Bantuan Khas Kewangan Kakitangan Kerajaan Tidak Dikenakan Cukai

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa semua penjawat awam di seluruh negara akan dikecualikan daripada cukai bagi bantuan khas kewangan yang diberikan oleh kerajaan.

Perdana Menteri berkata bahawa usulan ini dikemukakan oleh Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Abang Openg, semasa mesyuarat yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) di Kuching.

Menurut Perdana Menteri, sebelum ini, bonus yang diberikan oleh kerajaan negeri sebenarnya tertakluk kepada cukai. Walau bagaimanapun, atas permintaan Abang Johari dan setelah dipertimbangkan dengan baik, bonus tersebut akan dikecualikan daripada cukai dan terpakai untuk semua pegawai perkhidmatan awam di seluruh negara.

Sebelum ini, pada bulan Disember 2022 yang lalu, kerajaan mengumumkan bantuan khas kewangan sebanyak RM700 kepada penjawat awam pada tahun 2023.

Menurut Jabatan Perkhidmatan Awam, bantuan ini akan diterima oleh kumpulan profesional dan pengurusan serta kumpulan sokongan yang gred 56 ke bawah. Selain itu, pemandu peribadi ahli pentadbiran, hakim dan pesuruhjaya kehakiman serta mereka yang bekerja di bawah program MyStep juga akan menerima bantuan tersebut.

Leave a Comment