi)

Penambahan sedikit-demi-sedikit makanan berbentuk kekacang, sayur-sayuran berkarbohidrat rendah dan memasukkan semula buah-buahan dengan kuantiti yang sedikit ke dalam diet anda.

 


Fasa 3 (memperhalusi)

Apabila anda semakin hampir dengan sasaran berat badan idaman anda, tambah lebih banyak makanan berkarbohidrat dalam diet anda sehingga kadar penurunan berat badan menjadi lebih perlahan.

 

Fasa 4 (penyelenggaraan)

Pada fasa ini, anda boleh mengambil banyak makanan berkarbohidrat yang sihat di mana tubuh badan anda sudah mampu untuk bertoleransi tanpa menambahkan berat badan.

 

Cara diet Atkins yang berkesan

Cara diet Atkins

Berikut adalah beberapa tips diet Atkins bagi memastikan keberkesanan program ini: –

Faham kandungan makanan

Memahami kandungan makanan anda dan cara diet Atkins berfungsi. Anda boleh mendapatkan tips diet Atkins daripada laman web rasmi ataupun forum Atkins.

 

Semak, sesuai atau tidak

Memilih jenis diet Atkins yang bersesuaian dengan anda samada Atkins 20 (berat bersih 20 gram karbohidrat sehari) atau Atkins 40 (berat bersih 40 gram karbohidrat sehari).

 

Jangan lebih had

Mengira pengambilan karbohidrat bagi setiap hidangan supaya tidak melebihi had.

 

Cara diet Atkins dengan makan lebih kerap

Makan secara kerap dan elakkan daripada berlapar.
Memastikan setiap hidangan mengandungi 4 hingga 6 auns protein untuk sarapan pagi, makan tengah hari dan malam.

 

Pilih makanan semulajadi

Menikmati makanan yang mengandungi lemak semulajadi kerana ia menjadikan makanan lebih enak dan mengenyangkan supaya anda tidak cepat lapar dan menyebabkan makan secara berlebihan.

 

Cara diet Atkins tanpa ambil gula

Mengelakkan diri daripada pengambilan gula tambahan (added sugar) yang biasanya terdapat di dalam minuman berkarbonat, kek, gula-gula dan sebagainya.

 

Minum banyak air

Meminum sekurang-kurangnya 2 liter air kosong setiap hari. Tips diet Atkins ini adalah penting bagi mengeluarkan berat air daripada tubuh anda.

 

Cara diet Atkins dengan makan banyak sayur

Antara cara diet Atkins yang lain ialah dengan memperbanyakkan pengambilan sayur-sayuran dalam diet harian.

Menikmati setiap hidangan di mana sahaja kerana diet Atkins membenarkan anda memilih makanan yang mengandungi protein dan lemak di mana kebiasaannya makanan tersebut mempunyai rasa yang enak.

Kena pandai-pandai untuk buat resepi diet atkins sendiri.

 

Ambil vitamin tambahan

Mengambil multivitamin harian yang mengandungi mineral seperti kalium, magnesium dan kalsium tetapi tanpa zat besi kecuali jika anda mengalami masalah kekurangan zat besi.

Selain itu, minyak ikan Omega-3 juga amat disyorkan.

 

Cara diet Atkins dengan bersenam

Melakukan aktiviti fizikal kegemaran anda seperti berjalan, berlari, berenang dan sebagainya kerana selain daripada pemakanan yang sihat, bersukan dapat membantu untuk membina otot dan membakar kalori dengan lebih pantas dan efektif.

 

Sentiasa semak perkembangan kita

Merekodkan kemajuan kerana selain daripada mengetahui sama ada terdapat perubahan pada berat badan, ia juga membantu untuk memotivasi diri anda. Timbang berat serta ukur pada kawasan dada, pinggang dan pinggul sekali seminggu.

 

Buat perancangan awal

Merancang lebih awal dengan membeli-belah makanan dan snek yang sihat. Ini merupakan tips diet Atkins yang penting bagi mengelakkan anda daripada kembali kepada tabiat lama iaitu makanan berkarbohidrat tinggi.

 

Akhir kalam

Cara diet Atkins yang berkesan

Sekian dahulu perkongsian kali ini dan diharapkan anda mendapat manfaat daripada penulisan cara diet Atkins ini. Jika tidak dengan diet Atkins, ikutlah cara diet yang berkesan yang lain, yang sangat mudah diperolehi di Internet.

Semoga bertemu lagi dan selamat maju jaya buat anda. Paling penting sekali, jangan sampai obesiti.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment