Bantuan Jemaah Tabung Haji 2023 Secara Bersasar Akan Diteruskan

Ibadah haji merupakan salah satu Rukun Islam. Semua umat Islam diwajibkan melaksanakan ibadah ini jika berkemampuan. Namun, melakukan ibadah haji memerlukan perbelanjaan yang cukup besar. Tak semua orang mampu. Oleh sebab itu, Lembaga Tabung Haji (TH) akan terus menyediakan bantuan kewangan haji secara bersasar melalui program Bantuan Kewangan Haji (HAFIS) untuk membantu jemaah haji Malaysia yang kurang berkemampuan dan bakal melakukan ibadah haji buat kali pertama.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, TH mengumumkan bahawa pada musim haji tahun 2022, bantuan sebanyak 62% akan diberikan kepada jemaah golongan B40, dengan nilai sebanyak RM17,652.

Sementara itu, bantuan 55% akan diberikan kepada jemaah bukan B40 dengan nilai sebanyak RM15,652 untuk melakukan ibadah haji.

Penetapan bayaran haji ini dibuat dengan menggunakan kadar RM10,980 (38% dari kos haji) untuk jemaah B40 dan RM12,980 (45% dari kos haji) untuk jemaah bukan B40.

Namun begitu, jemaah yang sudah pernah melakukan ibadah haji tidak akan menerima bantuan kewangan haji dan harus membayar kos penuh.

TH juga menjelaskan bahwa ada lima faktor yang menyebabkan kenaikan kos haji yang tidak dapat dikawal oleh pihak TH, diantaranya adalah kenaikan kadar inflasi dan sara hidup di Arab Saudi, pergerakan mata wang asing, pengenalan caj dan pencukaian baru, penambahan kualiti perkhidmatan dan kemudahan serta pembangunan di Makkah dan Madinah.

Melalui bantuan kewangan haji yang diberikan oleh TH ini, diharapkan dapat membantu jemaah haji Malaysia yang kurang berkemampuan untuk dapat melakukan ibadah haji.

Ini akan membantu mereka memenuhi keinginan dari sudut hati yang paling dalam untuk melakukan ibadah haji paling tidak sekali dalam hidup. Bantuan ini juga dapat membantu mengurangkan beban kewangan yang ditanggung oleh jemaah haji.

TH juga menjelaskan bahawa sebanyak 64% dari kos haji digunakan untuk penginapan dan penerbangan charter haji, sementara 36% lagi digunakan untuk perkhidmatan di Arab Saudi. Ini menunjukkan betapa pentingnya bantuan kewangan haji yang diberikan oleh TH kepada jemaah haji yang kurang berkemampuan.

Selain itu, bantuan ini juga akan membantu mengurangi beban kewangan yang ditanggung oleh jemaah haji. Dengan adanya bantuan kewangan haji dari TH ini, mereka dapat merasa lebih lega dan dapat fokus dalam melakukan ibadah haji dengan lebih baik.

Sumber: Astro Awani

Leave a Comment