Cara Daftar BSN Online (Register di mybsn.com.my)


Jika di Maybank, Maybank2U diwujudkan untuk memudahkan pelanggan menjalankan online banking. Jika menggunakan CIMB, pelanggan boleh akses ke CIMB Clicks. Bank Simpanan Nasional (BSN) juga tidak ketinggalan dalam menyediakan perkhidmatan ini. Melalui MyBSN online, BSN berusaha untuk memastikan insitusi mereka kekal relevan sebagai antara institusi perbankan yang terbaik di Malaysia. Persoalannya, sebagai pelanggan, bagaimana anda ingin mendaftar dan terus menggunakan MyBSN? Izinkan kami berkongsi cara daftar BSN online

Langkau laman ini jika ingin daftar BSNeBIZ iaitu untuk akaun perniagaan.

Cara daftar BSN online

Pertama sekali, anda wajib tahu bahawa sebagai pengguna baru, anda perlu mendaftar terlebih dahulu keahlian anda.

Langkahnya adalah:

  1. Layari https://www.mybsn.com.my/ untuk membawa anda ke laman web rasmi MyBSN
  2. Lihat ke sebelah kanan atas skrin, kemudian klik butang Register/Demo untuk pelanggan yang ingin membuat keahlian baru (mendaftar) di MyBSN.
  3. Manakala untuk pelanggan yang sudah mencipta akaun keahlian, anda hanya perlu menekan butang Login untuk log masuk ke akaun MyBSN anda.

Cara daftar BSN online untuk pengguna baru

Untuk pengguna baru (Register/Demo):

  1. Pastikan anda membaca sepenuhnya terma & syarat yang telah ditetapkan oleh BSN untuk mendapat akses penggunaan Servis Perbankan Internet BSN (MyBSN), beserta dengan segala servis yang disediakan dalam MyBSN online.
  2. Klik Accept sekiranya anda bersetuju dengan terma & syarat tersebut, manakala Decline untuk kembali ke laman utama.
  3. Selepas anda memilih Accept, pada laman seterusnya, bahagian yang ditandakan sebagai *Mandatory Field haruslah diisi oleh anda.
  4. Lebih tepat lagi:
    • -nombor kad kredit/debit
    • -nombor pin kad (untuk kad debit sahaja)
    • -CVV2 (tiga digit terakhir yang tertera pada belakang kad kredit/debit)
    • -tarikh luput kad kredit/debit
  5. Pastikan anda mempunyai nombor kad debit/kredit, nombor PIN kad debit/kredit dan nombor telefon mudah alih yang berdaftar atas nama anda
  6. Isikan nombor kad pengenalan anda pada ruang New IC Number sekiranya anda warganegara Malaysia, ATAU isikan pada ruangan Military IC/Passport Number jika anda tidak mempunyai kad pengenalan atau bukan warganegara
  7. Di laman seterusnya, masukkan username yang anda mahu dan mengikut spesifikasi yang diberi, serta masukkan kata laluan pada ruangan Password (mestilah lebih daripada lapan angka)
  8. Masukkan juga kod OTP, di mana kod ini boleh diperoleh dari nombor telefon yang berdaftar semasa proses pendaftaran akaun bank BSN dahulu
  9. Pastikan daftar nombor telefon sebelum cuba daftar MyBSN online
  10. Seterusnya, pilih salah satu gambar yang tertera di ruangan Online Image. Gambar ini digunakan untuk proses pengesahan, dan anda dinasihatkan untuk menukar gambar Online anda ini setiap bulan.
  11. Siap.

Mudah sahaja cara online online banking BSN bukan?

 

Cara login BSN untuk pengguna berdaftar

Kami yakin anda telah mengikuti cara daftar BSN online dengan mudah. Jika ada pun, mungkin berkenaan kod OTP yang lambat sampai.

Seterusnya, untuk pengguna yang telah berjaya mendaftar akaun MyBSN dan ingin login secara online:

  1. Masukkan username anda
  2. Buat pengesahan Online Image milik akaun anda
  3. Masukkan kata laluan akaun anda
  4. Setelah dapat akses masuk, isikan maklumat peribadi anda
  5. Pilih jenis soalan rahsia yang anda ingin jawab dan masukkan jawapan anda

 

Akhir kalam

Cara daftar online banking BSN

Jika anda mempunyai akaun BSN tetapi belum lagi mempunyai akaun di MyBSN online, pasti buat pendaftaran segera. Ikut sahaja cara daftar BSN online yang kami kongsikan di atas tadi.

Macam-macam boleh buat jika ada akaun online.

Jika berminat, jemput juga baca tentang ASB loan.

Semoga bermanfaat.

107 thoughts on “Cara Daftar BSN Online (Register di mybsn.com.my)”

  1. Saya nak daftar online transfer bank bsn.malek bin mansyur ola
    01117922548

  2. PETL SURAT 45 KAMPUNG
    BUANG SAYANG 89600
    PAPAR SABAH Malaysia
    0194892699
    NO CI: 781212125847.

  3. Saye pernah daftar bsn bank gune nombor phone yg lame…mcm mne nk register online transfer banking…

  4. Bagaimana jika saya hendak register tapi dia kata Nombor IC saya telah register…. Sedangkan itu pertama kali saya register….

  5. Tukar no fon yang baru sebab ingin buat mybsn online untuk semak baki akaun
    Nama;MUHAMMAD NIZAM BIN RAMLI
    no ic ; 940831016645
    No telefon ; 0102023569

  6. ingin menukar no telefon yg telah didaftar semasa pertama kali buka account bsn..kerana no telefon lama saya sudah tiada ..dan sekarang pkp susah saya untuk ke Kaunter BSN kerana saya mempunyai anak kecil..mohon alert ye..!

    ini no lama saya
    01136113510
    Ingin menukar ke no Baru
    01161632359

    harap dibagikan kerjasama..
    terima kasih

  7. Sya dh daftr..ble log in xda masalah..tpi tuk trans4 duit ke akaun tidak ble byar bill dn sbagainya

  8. Ingin menukar no telefon yg telah didaftar semasa pertama kali buka account BSN..kerana no telefon lama saya sudah tiada..dan sekarang pkp susah saya untuk ke kuanter BSN…

    Mohon alert ye…
    No telefon lama saya..tidak ingat…
    Ingin menukar ke no baru=0188738779
    Harap dibahagikan kerjasama
    Terima kasih

  9. macam mana nak tukar nombor fon baru. sedangkan nombor fon yang lama semasa saya daftar dulu dah tak ingat dah…

  10. Saya nak tukar nombor fon baru.
    Nombor lama : 0166745567
    Nombor baru : 01136600722

  11. Salam sya nk tnya …Sya dh register MyBsn Online …Sya Log In lpas to dlm MyBsn Online sya to… Tak blh nk buat transfer Online ?Knpe Ya

  12. Saya nor azizan bin Muhamad desa
    No ic 911014-02-6365..saya nk tengok baki dalam duet dalam bank saya..macam mana nya..

  13. Satu pertanyaan untuk pertukaran nombor talefon yg baru bagi pendaftaran mybsn online blh pergi mana² cawangan bsn, ke hanya di cawangan utama disetiap bandar…harap penjelasan bgi memudahkan pergerakan dalam tempoh pkp mcm ni lebih baik had kn masa untuk berada ditempat terbuka terutama tempat awan mengelak dari tidak mengekalkan jarak dan masih ada yg tidak mengamalkan normal baru ditempat awan akan jadi satu risiko..harap memudahkan urusan dibank dan ditempat tujuan utama kebanyakan rakyat malaysia pada tempoh ni, terima kasih dari saya encik kamarul zilan terutama utk frontliner atas jasa dan pengorbanan Mu terhadap kami semua…😘😘😘😘

  14. SELAMAT PETANG SAYA SUDAH MENDAFTAR TETAPI LUPA PASSWORD.APABILA RESET SEMULA DAN ISI SEMUA MAKLUMAT YANG DIKEHENDAKI ,APABILA TEKAN SUBMIT DIA TULIS”RESET KATALALUAN TIDAK DIBENARKAN)g0029
    boleh bantu saya?

Leave a Comment