Bantuan Duit Segera 2022 (Yang Urgent, Terdesak Perlukan Wang)


Jika ada tersepit sekarang ini dan mahukan cash, sila baca cara dapatkan bantuan duit segera atau buat pinjaman wang seperti di bawah ini. Nama syarikat atau mana-mana agensi yang menyediakan pinjaman segera sengaja tidak disebut di dalam artikel ini bagi mengelak kemungkinan implikasi perundangan.

Pinjaman duit segera

Cara buat pinjaman duit segera adalah antara frasa yang sering mendapat perhatian hampir semua orang. Ini kerana hampir semua orang memerlukan dana segera, lebih-lebih lagi dalam waktu kecemasan.

Keperluan tidak dijangka yang muncul tiba-tiba boleh menyebabkan simpanan, jika pun ada, tidak cukup untuk kes terdesak sama ada untuk urusan sendiri atau keluarga.

Dalam kes beginilah, jika ada cara-cara yang munasabah, seseorang mungkin perlu mengambil keputusan membuat pinjaman segera. Pinjaman itu, jika boleh, ialah dalam masa kurang 24 jam bagi menyelesaikan kekusutan kewangan yang dihadapi.

Soalnya, adakah ruang dan peluang untuk kita mendapatkan pinjaman segera dalam tempoh mungkin kurang daripada 24 jam?

Artikel ini akan menyenaraikan beberapa kemungkinan dan cara-cara selamat untuk seseorang memperolehi pinjaman segera.

Cara dapatkan bantuan duit segera

Berikut ialah antara cara-cara yang ada bagi seseorang untuk mendapatkan bantuan atau pinjaman kewangan dalam masa segera bagi mengatasi ‘kecemasan kewangan’ yang terlalu mendesak.

Cara-cara berkenaan boleh dibahagikan kepada dua cara, iaitu cara bukan institusi dan cara institusi.

Cara bukan institusi ialah mendapatkan pinjaman segera dari ahli keluarga, sahabat dan ‘along’, manakala cara institusi mendapatkan bantuan kewangan dari institusi kewangan, bank atau syarikat pemberi pinjaman berlesen

Bantuan duit segera bukan institusi

#1 Jangan pinjam along

Daripada cara-cara di atas, artikel ini akan mengabaikan dua cara tertentu, iaitu membuat pinjaman dari ‘along’ dan syarikat kewangan berlesen kerana cara-cara ini belum tentu selamat, tidak bijak dan mungkin memudaratkan dalam jangka sederhana dan jangka panjang.

Sesiapa sahaja tidak patut terpedaya dengan istilah ‘berlesen’. Anda perlu berhati-hati dan mengelak melakukan pinjaman seperti ini.

Along, misalnya, sudah banyak pengalaman pahit dilalui peminjam seperti dilaporkan di pelbagai media. Justeru, jangan terlalu mudah dan cepat membuat pinjaman dengan along.

Biasanya ada beberapa elemen buruk daripada pinjaman dengan along, termasuklah kadar faedah terlalu tinggi. Justeru, elakkan pinjaman along segera!

#2 Buat pinjaman duit segera dari keluarga dan kawan

Seperti dinyatakan di atas, cara bukan institusi ialah mendapatkan pinjaman segera dari ahli keluarga dan sahabat, tetapi tidak kepada along.

Sudah tentu, walaupun keluarga atau sahabat, biasanya mereka hanya sanggup memberikan anda pinjaman kewangan jika percaya anda mampu dan jujur untuk membayar balik pinjaman terbabit.

Biasanya pinjaman dengan keluarga atau sahabat tidak akan membabitkan amaun terlalu besar berbanding pinjaman dengan institusi.

Dan, perlu diingatkan bahawa meminjam dengan keluarga dan sahabat juga ada risiko. Antara risikonya ialah perhubungan dengan keluarga atau sahabat mungkin akan rosak jika anda gagal menunaikan janji melunaskan semula hutang berkenaan dalam tempoh dijanjikan.

Satu lagi risiko jika membuat pinjaman dengan bukan institusi, iaitu keluarga dan sahabat, ialah pemberi pinjaman mungkin akan “mengejar” anda lebih awal, tidak seperti tempoh yang dijanjikan.

Ini kerana biasanya tempoh bayaran balik seperti dijanjikan bukan dalam bentuk bertulis, iaitu hanya persefahaman secara lisan.

Ini sangat berbeza jika anda meminjam dengan institusi kerana institusi biasanya hanya menuntut bayaran semula daripada peminjam mengikut tempoh yang sudah dipersetujui dan disebut di dalam perjanjian bertulis.

 

Pinjaman wang segera institusi

Antara pinjaman institusi seperti bank dan syarikat tertentu ialah dalam bentuk kad kredit atau pinjaman kewangan. Pinjaman segera yang sah ini mestilah dari institusi yang sah di sisi undang-undang.

#1 Pinjaman duit segera melalui kad kredit

Biasanya kad kredit, terutama jika tidak membabitkan amaun terlalu besar, adalah antara pilihan terbaik yang ada untuk mengatasi keperluan kewangan seseorang dalam tempoh terdesak.

Bagaimanapun, sudah tentu bank atau institusi kewangan yang menawarkan kemudahan kad kredit ini mengenakan sedikit caj.

Dan, jika rekod bayaran balik anda bagus, bank atau institusi kewangan berkenaan mungkin bersedia menawarkan anda sejumlah pinjaman segera untuk amaun lebih tinggi berbanding amaun kad kredit jika anda membuat permohonan.

#2 Pinjaman duit segera 24 jam dari bank

Anda juga berpeluang mendapatkan pinjaman kewangan daripada bank-bank tempatan yang menawarkan pinjaman lulus segera dalam tempoh 24 jam.

Jika syarat mencukupi, anda mungkin berpeluang memperolehi amaun pinjaman segera dari bank-bank ini sehinga mencecah RM150,000. Apa yang anda perlukan buat ialah mengunjungi cawangan bank berdekatan untuk bertanya dan memohon.

Sebelum itu, ada baiknya anda membaca maklumat terperinci di laman web bank-bank berkenaan untuk maklumat awal.

Akhir kalam

Jika kena dengan cara-caranya dan syarat-syaratnya, anda berpeluang keluar dari kemelut kewangan dengan mendapatkan pinjaman duit segera sama ada dari bukan institusi atau institusi berkaitan.

Jika anda seorang individu yang tersepit dalam kancah kewangan dan hanya cuma perlukan pinjaman RM500, ketepikan dulu. Cubalah berhubung dengan AKPK. Mereka boleh bantu anda melangsaikan hutang-hutang, bukannya memberikan pinjaman.

Jika anda seorang peniaga dan perlu bantuan kewangan segera, elakkanlah dari berhubungan dengan peminjam wang yang tidak berdaftar. Boleh mohon pinjaman perniagaan MARA yang prosesnya mungkin sukar dan panjang, tetapi berbaloi.

Semoga bermanfaat.

160 thoughts on “Bantuan Duit Segera 2022 (Yang Urgent, Terdesak Perlukan Wang)”

 1. Sy ingin menjamin suami sy yg telah di tahan polis semala besok pg suami sy kena pergi makamah jadi sy perlu kan segera wang sebanyak ini dn sy berjanji selepas suami sy bebas sy akan bayar semula wang ini

 2. Salam..
  Saya ibu tunggal anak 2 serta jaga mak berumur 73 tahun.. perit semenjak pendemik lagi lagi ank sulung di buang kerja malah yg bongsu masih bersekolah. Saya amat memerlukan rm2000 utk menyelesaikan tunggakan maintenace fees . Harap ada sesiapa yg sudi menolong atau meminjamkan akan sy bayar ansuran . Ini no saya utk di hubungi 0178255601

 3. Saya memerlukan Wang segera untuk melangsaikan bil² yang tertunggak banyak 3k .urgent
  No fon:01136334305

 4. siapa boleh tolong saya yang dalam kesempitan ketika ini…
  bagi yg sudi boleh bank in ke ACC BSN 0300141000147821

 5. Harap dapat bantuan pinjaman dengan kadar segera,saya memerlukan sebanyak rm1200.00
  Saya membayar semula dengan kadar segera.
  0124249547

 6. Encik I pinjaman segera utk ,medical saya n anak saya..saya Oku ..tapi boleh berkerja..tapi baru ini fizikal I teeuk..I ada dpt bantuan jkm..encik boleh posting duit dlm bayaran bulan jkm tak

 7. Assalammualaikum..saya ingin meminjam 1 k untuk mmbayar API air yg telah Di potong..tolonglh saya btul2 mmerlukan skarang ini…

 8. saya ingin memerlukan wang segera rm1000 ntuk membeli keperluan anak sekolah .. 10 aribulan 4 saya akan bayar balik.. hubungi saya 01126702468

 9. saya memerlukan duit sebanyak rm 1000.. untuk membeli keperluan anak2 sekolah esok.. ujung bulan 4 saya akan bayar balik

 10. saya memerlukan duit rm 1000 untuk membeli keperluan anak sekolah dan yuran sekolah.. ujung bulan 4 saya akan bayar.. 01126702468

 11. Mohon degan segala kerendahan hati bantuan uang saya butuh 5k untuk bayar sekolah dan bayar hutang

 12. Saya memerlukan wang sebanyak rm3000 kerana kehilangan punca pendapatan dan juga ingin membayar tunggakan sewa rumah selama 2bulan.saya berjanji akan bayar balik duit pinjaman .disini saya sertakan no fon saya jika ada yang ikhlas membantu(013-9763616)

 13. assallamualaikum saya mermerlukan wang pinjaman sebanyak 1K sahaja segera…tujuan wang adalah utk settle hutang mak saya…saya masih student dan saya baru lepas kene scam sebanyak 3K++ harapa sangat jika ada yang sudi bantu

 14. assallamualaikum saya mermerlukan wang pinjaman sebanyak 1K sahaja segera…tujuan wang adalah utk settle hutang mak saya…saya masih student dan saya baru lepas kene scam sebanyak 3K++ harapa sangat jika ada yang sudi bantu
  ni no acc saya :bank islam 13035020856139 siti nuraishah salmi
  no wassap:014 6083047

 15. Saya menghadapi masalah kewangan buat masa sekarang dan sangat memerlukan sebelum akhir bulan April 2022 ini.

 16. Assalammualaikum!
  Saya mmerlukan bantuan segera dari sesiape yg ikhlas nak bantu saya kerana ALLAH. Saya terdesak nak guna 2K-3K sekarang ini. Nk loan dgn credit co. saya tk mampu nk byr interest & blnan sbb trlalu tinggi. Saya akan byr blk dlm tempoh stahun dan mungkin akn awal lg sekiranya ada rezki. Saya blh dihubungi di 01127764019. Terima kasih

 17. Salam…sy nk pjam duit sbb sy mahu fail kan cerai…sbb suami dy dh tgl kn sy gn ank sy sdah hampir 10tahun…sbb 2 sy buat pinjaman nie
  Farah

 18. Salam, sya perlukan bantuan kewangan. Sya bru sja kena scam. Skrng ni sya perlukan 3K utk byar duit kawan saya yg sya dh pinjam. Kawan sya desak sya nk guna duit. Sya x thu mcm mne boleh kena scam tlong sya.

 19. Salam..saya baru kena scam..saya perlukan wang segera untuk bayar tunggakan bil dan belanja barang dapur..rm3000

 20. sye memerlukan sgt2 pinjaman rm5000 utk byr hutang along dkt apps..tlg sape2 bleh bantu..insyaallah sye bleh byr setiap bulan..019-8241104😭tlg sgt2

 21. Assalamualaikum , Sya ingin membayar bill 2 yang tertunggak dan sya baru sahaja tertipu dengn scamer .. please contact this number 0175697446

Leave a Comment